lördag 9 juli 2011

Igelkottar och Juholt i Almedalen

Hemma efter en oväntad kväll. Under Almedalsveckan händer ofta det oväntade. Det mest oväntade var inte att jag mötte igelkottar på gatan på väg hem. Det har jag gjort nästan varje dag. Åtminstone en. Egentligen är det inte oväntat att träffa nya bekanta och äta middag med dessa heller. Så efter att ha tänkt efter så var det nog en helt vanlig kväll i Visby.

Och Håkan Juholts tal var väl också väntat. Kanske. Han blandade ihop vad som är kommunens uppgifter och vad som ska göras på riksnivå. Han borde ha kollat hur det ser ut med barnomsorgen i olika kommuner innan han börjar anklaga regeringen för att inte se till att det finns barnomsorg överallt. I Göteborg som är sossestyrd är det problem.

När han börjar tala om att ändra pensionssystemet, också med riktning mot regeringen att det inte är bra, så borde han komma ihåg att det faktiskt är fem partier som står bakom system, varav (S) är ett.

Hans tal genomsyrades av att det behövs mer politisk styrning vilket ger mindre av enskilda individers egna val. Det kändes lite som om det var planekonomi som han ville genomföra. Och pengakranen var på. Det var ett bra tal “talmässigt”. Även om jag inte håller med om åsikterna.

Fast vem vill inte ha en bra skola och en bra barnomsorg? Det är vägen dit som skiljer liberaler och socialister åt. Socialister tror mer på att staten ska fixa det, medan liberaler tror på marknaden och människors egen kraft och möjlighet till egna val.

Efter talet så var det också efterfrågat med Göran Gabrielsson och Erik Blix och så Juholt själv förstås. Idag var Gabrielsson och Blix verkligen i sitt esse. Många pricksäkra satirer lockade till skratt. Oroväckande var dock Juholts positiva inställning till nyval.

En rad kommentarer till talet finns på nätet. Här är några SvD, DN, DN2, GP, GP2, Aftonbladet, Expressen

Senare kommentar:

Lägger till en länk från Borås tidning. Jag håller dock inte med om att det var veckans bästa ekvation. Visst ett bra retoriskt tal. Men ekvationen går definitivt inte ihop. Och vissa siffror behöver nog kollas.

Inga kommentarer: