onsdag 1 juni 2011

Mänskliga rättigheter–måste alltid bevakas

Är en människas liv mer värt än en annans? Varför ska inte alla människor som blir sjuka få samma rätt till vård? Ska vi stillatigande se på när andra människor får den vård de behöver bara för att de egentligen inte har rätt att vistas i vårt land? Vad har vi för rätt att döma när vi inte vet varför människor väljer att stanna i Sverige fast de borde ha lämnat landet? Vad är det som säger att svenska myndigheter har gjort rätt. De flyktingar som väljer att gömma sig har säkert inte som skäl att det ska stanna här och leva på bidrag. Utan de fruktar för sina liv. Svenska myndigheter gör inte alltid rätt.

Det är glädjande att den utredare som utrett frågan om vård för papperslösa har landat i ett förslag att även de som inte har alla papper klara ska få samma vård som en som är folkbokförd här. Annars bryter vi mot konventioner vi har skrivit på. Rätt till liv och hälsa är en mänsklig rättighet. Folkpartiet och dess ledare, Jan Björklund, har välkomnat utredarens förslag medans migrationsministern vill göra om utredningen. Märkligt att när en utrednings förslag inte passar så ska utredningen göras om. (SvD, GP, BT)

Att SD inte gillar utredningen är förståeligt. De är inte särskilt angelägna att värna mänskliga rättigheter. Undrar hur (S) ställer sig till förslaget. Under min tid i riksdagen var de inte särskilt angelägna.

Att värna mänskliga rättigheter och alla människors lika värde är regnbågsband och fp-flaggaviktiga frågor för en liberal. Idag startade HBTQ-festivalen i Göteborg. (GP) Mellan två andra aktiviteter stannade jag till vid FP:s tält och träffade både gamla och nya folkpartivänner. Att stötta HBTQ-personer handlar också om mänskliga rättigheter. Alla ska respekteras för den de är. Tyvärr så har vi ännu inte kommit så långt i Sverige ens. Många rättigheter har införts men fortfarande finns det människor som betraktar homosexualitet som en sjukdom. Alla måste få älska den de själva väljer.

Idag träffade jag en äldre man som levt med sin homosexualitet när det fortfarande var en sjukdom. Jag kan bara föreställa mig hur förfärligt man måste ha mått på den tiden. Att inte få vara sig själv.

På söndag går jag med i Regnbågsparaden. Ska bli kul. Men innan dess väntar ett antal lediga dagar (lite jobb blir det nog) med utlovad sol. På fredag blir det förmodligen utdelning av fröpåsar på vårmarknaden (!?) i Borås. Nu dags att sova i alla fall.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Citat: "Ska vi stillatigande se på när andra människor får den vård de behöver bara för att de egentligen inte har rätt att vistas i vårt land?".

Uj-uj, lite olycklig felformulering !
Det fattas väl ett "inte" ?

Levererar du Excel-kurser till alla, alltså också till icke betalande ?
Hur funkar detta ? Höjer du då priset för de betalande ?

Tjalle

Skånedemokraten sa...

Håller med i allt du skrivit Tjalle. Anne-Marie avskyr allt som Sd står för men när Sarkozy, Merkel och Cameron säger samma sak som Sd om den misslyckade och havererade mångkulturalismen så vägrar Anne-Marie ta avstånd för "rasismen" som de stora Eu-ledarna står för... Anne-Marie gör alltså skillnad på folk och folk. Brukar kallas för rasism med ett finare ord...

Anne-Marie Ekström sa...

Tjalle. Tack för påpekandet. Du förstår vad jag menar. Det är huvudsaken. Att utbilda i Excel är något jag gör för att få pengar till hyra och mat. Vill någon ha professionell utbildning får han eller hon betala.

Skånedemokraten. förstår inte din logik. Ledsen.

Skånedemokraten sa...

Anne-Marie. Om du inte förstår logiken så ska jag förklara det för dig. Enligt dina inlägg så avskyr du Sd som pesten. Varför? Jo du anser att Sd är onda människor pga att de anser att Sverige förvandlats till ett sämre och otryggare land pga mångkulturalismen. Sd har alltså dömt ut det multikulturella samhället som ett misslyckat projekt. Precis samma slutsats har Merkel, Sarkozy och Cameron kommit fram till. Jag ställde då en enkel fråga varför inte du eller någon annan inom Folkparitet har anklagat Cameron, Sarkozy eller Merkel för att vara rasister på samma sätt som ni anklagar Jimmie Åkesson för? Uppenbarligen så gör ni skillnad på vems mun åsikten kommer ifrån. Ni gör med andra ord precis samma sak som ni anklagar Sd för, ni gör skillnad på folk och folk. Inkonsekvent och fegt.

Skånedemokraten sa...

Med tanke på att du inte svarar mig så får jag utgå ifrån att du tycker att något är oklart i mitt resonemang. Konkretisera gärna vad det är som är oklart.

Anne-Marie Ekström sa...

Jag ogillar SD:s åsikter. Jag har aldrig sagt att SD:are är onda människor. Sedan vem det är som står för åsikten spelar ingen roll. Jag tror att ett samhälle med mångfald är utvecklande. Självklart ska svenska lagar följas. Det är intressant att du skånedemokrat lägger så stor vikt vad jag tycker att du inte kan lämna en frågeställning som du fått på hjärnan.

Skånedemokraten sa...

Självklart ska svenska lagar följas, vad menar du nu? Du skriver att det inte spelar någon roll vem det är som står för en åsikt, nu ljuger du. Sverige är medlem i Eu och kan därigenom påverka även vad som sägs inom den europeiska politiken. Jag ifrågasätter då varför inte du eller någon annan inom folkpartiet fördömer Cameron, Merkel eller Sarkozy när de säger att det mångkulturella försöket totalt har misslyckats. Det hade varit lätt för dig att säga att du fördömer nämnda Eu-ledare men du vägrar. Jag förstår verkligen logiken. Faktum kvarstår, du gör skillnad på folk och folk beroende på vem mun åsikten kommer ifrån, fegt irrationellt och mindre begåvad. Varför är det så svar att säga jag eller nej?

Skånedemokraten sa...

Varför inget svar Anne-Marie? Kan upplysa dig om att även finansminister Borg börjar vakna upp ur dvalan. Enligt borg så är 50 procent av invandrarna beroende av socialbidrag. Vidare säger Borg att: om man sedan skulle lägga till det beroende som vi har i andra transfereringssystem så är det klart att det är ett mycket stort problem. Anser du Anne-Marie att Borg är rasist. Han säger nämligen samma sak som många ledande Sverigedemokrater sagt under lång tid.http://www.youtube.com/watch?v=uKJrsmEAIIo