söndag 10 april 2011

Lika goda kålsupare

Kan inte låta bli att skriva några rader om den kommande demonstrationen i Göteborg av SDU mot som de säger “svenskfientlighet”. (BT, GP) I en intervju i GP där en SDU-representant får svara på frågan vad de menar med svenskfientlighet trasslar denne till det rejält om vem som är svensk eller inte. Först handlar det om att man ska ha de grundläggande svenska värderingarna men till slut kommer det fram att en svensk är en som har svenskt utseende. Men vad svenskt utseende är kan den intervjuade inte beskriva. Förvirrande.FörvirradDessutom skulle jag bra gärna vilja veta vad SD menar med svensk kultur och grundläggande svenska värderingar. Är inte demokrati och värnandet om mänskliga rättigheter och alla människors lika värde de mest grundläggande värderingarna vi har i Sverige. Varför ska vi då bara värna dem som är etniska svenskar som SD vill? Är rasistiskt så det förslår.

Men även om jag inte håller med SD och SDU så har jag lika lite sympati för den motsatta sidan som ska göra motdemonstration för att stoppa SDU. Som sagt, även om jag inte gillar det SD står för så har de rätt att uttrycka sina åsikter. En av våra grundläggande rättigheter. Att som radikala vänstern då stoppa den demokratiska rätten att demonstrera, i namn av demokrati, är inte ok.

Jag förutsätter att både SDU och motdemonstranterna från Rättvisepartiet socialisterna betalar polisräkningen precis som alla andra arrangörer får göra. Svensk polis ska jaga brottslingar inte stävja bråk mellan demonstranter.

Efterkommentar: Precis som befarat blev det bråk med både rökbomber och äggkastning. Som sagt jag gillar inte SD:s åsikter men jag tycker att det är bättre att demonstrera mot dem med ord i stället för våld. Enligt GP så kostar polisbevakningen lika mycket som en högriskmatch. Cirka en miljon kronor. Tänk vad mycket annat vi skulle kunna ha använt de pengarna till. Jag blir bara bedrövad och sorgsen.

23 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Gustav Landström sa...

Är det folkpartiets demokratisyn att rasister med ursprung från vit-makt rörelsen är samma kålsupare som antirasister?

Ja liberalerna i Tyskland stod ju inte i vägen på 1930-talet heller.

Anonym sa...

OK, då ska vi se om Svensk polis kan upprätthålla ordningen vid en demonstration, och hålla ligisterna på mattan!?

Veronika.

Anonym sa...

Gustav Landström

Antirasister? Snarare ett gäng arbetsskygga huliganer. Rättvisepartiet Socialisterna är lika demokratiska som Stalin. :-)

Anne-Marie Ekström sa...

Att förhindra någon att inte få uttrycka sin åsikt är inte demokratiskt. Än värre om man gör det i demokratins namn.

Anonym sa...

Hejsan. Problemet idag tror jag är att många känner att det värnas om precis alla andra grupper förutom den med etniska svenskar. Ni politiker kan tex ändra i lagen så att även etniska svenskar kan diskrimineras som muslimer, romer & andra grupper. Idag kan en person från Irak skrika "svennejävel" till mig utan att riskera ngt men skriker jag "negerjävel" till honom så riskerar jag genast att få DO på mig. Det är FEL! Frustrationen finns där ute bland folk & resulterar bl.a i demonstrationer som denna. Mvh Niklas

Julia sa...

Jag tror du missförstod, Anne-Marie.

Hahne (SDU) säger:
"– Etnicitet är en helt annan sak än vad man har för nationell identitet."

Så du kan vara svensk trots att du inte är född här eller om dina föräldrar inte är födda här. Dock blir du inte etnisk svensk. Det är samma sak om mina föräldrar hade fött mig i Japan. Jag får måhända japanskt medborgarskap, men blir inte etnisk japan för det. Håll isär begreppen, är du snäll.

Anonym sa...

Varför ska SDU betala, de demonstrerar lagligt... enligt ditt resonemang, så ska bara de som har pengar få demonstrera, Skäms på dig!!

Peter Andersson sa...

Ann-marie. Du snurrar till det riktigt ordentligt för dig:

"Jag förutsätter att både SDU och motdemonstranterna från Rättvisepartiet socialisterna betalar polisräkningen precis som alla andra arrangörer får göra."

SDU har tillstånd för sin demonstration, det har inte vänsterextremisterna. Att hålla en demonstration som SDU gör är en demokratisk rättighet om man har tillstånd. Motdemonstranterna har inte fått tillstånd. Det är motdemonstranterna som står för våldet, inte SDU. Förstår du skillnaden.

"Är inte demokrati och värnandet om mänskliga rättigheter och alla människors lika värde de mest grundläggande värderingarna vi har i Sverige. Varför ska vi då bara värna dem som är etniska svenskar som SD vill? Är rasistiskt så det förslår."

Du far med osanning. Du får läsa SD:s partiprogram om du inte har gjort det. SD:s politik innebär dessutom att man kan hjälpa betydligt fler flyktingar än vad vi gör idag.

Ett "ensamkommande" "flyktingbarn" kostar minimum 2 000 kr /dag = 730 000 kr om året.

Följande uppgifter är hämtade från FN unicef:

730 000 kr räcker till:
2 190 000 rena engångssprutor
1 168 000 vätskeersättningspåsar
657 000 vattenreningstabletter som renar 2 920 000 liter smutsigt vatten
vaccinera 584 000 barn mot poolio
Ge 490 142 barn vaccinationsskydd mot mässling
behandla 146 000 personer för hjärnhinneinflammation
146 000 HIV-test
146 000 kvm tältpressening
katastrofkit för 121 666 personer i 3 månader = för 30 416 personer i ett helt år
116 800 paket högenergikex för undernärda
rädda 73 000 pers från att dö i kolera
8 760 myggnät impregnerade med insektsmedel som ger långvarigt skydd mot malaria som dödar ett afrikanskt barn var 30 sekund
förse 7 300 familjer med vatten
bromsmediciner mot HIV för totalt 5615 månader
rädda 2 920 svårt undernärda barn
2 920 st kit för behandling av splitterskador
2 920 Förstahjälpen- kit
365 stycken "school in a box" (innehållande material för skolutbildning) som totalt räcker till 365 lärare och 29 200 elever.

Vem är mest solidarisk, SD eller ni övriga riksdagspartier, som vill fortsätta med en politik som innebär att många barn kommer att dö runt om i världen, främst i Afrika.

Skulle gärna vilja att du gav en kommentar på detta. Och försök hålla dig till fakta och haspla inte ur dig en massa floskler om människovärde och dylikt.

Ola sa...

Jag håller helt med dig, Anne-Marie. Även om jag självklart tycker att yttrandefriheten är värd att värna till sista andetaget, ska svensk polis faktiskt inte behöva lägga sådana enorma resurser på att behöva värna den - det ska inte behövas i ett öppet och demokratiskt samhälle.

Jag tycker också att det värsta i sammanhanget är att stenkastarvänstern genom sina våldsaktioner bara förstärker SDs självpåtagna roll som martyrer och sanningssägare. Typ "Titta här, de låter oss inte säga vad vi tycker, det är för att de vet att det är sant och därmed farligt för dem".

Exempel på det är ju också dessa s.k. sanningssägande hemsidor av typen politiskkorrekt.info osv som refereras ovan. Genom att skapa en slags community runt konspiratoriska "sanningar" bygger man sig ett utanförskap där information inte behöver kontrolleras, genomlysas och debatteras. "Det är ju sant, det står ju på internet".

Men här har också vi vanliga, humanistiska, konstruktivt kommunikationsinriktade samhällsmedborgare en roll: Ta diskussionen med både extremhöger och extremvänster. Våga ta fram fakta på bordet, oavsett ifall det handlar om invandrarbrottslighet eller barnfattigdom. Se fakta i vitögat och börja ta tag i att lösa problemen. Det finns ingen annan långsiktig väg framåt.

Ta ut trollen i ljuset så spricker de.

Nicklas Eriksson sa...

Såklart en liberal ansluter sig till "kålsuparteorin". Det är ju inte er nazisternas våld drabbar, och det är ni som är de första att ansluta er till dem varhelst de tar makten.

Bruna skjortor och bruna tungor i en ohälsosam förening.

Anne-Marie Ekström sa...

