onsdag 8 juni 2011

På bussen 100 igen

Sitter igen på buss 100 på väg till Göteborg. Har blivit rätt många turer den senaste tiden. Nu på väg mot regionmöte för Folkpartiet i Väst med val till nämnder och styrelser. Verkar inte bli så många ändringar jämfört med i höstas. Så förhoppningsvis blir det ett kort möte. Men innan mötet ska vi i valutvärderingsgruppen träffas och diskutera om/nyvalet.

Morgonens möten gick utan problem. Och vi har nu börjat dra i trådarna kring Medborgardialog. Eller man kanske ska kalla det medborgardelaktighet. Intressant i sammanhanget är delaktighetstrappan. Det finns olika sätt att involvera medborgarna. Den lägsta nivån och den vanligaste är information. Nästa nivå är konsultation följt av dialog, medinflytande och medbeslutande. Som sagt den vanligaste formen är information men nu gäller det att kliva uppför trappan.

En “nyhet” som jag inte kan låta blir att kommentera är den som handlar om riksdagsledamöters inkomstgaranti. Jag har ju själv varit i den situationen. Självklart ska man inte ha livslång garanti men när man varit borta många år från sitt ordinarie yrke så behövs det en viss tid att komma tillbaka. Kunskap idag är dagsaktuell och kunder som fanns för fyra år sedan har hittat andra. Som datalärare har man kommit långt efter på fyra år. Och den som tror att bara för att man säljer tjänster genom ett eget företag så samlar man på sig miljoner han tror fel. Jag tycker att man måste ha sans och balans i debatten. det blir fel när man som 50-åring får pengar tills man går i pension men en viss tid för att hitta tillbaka till ett yrkesliv behövs. Om man skulle lägga ihop den tid som man jobbat utöver normal arbetstid skulle det nog räcka till ett år i alla fall. En riksdagsledamot är i princip i tjänst 24 timmar om dygnet 365 dagar om året.(BT, SVT)

Efterkommentar: Detta skrev jag i all hast på bussen. Glömde berätta att jag under min tid i riksdagen skrev en motion om att reglerna för inkomstgarantin borde ses över. Men den fick som så många andra enskilda motioner avslag av den då styrande majoriteten, socialdemokraterna. Här finns motionen.

1 kommentar:

kelkka sa...

Det faktum att riksdagsmän kan sitta och stifta lagar med självinsikten att man antagligen inte har kunskap nog att duga som anställd längre är skön ironi. Klart de ska ha stöd, de kan ju nästan imgenting efter alla dessa år av lagstiftande.