tisdag 15 maj 2012

Åker till Uppsala och FP/LUFs pride

Har funderat en del. När jag funderat halvvägs bestämde jag mig för att åka till Uppsala och visa att jag står upp för alla människors lika värde och mänskliga rättigheter. I den av Liberala Ungdomsförbundet och Folkpartiet hastigt arrangerade Prideparaden. När liberaler inte fick vara med i Uppsalapride. För att man inte är antikapitalist.

När det sedan började dyka upp anklagelser mot liberaler att det är vi som utvisar hbtq-personer till tortyr och död började jag fundera lite till. Visst är folkpartiet med i en regering där humaniteten och rättssäkerheten när det gäller flyktingfrågor kunde vara större. Men folkpartiet driver frågor för en mer human och rättssäker flyktingpolitik inom den regeringen.

Däremot kan man fråga sig hur mycket till exempel socialdemokrater kan slå sig för bröstet när det handlar om flyktingar. Visserligen blev en hel del lagar till under socialdemokraternas senaste regeringsperiod, och då även jag satt i riksdagen och jobbade med dessa frågor. Men det var “under galgen”. Och som det sedan visat sig inte tillräckliga. Folkpartiet ville ha mer konkreta skrivningar i lagtexten än sossarna ville till exempel när det handlar om skydd på grund av sexuell läggning. Där sa folkpartiet, jag själv var en av reservanterna, att det är oacceptabelt att personer avvisas på grund av sin sexuella läggning med motivet att de kan dölja sin sexuella läggning. Och att därför sådana motiveringar inte skulle accepteras. Alla har rätt att vara den de är. Dessutom hade vi en reservation där vi också krävde att dåvarande regeringen skulle verka för att den som behöver skydd på grund av sexuell läggning också skulle få flyktingstatus i andra länder. Den som vill läsa hela betänkandet så hittar du det här.

Förstår därför inte anklagelserna. De som anklagar borde ta reda på fakta. Och framförallt att anklaga Liberala ungdomsförbundet som i princip vill ha fri invandring och dessutom gör ett fantastiskt arbete med att samla in pengar till gömda flyktingar är fullständigt absurt.

Nu vet jag inte om socialdemokrater ställer upp på Uppsalapride som parti. Hittade de inte på hemsidan i alla fall. Men ABF som sponsrar det hela har väl rätt stor anknytning till det socialdemokratiska partiet. Så….

Ska bli spännande att se vad som händer på torsdag. Hoppas att det blir en lugn men festlig parad. Och att hot från autonoma rörelser bara är tomt hot.

Har i alla fall kommit på något. Jag kan åka tåg på pensionärsbiljett. Men det blir ju också lite spännande. Vet ju inte om jag kommer hem. får boka högst 24 timmar innan.

Bilden är från Göteborg förra året. Då hela Gustav Adolfs torg flaggade med regnbågsflaggan.

Inga kommentarer: