onsdag 29 juni 2011

Grattis Borås till 390 år och Christer Björkman som ambassadör

Sitter nu på min favoritsten och skriver. Idag är jag lite glad för det stora trädet som skuggar nästan hela tomten. Trädet står på kommunens mark så det är väl inte så bra att hugga ner det själv utan lov.

Idag fyller Borås stad 390 år och som alltid på Borås födelsedag är det tårtkalas på Stora Torget och Borås ambassadör utses. Det gångna året har Carl-Axel Ekman varit ambassadör. Han är känd för sitt arbete med sjukhuset Garissa i Kenya där flickor får hjälp och stöd och ett av målen är att utrota kvinnlig könsstympning. Mer om detta finns att läsa här.

Årets ambassadör agerar inom ett helt annat område. Det blev Melodifestivalmannen Christer Björkman som fick uppdraget. Jag tror att han kan ytterligare sätta Borås på kartan. Hoppas han följer Jill Johnssons sätt att sköta uppdraget. I och för sig har jag bara varit på en tillställning där hon uppträdde men inledningsorden vid uppträdandet var “Finns det några boråsare här”. Jag var visserligen nog rätt ensam boråsare men kände mig oerhört hedrad.

C Björkman höll också ett litet tal på Stora Torget där han bland annat pratade om hur det är att vara homosexuell. Nog första gången som den frågan lyftes från scenen på Stora Torget. Är inte säker att alla boråsare gillar valet. Det kan redan utläsas av kverulanter på BT:s hemsida men det är väl tur att vi tycker olika.(BT)

Tårtracet kring det 30 meter långa tårtbordet vidtog efter tal och utdelning av ytterligare en utmärkelse till Patric Järbyn.

I dagens BT uttalar sig kommunstyrelsens ordförande, Ulf Ohlsson (S), om hur bra Borås blivit under de senaste åren och hur Boråsarna blir mer och mer stolta över sin stad. Jag håller med honom även om det finns mycket kvar att göra. Det finns invånare som lever i utanförskap och det finns områden som behöver rustas upp. Borås ska vara en plats där alla får plats och är välkomna. Där saknas lite. Men det som Ulf Ohlsson glömde att påminna om i intervjun är att de senaste tolv åren har en sexparti-majoritet styrt staden och drivit på en utveckling. Folkpartiet har varit pådrivare både vad gäller stadsutveckling och när det handlar om kulturaktiviteter.

Men i ärlighetens namn ska jag väl också säga att det allra mesta har gjorts i samförstånd mellan partierna.

Om tio år fyller Borås 400 år. Då räcker det inte med tårta en dag på året. Dags att börja tänka på firandet redan nu.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hoppas att William Petzäll blir nästa års ambassadör. Blott 23 år gammal och agerar redan som en stor statsman i Riksdagen. Ett sant föredöme!

Anne-Marie Ekström sa...

Bäste Anonym. Jag tror att sannolikheten är rätt liten. Avstår från vidare kommentarer.

Anonym sa...

William Petzäll är den yngst Boråsare som någonsin suttit i Riksdagen vad jag känner till, rätt mig gärna om jag har fel. Jag anser att är det några som bör lyftas fram så är det unga människor som vill jobba med det finaste vi har i fria länder som Sverige, nämligen demokrati. Unge Petzäll har vidare blivit utsatt för knivhot, fått stenar inkastade i bilen han åkte i och fått utså extremt mycket hot från extremister. Ändå väljer han att fortsätt sitt arbete i demokratins namn. Att du inte tycker det är beundransvärt är för mig en ren gåta.

Anne-Marie Ekström sa...

Visst är att jobba för demokrati ett viktigt uppdrag. Men när jag talar om demokrati så menar jag att det ska gälla alla människor, oavsett varifrån de kommer och vilken bakgrund eller religion de har. Enligt min åsikt står inte SD för den åsikten. Men jag tycker inte det är ok att någon blir utsatt för hot och trakasserier, oavsett om jag håller med personens åsikter eller inte.

Anonym sa...

Demokrati ska gälla alla människor, oavsett varifrån de kommer och vilken bakgrund eller religion de. Har Sd någonsin sagt att man bör ta rösträtten ifrån invandrare eller muslimer? Källa till det i så fall. Anser du att alla världens människor ska få rösta i de svenska valen? Det här är ett resonemang som jag hoppas att du utvecklar för det låter helt barockt. Vill du att Sverige ska införa en helt oreglerad invandring? FP:s väljare blir dock mindre och mindre flyktingvänliga.
(http://www.dn.se/nyheter/politik/fps-valjare-mindre-flyktingvanliga) Glädjande att era väljare börja vakna till liv iaf och inser vilken enorm nettokostnad invandringen medför Sveriges skattebetalare.

Anonym sa...

Insåg du till slut hur dumt det lät med att demokrati ska gälla all världens folk i Sverige och att all världens folk ska få åtnjuta den svenska välfärden?