lördag 30 april 2011

Valkampanj och valborgsmässoeld

Så var vi ännu en dag närmare omvalet till Västra Götalands regionen. Och lite till valmaterial utdelat. I den härliga vårsolens glans. S och mp har ännu inte dykt upp på torget men övriga partier kampanj på torgetvar där. Allianspartierna delar stuga men vi står var för sig. Rusningen efter material var väl inte så jättestor men en del frågor blev det. En vanlig fråga är varför det är omval.

På bilden Jag, Mona och Patric. 

Det är väl ingen som är överlycklig över att vi måste gå till valurnorna en gång till men det är viktigt att påpeka att det blev fel på grund av missar och slarv vid det “riktiga” valet. Och felet var så stort att det påverkade valresultatet. I demokratins namn görs då det hela om. En verklig lärdom för framtiden. Val är ingen låtsaslek. Men det har också visat sig att varenda röst är viktig. En del säger att min röst inte spelar roll men det visar höstens val i allra högsta grad att det gör. En röst kan avgöra.

SD:arna tog tillfället i akt att tala om för alla hur synd det var om dem med hänvisning till artikeln i BT med rubriken “SD stängs ute från makten.” Visst har de inte plats i nämnder och styrelser men de har en representant i Kommunstyrelsen och de invalda representanterna sitter i Kommunfullmäktige. Det är där de viktigaste besluten fattas. Att sedan det är en majoritet, oavsett vilken, som avgör vad beslutet slutgiltigt blir är inget konstigt. Sådan är demokratin.

När man läser vilka frågor där SD har röstat emot övriga så handlar det till största delen om frågor som handlar om integration. Nej till varje förslag men inga egna förslag. SD talar om assimilation men aldrig ett ord om hur man ska uppnå detta. Sedan tycker jag att man borde vara lite mindre högljudd så länge som man avstår från att delta i beslut.

Och så länge som SD gång på gång visar sin intolerans mot människor och inte respekterar alla människors lika värde så lär det vara svårt med vidare samarbete. Och så länge som man ser ner på mina vänner. Men det är viktigt att debatten håller sans och balans från alla håll.

Nu är det dags för valborgsmässoeld. En svensk sed som tidigare inte varit så utbredd i Västsverige. Här var tidigare påskbrasa det mest vanliga. Från den del av Sverige där jag kommer från ursprungligen fanns bara Valborgsmässoeld och inte påskbrasa. Apropå svenska seder.

Inga kommentarer: