söndag 10 juli 2011

Summering av Almedalsveckan

På väg hem på båten från Almedalen med en kopp kaffe och croissant. (Ska äta lite nyttigare när jag kommer hem.) Inte så mycket dimma som när jag kom hit utan mer sol. Medlyssnar ett intressant samtal om skolan. Förmodligen skolledare, som diskuterar lärarstatus och lärarlöner och förstatligande av skolan. Förstatligande är inte det viktigaste enligt dem men statusen är viktig. Fult att tjuvlyssna? Men vi som politiker måste ju lyssna. Kan inte låta bli.

Lyssnat har jag gjort en hel del under veckan också. Det har varit en bra vecka med många intressanta seminarier och lite oväntade möten och inhopp. Redan på måndagen fick jag ju ge mig in och försvara Borås kulturpolitik och Lars Stjernkvists rannsakan över sitt eget parti, när det handlade om de apatiska barnen, var en annan oväntad händelse.  En del av mina middagssällskap var väl också rätt oväntade. Men trevliga. Liksom andra möten.

En miss var dock att det fanns två seminarier om socialt företagande samtidigt. Inte bra planerat. Men en hel del användbart fick jag med mig.

Bland partiledartalen tycker jag fortfarande Jan Björklunds (FP) var bäst. Färgad? Ok, men även andra recensenter tyckte det. Juholt var bra för att uppegga massorna. Men lämnade mycket övrigt att önska. Dels håller jag inte med i sak och dels fanns det en del tvivelaktigheter. Det som skrämmer mig mest är dock den framtidsvision som framstod. Ett samhälle där staten får mer och mer att säga till om och den enskilda individens frihet och möjlighet att göra egna val inskränks.

Ohlys tal lämnade jag efter halva tiden. Var hungrig och frusen och hade massor att prata med Linnéa om , fd riksdagskollega. Och trött på socialism. Maud Olofssons tal var känslofyllt medan jag nog tyckte att Göran Hägglunds var lite tråkigt. Tror inte det kom en applåd på femton minuter. Roligare blev det dock på Efterfrågat även om nog, av de gånger jag var där, jag skrattade mest vid Juholts utfrågning. Kanske inte så mycket åt Juholt som åt Erik Blix och Göran Gabrielssons alla figurer. Hägglund fick dock lite svårt att klara sig ur diskussionen om tvångssterilisering vid könsbyte.

Mindre roligt är Sverigedemokraternas intåg på Almedalsscenen. Råkade lyssna till två tal igår. (Dagens missade jag) Ett om kriminalitet och ett som SD-kvinnorna höll om aborter. Det som handlade om kriminalitet handlade bara om invandrares kriminalitet och invandrarkillar som våldtar svenska flickor. Som om det inte fanns någon svenskfödd som begick brott. Det finns svenska män som våldtar och misshandlar kvinnor också. Kriminalitet ska visst också bli deras stora slagnummer enligt vad som lär ha sagts i talet idag. Men att de tonat ned invandringsfrågor lär väl vara en sanning med en viss modifikation eftersom kriminaliteten fokuserar på invandrare. (DN)

Abortanförandet blev jag inte riktigt klok på. De förespråkade inte förbud men att abort skulle inte användas som preventivmedel. Jag tror inte det finns någon som ser så lätt på en abort. Det är aldrig ett lätt beslut. Sedan pratade de om samvetsfrihet för sjukvårdspersonal. Då hänvisade de till EU (trodde SD var emot EU) och mänskliga rättigheter och att samvetsfrihet fanns i samma stycke som religionsfrihet mm (trodde inte de ville ha religionsfrihet). Det handlade också om att vi inte skulle lägga oss i andra länder abortlagstiftning även om de tyckte att det nog fanns en del skäl för abort. Rörigt var det i alla fall.

Även om jag inte gillar SD:s åsikter så tycker jag det inte är ok att det på grund av hot och annat ska behövas en massa poliser för att bevaka enskilda personer eller SD:s arrangemang. I en demokrati har alla rätt att uttrycka sin åsikt. (SVT) Men jag bli inte ledsen när stödet minskar. (SVT, DN)

Eftersom det inte finns någon kontakt med omvärlden på båten stannar jag här och kollar solen på däck och laddar när jag kommer iland.Visade sig att det gick riktigt bra att ladda från soldäck. Tror jag när jag skriver. Har inte laddat än.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Citat: "Som om det inte fanns någon svenskfödd som begick brott. Det finns svenska män som våldtar och misshandlar kvinnor också."

Är detta din interpretation av "allas lika värde" ?
Att om svenskar begår brott i Sverige så ska också icke-svenskar ha samma rättighet ?
Väldigt konstigt synsätt !
I Canada så bemödar man sig om utbildade och språkkunniga invandrare. I Sverige ska det tydligen räcka det med att vara "lika kriminella som en del inhemska" ?

Tjalle

Anonym sa...

Jag var själv på plats i Almedalen och du far med direkta lögner. Ingen ledande person inom Sd har någonsin sagt att invandrarna står för 100 procent av brottsligheten i Sverige, av den enkla anledningen att så är det inte. De flesta brott begås av svenskar. Dock ligger invandrarnas generella överrepresentation när det gäller registrerad brottslighet ligger på lite över hundra procent. För grövre brott, exempelvis mord, dråp, misshandel mot obekanta och våldtäkt, är siffran 300-400 procent. Det är kända fakta som inte längre går att ducka för. Etablissemanget tar den enkla vägen och skyller på socioekonomiska faktorer och motståndarsidan vill göra gällande att det är kulturella faktorer. Anne-Marie, jag upplever dig som laglydlig och har därför svårt att förstå vad du har emot hårdare straff för de människor som har förbrukat rätten att leva i ett fritt och öppet samhälle utan istället valt den kriminella banan?

När det gäller abortfrågan så är varje abort ett stort misslyckande. Varje år genomförs ca 35.000 aborter i Sverige. Sverige har flest aborter per tusen kvinnor av alla EU-länder. Är man skeptisk till den extremt liberala abortlagstiftningen i Sverige så klassas man av många som extremist. Någon politisk diskussion för nästan aldrig i frågan och görs det så står företrädare för samtliga partier, ex Sd, och berättar hur fantastiskt det är att kvinnan har rätt till sin egen kropp. Visst, men det ger väl inte kvinnan rätten att döda ett ofött barn?

Glädjande att du tar avstånd från hoten som ständigt riktas mot Sd. Det stora problemet är att det inte bara riktas hot mot Sd-representater utan även våld. William Petzäll har fått en sten inkastad i bilen han färdades i, David von Arnold i Malmö fick ett hakkors inristat i pannan några dagar innan valet i höstas. Det allvarliga är inte att våld riktas mot Sd-politiker utan att statsminster Reinfeldt legitimerar våldet mot Sd. Efter knivskärningen mot von Arnold sa Reinfeldt följande: de som lever på att driva upp ett vi- och dom-tänkande och ett i grunden hatfullt sätt att se på relationer mellan människor inte ska bli förvånade om sådant händer.

Anne-Marie Ekström sa...

Har förstått att du anonym undrar varför jag inte svarat. Kanske för att jag blivit trött på alla anonyma som inte vågar stå för sina åsikter. Dessutom gör jag lite annat än hänger på bloggen. Men här kommer ändå ett svar. Jag har inte påstått att någon sagt att 100 procent av brotten begås av invandrare. Fast SD:s retorik går ut på att bara berätta om invandrare som begått brott. Man väljer inte att berätta om Kalle som misshandlat Karin till döds. Vilket gör att den som lyssnar och inte är kritisk lätt kan tro att det är alla invandrare som står för alla brott. Vilket inte är sant. visst det finns en överrepresentativitet. Det har jag aldrig förnekat. Men det är viktigt att tala om att de allra flesta invandrare aldrig begår brott. Liksom det finns många svenskar som begår brott. Hur många är det inte som jobbar svart t ex.
jag tycker att det är viktigt att ha en öppen dialog. Jag har aldrig sagt eller skrivit att allt fungerar bra med integrationen. Det behövs göras massor men där har SD inte ett enda förslag hur man ska jobba för att fler ska få arbete t ex utan säger bara nej till allt.
Sedan är det väl inte otroligt att den som kanske sett sin mamma våldtas och pappa dödas och inte fått bearbeta det får en annan syn på våld. Och dessutom inte känner sig delaktig i samhället. Även om de allra flesta klarar av att anpassa sig till en ny tillvaro. Och klarar av att leva med sina mardrömmar.

Anne-Marie Ekström sa...

Förlåt Tjalle.
Glömde dig. Nu har du väl dragit en slutsats som inte håller på en enda punkt. Självklart ska inte någon "ha rätt" att begå brott. Men det blir bara så ensidigt när SD hela tiden bara lyfter fram exempel på invandrare som begått brott.

Anonym sa...

Inget problem Anne-Marie !

Citat: "Självklart ska inte någon "ha rätt" att begå brott."

Varför då dessa ständigt återkommande klyschor om att "vi är alla lika goda kålsupare !" ?
Självklart finns det gott om svenska brottslingar i Sverige. Det ligger ju i sakens natur.
Men varför denna beröringsrädsla när det gäller "andras" brottslighet ?
Varför blir en ledarskribent på SvD sliten i stycken när han återger en lite ofördelaktig statistik från ett grannland ?
Varför "göms" dylik svensk statistik ?

Jag har följt SCBs statistik över bidragstagare i Sverige de senaste åren. Och sett en lite sorglig fördelning. Så sorglig att denna statistik numera är inställd !

Tjalle

Anonym sa...

Anne-Marie: Du skriver att: visst det finns en överrepresentativite. Ja när det gäller grövre brott, exempelvis mord, dråp, misshandel mot obekanta och våldtäkt, är siffran 300-400 procent. Att jämföra grövre brott med att jobba svart är ett riktigt lågvattenmärke. Tyvärr inte ovanligt när det gäller analyser från din sida... När det sedan kommer till överfallsvåldtäkter så är övrrepresenationen ännu högre än 300-400 procent. Har alla invandrare som begår grova brott i Sverige en mamma som våldtagits eller en pappa som mördats. Sd är emot den oansvariga massinvandringen som bland annat Folkparitet bär ansvaret för. Den årliga nettokostnaden för invandringen till Sverige uppgår till 40-60 miljarder enligt riksdagens utredare...

Anonym sa...

Tolkar din tystnad som att du inte har några goda motargument till den extremt misslyckade och kostsamma invandringen till Sverige. Du vill inte gärna bemöta oss som väljer att vara anonyma. Mycket märkligt resonemang. Åsikterna är väl desamma oavsett om man är anonym eller inte. Anledningen till att jag inte vågar skriva ut mitt namn är att jag är rädd för terroristerna på vänsterkanten som inte tvekar en sekund att ta till våld mot oliktänkande. De som tar till våld mot oliktänkande är det största hotet mot demokratins kärna, nämligen rätten att fritt uttrycka sig utan att bli fysiskt påhoppad. Att sedan Reinfeldt indirekt sanktionerat våldet mot medborgare med Sd-sympatier gör det inte heller lättare att skriva ut sitt namn. Är vi iaf överens om att invandringen till Sverige är extremt kostsam?