söndag 24 juli 2011

Fortfarande ofattbart

Overkligheten över det som hänt i Norge finns kvar. Att se sörjande ungdomar i samband med minnesgudstjänsten i Oslo och höra Norges statsminister Jens Stoltenberg hålla ett fantastiskt tal borde väl inte lämna någon oberörd. Här finns det.

Jag lider verkligen med de som har förlorat en vän eller ett barn. Det som hänt är så oerhört meningslöst. (BT) Förutom då för gärningsmannen förstås. Som planerat dådet länge. Under nio år har han planerat detta vansinnesdåd och beskrivit det i ett långt manifest som han skickat till tusentals mejladresser.(BT) Jag undrar fortfarande hur någon kan fyllas med så mycket hat. Och dessutom använda kulor som gör så mycket skada som möjligt. (DN) Men med hjälp av droger går det kanske lättare. (SvD)

Men hatet finns ute på nätet. Har kollat igenom en del kommentarer på mina blogginlägg. Det finns förakt för åsikter och förakt för det etablerade samhället. Och så finns det frustration när någon inte får svar på sin kommentar. Även om nog inte så många skulle få för sig att skjuta ett gäng ungdomar som är på läger för att vara tillsammans och planera framtiden.

Jag håller med om det som Stoltenberg sa om att det är inte mer våld som krävs utan mer demokrati, mer öppenhet och humanitet. Detta har också folkpartiets partiledare Jan Björklund skrivit i sitt nyhetsbrev med anledning av händelsen.

Det är viktigt att unga engagerar sig i samhällsfrågor. Därför är dådet än mer fruktansvärt. Jag hoppas unga inte blir skrämda av detta utan vågar stå upp för demokrati och värnandet av mänskliga rättigheter och alla människors lika värde.

Efter några dagar av oföretagsamhet med mesta tiden tillbringad framför datorns twitterflöde och TV:n är det dags att göra något. För att motverka främlingsfientlighet och rasism.

Ett bra sätt att rensa hjärnan var att rensa rören under diskbänken. Det tog lite tid och att få tillbaka rören på rätt plats var mer krävande än ett gympapass. Men både hjärnan och rören blev rena.

I morgon är det häktningsförhandlingar. Gärningsmannen vill ha öppna dörrar för att kunna föra ut sitt budskap. Många motsätter sig det. Jag har dubbla känslor. Även om han får ännu en möjlighet att framföra sina åsikter så med tanke på hur absurda de verkar så kanske de kan avskräckande effekt.

Att jag inte får missa den tysta minut som ska hållas kl 12.00 är däremot helt klart.

Men nu blir det sova.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med om att Stoltenberg gör ett samlat intryck. Den sittande ledaren får nästan alltid ett uppsving efter ett terrorattentat. Glöm inte bort att även Bush Jr blev ytterst rosad efter 9/11. Dock hade jag inte förväntat mig något annat av en statsminister i ett Nordiskt land. I de flesta fallen är det endast elitmänniskor som lyckas ta sig hela vägen fram till Statsministerposten. Nog om det. Vad som däremot gör mig konfunderad är faktumet att Stoltenberg plötsligt hyllas från de flesta håll och nu även från dig. När den norska regeringen presenterade höstbudgeten gladdes statsminister Jens Stoltenberg över att antalet ogrundade asylansökningar hade minskats från 18000 till 10000. ”På detta sparar staten 2,5 miljarder kronor”, utbrast han. Har Stoltenberg ryggen helt fri med tanke på att han piskat upp vissa stämningar i landet?

Anonym sa...

"Mer demokrati" sägs det från alla håll. Betyder det att jag, som inte tror på mångkultur och massinvandring då kan komma till tals utan att riskera mitt jobb och min heder. Utan att avkrävas ansvar för en galen massmördares vedervördiga dåd? Eller betyder mer demokrati att ännu fler människor skall tvingas tycka ännu mer lika, om ännu fler saker?

/Mne23

(vågar tyvärr inte skriva mitt namn .. skall det vara så i en demokrati?)