onsdag 27 juli 2011

SD och Norgehändelserna

Sverigedemokraterna kan komma att få det svårt framöver spår forskare enligt artikel i dagens SvD. Jag ska inte ge mig in i spekulationer. Framtiden får utvisa.

Men ju mer partiet kopplas ihop med gärningsmannen i Norge, desto svårare kommer det att bli.

Den halländske sverigedemokraten, ledamot av kommunfullmäktige, som påstod att det var “islamiseringens fel” som triggade gärningsmannen till dåden har visserligen fått göra avbön efter påtryckningar. (GP) Hans blogginlägg har tagits bort och i stället står fyra punkter med avståndstagande.

Det som hänt i Norge är fruktansvärt.
Breivik är en vedervärdig människa.
Breivik bär det yttersta ansvaret för det som har hänt.
Den som menar att jag tycker något annat än det här ljuger.”

Särskilt den sista punkten är lite anmärkningsvärd.

I SVT idag på morgonen fick SD:s vice gruppledare i riksdagen ta avstånd från hallänningens ursprungsåsikter. En partimedlem som är vald på lokal nivå ska ha åsikter om lokala frågor. Han ska inte bry sig om att ha åsikter om något annat. De stora frågorna sköts på riksnivå. SD har så många nya ledamöter i lokala församlingar så att någon uttalar sig oförsiktigt får man räkna med. Det var väl ungefär kontentan av förklaringen. Känns som lite elitistiskt.

I mitt parti, Folkpartiet liberalerna, tillåts vi ha åsikter om allt. Antingen det handlar om kommunpolitik eller världspolitik. Och ett landsmöte, med representanter från hela landet, beslutar viktiga politiska ståndpunkter som är partiets officiella. Men för den skull får enskilda människor ha olika åsikter.

Återstår att se vad som händer med hallänningen. Och om fler hamnar med i räfst- och rättartinget.  Lokalt eller centralt.

För även på riksnivå finns det bloggar.  Thoralf Alfsson, riksdagsledamot (SD) gick tidigt ut när dådet hände och skrev

“Hur stor är sannolikheten att någon annan än muslimska terrorister ligger bakom bombdådet?”

Den spekulationen var han kanske inte ensam om. Förutom möjligen att han inte kallar dem “islamistiska” terrorister. Men den rad av kommentarer som finns på bloggen är desto mer anmärkningsvärda. Han har inte skrivit dem men nog borde han väl ha tagit bort sådana här kommentarer. Han är ju ansvarig för bloggen.

“Hoppas att Expressens A-C Marteus och Tv4,s Lena Sundström nu får i uppdrag att intervjua de skadade på Oslos alla sjukhus.
Det kan för desa kvinnor vara lärorikt...”

“Tat'lugnt alla ni besserwisser! Kanske var det en tokig "patriot" som låg bakom? Vem av er skulle inte vilja spränga Reinfeldt i luften - och kanske EXPO eller Unga Örnar också?”

“Islam är en terrorlära.”IMG_1355

Känns inte helt ok med en person som är med och stiftar Sveriges lagar som låter sådana här åsikter få stå oemotsagda. Här finns bloggen för den som vill läsa mer. (Nog första gången jag länkar till en SD-blogg).

Det är viktigt att så mycket som möjligt kommer i dagen.

Fortsätter att lägga ut dagens ros. För offren i Norge.

Efterkommentar: Här finns länken till intervjun i Gomorron Sverige

5 kommentarer:

Patrik, Ängelholm sa...

Jag ser att du fortsätter gotta dig i att utnyttja terrortragedin mot ett parti du älskar att hata.

Får det dig att känna dig frisk och må bra, Anne-Marie Ekström?

Anonym sa...

Anders Behring Breivik beskrev sig själv i det 1500 sidor långa manifestet som anti-rasist och pro-hbt-förespråkare. Innebär det att du också bör ta avstånd från ABB på samma sätt som många kräver att Sd bör ta avstånd från ABB:s åsikter? För övrig så var Bo-Inge Andersson, utrikeskommentator på Svt, tidigt inne på islamistspåret. Jag tror att alla tänkte det men det var bara några få som vågade stå för det.

Anne-Marie Ekström sa...

Först till Patrik. Jag utnyttjar inte de hemska händelserna i Norge. Jag tycker att det är förfärligt som hänt. Men jag tror varken du eller jag helt kan föreställa oss hur det var att vara där. Att skriva är för mig ett sätt att bearbeta. Vad ligger då närmare till än att fundera över hur det ser ut i Sverige. Vilka paralleller finns det. vilken kritik mot det etablerade samhället finns det här i Sverige. Och den kritiken är i många fall rent hatisk. Jag hatar inte SD men jag är kritisk till vissa av partiets åsikter. Och framförallt den värdegrund man bygger sina åsikter på.
Så till min trogne frågeställare. Självklart tar jag avstånd från den norske gärningsmannens åsikter. För det första är han rasist. För det andra så om någon åsikt skulle sammanfalla med min egen så har det inte med saken att göra. Det är hela hans snedvridna världsbild jag tar avstånd ifrån.

Anonym sa...

Härligt att du börjat besvara mina frågor Anne-Marie. Du bloggar, jag frågar och du besvarar, demokrati var namnet, är det inte underbart. Det är genom samtal och diskussion sin utvecklingen förs framåt!

Anonym sa...

Läs detta som norska centerpartister har skrivit om Sverige och svenska politikers utnyttjande av de fruktansvärda händelserna i Norge.
http://www.kristianstadsbladet.se/debatt/article1517976/Utnyttja-inte-tragedin-i-Norge-for-politiska-syften.html

http://www.dagensps.se/opinionen/artiklar/2011/07/22/36418749/index.xml

Erik Eriksson