onsdag 27 juli 2011

Summering av dagen

Vid en summering av dagen konstaterar jag att jag klarat av ytterligare en surdeg. Bokföringen. Vädret har inte lockat mig utom hus precis. Så det har blivit en del både TV-tittande kombinerat med att följa nätet. Händelserna i Norge finns fortfarande i fokus både på “vanlig” media och på twitter och facebook. Även om mycket fortfarande handlar om sorgen och stöttning till det norska folket och många ögonvittnen får berätta från de fruktansvärda händelserna på Utöya så flyttas fokus mer åt gärningsmannen och åt de idéer han trodde på. Och vad som kommer att hända med honom i framtiden.

Igår skrev jag om att en sverigedemokrat vid ett torgmöte använt samma exempel som gärningsmannen. Idag har media spritt utdrag från en sverigedemokrats blogg där han skyller morden i Norge på att mångkulturismen fått växa fram. Hade inte den funnits hade inte heller gärningsmannen triggats till att begå morden. Även om SD:s partiledare verkar tysta ner det hela och blogginlägget tagits bort så visar det lite vad som ligger bakom SD:S ideologi. Men innan det togs bort har hela eller delar hamnat på medias och andra bloggars hemsida. (BT, SvD, DN)

Förutom att följa Norge-händelserna har jag också deltagit i en nätdebatt på BT. Om hastighetsbegränsning på motorvägen. Artikeln handlade om en fortkörningsrazzia polisen företog där igår. Det är osannolikt vilken inställning en del har när det gäller att framföra bilar. Trots att tidsvinsten bara blir mellan en halv och en minut om man kör 90 i stället för 70 så är det tydligen jätteviktigt att få köra minst 90 på motorvägen. Att vägen också är en “lokalgata” i Borås med många korta på-  och avfarter bryr man sig inte. Dessutom minskar bullret vid lägre hastighet.  Det finns kommentarer där man säger att jag kör inte 70km/tim på motorväg. Och man tycker att polisen har annat att göra än att sätta upp hastighetskontroller. Detta med att man sätter sig själv över lagen är oroväckande. Jag ställer mig frågan. Vilka andra lagar följer man inte. Just nu är det 186 kommentarer. Länken till artikeln finns i mitt förra blogginlägg.

En annan fråga som dykt upp idag där många struntar i att följa lagen är användande av bälte i buss. Men polisen har svårt att göra något åt det. Jag hade en debatt i riksdagen med dåvarande infrastrukturminister Ulrica Messing om detta. Då var det aktuellt med ståplatser i bussen mellan Borås och Göteborg. Och en bussolycka med ett antal döda hade precis hänt. Vad jag minns skulle chaufförerna få skyldighet att upplysa om att man måste använda bälte när man färdas fortare än 50 km/tim och det finns bälten.

Att bälten skyddar finns forskning på och bältena är till både för egen säkerhet men också medresenärers säkerhet. Vid en olycka kan människor fara runt i bussen. Har själv konstaterat att inte många använder bussbälten. Kanske just för att man inte tänker på det. Men i Radio Sjuhärad intervjuades en man som varken kan tänka sig att använda bälte i bilen eller bussen. Skälet att han känner sig IMG_1393instängd. Men vem gör inte det?

Jag är trött på folk som medvetet struntar i de lagar och tror att de är för mer. Jag gillar väl inte heller alla lagar. Men så länge som de finns så måste man följa dem. De har kommit till för att vårt gemensamma samhälle ska fungera.

Slutar där för ikväll med ytterligare en rosbild.

Inga kommentarer: