torsdag 7 juli 2011

Almedalstal av Jan Björklund (FP)

Egentligen nog sovdags men gör ett litet försök att kommentera Jan Björklunds tal i Almedalen. Media har redan hunnit med att göra det och jag håller väl i stort med det som skrivs. (SvD, DN, Expressen, GP, Aftonbladet)

Jag tyckte det var ett bra tal även om jag väl har hört det mesta innehållet tidigare. Det förtjänar att sägas gång på gång att det är fattigdom man ska motverka, inte rikedom eller att det är för de elever som är svagare som det är bra med ordning och reda i klassrummet. Att särskilja på socialistisk rättvisa och liberal rättvisa är också viktigt. Den liberala rättvisan innebär inte att alla ska vara exakt lika utan att man ska ha likvärdiga möjligheter. Att det ska löna sig och arbeta och ta risker´är ett gammalt krav som Folkpartiet har haft. Det är så självklart så det skulle inte ens behöva påpekas. En modernare arbetsrätt måste vi också ha. Inte alltid, däremot, talas det om bildning och hur viktigt det är med humaniora. En liten känga till Svenskt Näringslivs rapport som kom förra veckan. Några av de punkter som sades i talet.

Sedan följde Efterfrågat där partiledaren fick svara på en rad frågor från Erik Blix, både seriösa och mindre seriösa. Bland de sistnämnda kan nämnas valet mellan skenhelighet och hela Skene.

Som en extra dimma  över fp-dagen (utöver den som har befunnit sig över åtminstone de nedre delarna av Visby hela veckan) låg gårdagens diskussion om att en del centerpartister vill lämna alliansen. Vilket vore olyckligt. (GP)

Något annat som skedde en bit härifrån var att de svenska fotbollsdamerna besegrade USA. Jättegrattis.

Inga kommentarer: