tisdag 26 juli 2011

Säkerhet mot en minuts tidsvinst

Tänkte hålla mig borta från bloggen idag men kunde inte låta bli att skriva ner en kommentar till artikeln i BT om fartkontrollen på motorvägen genom Borås. Eller rättare sagt kommentarer till kommentarerna till artikeln.

Så mycket krut som en del lägger på att kritisera hastighetsbegränsningen på motorvägen genom Borås. På hela fartbegränsade sträckan tjänar man kanske en minut på att köra 90 i stället för 70. Det kan ju inte vara tidsaspekten som är avgörande.

Det finns flera skäl till att sänka hastigheten genom Borås. Självklart handlar det både om personbilar och långtradare.

Motorvägen i Borås är lite unik. Den går rakt genom stan. Inte så många motorvägar som gör det. Kan väl diskuteras hur bra det är. Men så är det. Av hänsyn till de boende borde alla tycka att det är ok att sakta ner lite. Tycker synd om dem som bor i lägenheter som nästan ligger på motorvägen.

Dessutom finns det många på- och avfarter och det är stundtals tät trafik. Jag tycker att det är viktigt att värna trafiksäkerheten. Det står inte i motsats mot att ha bättre kontroller utanför skolor. Och framför allt ha 30 km i timmen utanför alla skolor.

Jag tror att kameror skulle bidra till sänkt hastighet. Jag är inte det minsta förvånad att så många fartsyndare togs igår. Åker ofta sträckan och blir alltid omkörd.

Blir förvånad över dem som ifrågasätter att polisen har en fartkontroll. Oavsett om man gillar hastighetsbegränsningen eller inteIMG_1391 så gäller den och ska följas. Undrar hur många andra lagar man struntar i att följa.

Dags att visa respekt både för miljön, medtrafikanter och boende kring motorvägen.

Till sist.

Stanna upp lite och titta på en underbart doftande ros. Också unik i sitt slag. Rådjuren har inte ätit upp knoppen utan den har kunnat få slå ut i full blom.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Så du tycker synd om dem som bor i lägenheter som nästan ligger på motorvägen. Jag bor inte själv i Borås men har kört genom Borås många ggr. De som bor i lägenheter utmed motorvägen, bodde de där innan vägen byggdes? I annat fall så visste de ju att där gick en motorväg alldeles utanför deras lägenhet. Arbeta istället för att det inte byggs vindkraftverk intill bebyggelse där bostäderna fanns innan verken byggdes...

Anne-Marie Ekström sa...

Husen låg där innan motorvägen byggdes. Idag skulle man aldrig få bygga så. Det finns tydliga regler för buller för byggande av bostäder. Därför lägre hastighet som minskar buller.