Peter. Jag tänker prata om människovärde så mycket jag vill. Jag har lika mycket rätt att ha mina åsikter som du. Och jag kommer att fortsätta att tro på ett samhälle med mångfald. Jag är lika trött på floskler om massinvandring kan jag väl säga.

Att hjälpa människor i närområdet (om det nu över huvdtaget är möjligt) utesluter inte att man ska hjälpa dem som kommer hit.
Även arrangemang med tillstånd måste betala polisbevakning.
Sedan håller jag med Ola att det vore bättre att man lät SD få demonstrera i fred. Nu får de ju bara en massa extra fokus på sig.
till sist till Nicklas Eriksson. Jag tänker inte ansluta mig till några nazister men jag tror på en öppen debatt där åsikter möts mot åsikter. även om det ibland är svårt att få till orden när åsikterna och framförallt värderingarna är himmelsvida från varandra.

Anonym sa...

Anne-Marie Ekström, anser du att människor som befinner sig illegalt i landet, ska erhålla gratis sjukvård och även kunna starta företag?

Patrik, Ängelholm sa...

Vi vänder på det. SSU anordnar en demonstration för den politik de tror på. Aggressiva sverigedemokrater kastar ägg och sten och skriker okvädningsord mot de hukande ungsossarna, som skyddas av ett massivt polisuppbåd, utan vars hjälp de med säkerhet både fått sin demonstration förstörd och blivit misshandlade personligen (ev. ihjälslagna).

Och då säger Ann-Marie Ekström förstås att de 2 sidorna varit lika goda kålsupare? Och kräver dessutom att SSU ska betala för polisinsatsen.

I övrigt vet jag inte (heller) riktigt hur du vrider till det, men vi tar det bit för bit.

"trasslar denne till det rejält om vem som är svensk eller inte"

Etnicitet definieras inte sällan av typen av utseende. Visar någon en bild för dig av en kenyan samtidigt som han säger "Detta är en japan", så kommer du att bli förvånad, jag lovar.

Samtidigt saknar etnicitet betydelser, utan det är nationell och kulturell samhörighet som betyder något.

Precis detta säger den unge sverigedemokrat som intervjuas, även om jag vill påpåka att jag själv aldrig ens skulle nämnt något om utseende i sammanhanget, just för att jag (kanske med lite mer av ålderns vishet) vet exakt hur fortsättningen kommer bli, i allt från resten av intervjun, till på folkpartistiska bloggar och andra ställen där man vill missuppfatta så det värker.

"Varför ska vi då bara värna dem som är etniska svenskar som SD vill?"

SDU kämpar för svenskhet, inte etnicitet (såvida man inte med etnicitet avser kulturell och nationell tillhörighet, för det finns olika tolkningar, vilket inte är SD's fel). Sen kan man ju undra varför du inte vill låta svenskar bejaka sin nationella samhörighet? Hur många kurdiska, palestinska o.s.v. demonstrationer har vi inte sett i Sverige, ofta vurmade för av exakt de grupper som inte vill att svenskar ska få demonstrera för sin kultur och samhörighet på motsvarande sätt.

Ang. motdemonstrationen så saknade den tillstånd. Polisen ska ha en eloge för att SDU någotsånär trots allt kunde genomföra sin demonstration. Jag tror de gjorde ungefär vad de kunde inom nuvarande regler och lagstiftning. Men helt klart behöver de få fria händer för tuffare åtgärder mot våldsvänstern, för mot dem som bemöter demokratiska partiers demonstration med våld och andra olagligheter, skall inte visas någon pardon.

Skånedemokraten sa...

Sverigedemokraterna vill att migrationen till Sverige minskar ner till samma nivå som de flesta Eu-stater tillämpar. Invandringen kostar Sverige årligen mellan 40-60 miljarder. Vari ligger det fruktansvärda? Anne-Marie, med din inställning till så borde du aldrig turista i ett annat Eu-land ty de tillämpar en migrationspolitik som liknar Sd:s i mångt och mycket. Anser du att kastade ägg och tomater är värdigt en demokrati?

Skånedemokraten sa...

Anne-Marie du ifrågasätter vad SD menar med svensk kultur och grundläggande svenska värderingar. Det ska jag gladeligen berätta för dig. Svensk kultur innebär, likvärdig rösträtt för män och kvinnor, att kvinnor får framför motorfordon på våra vägar, att kvinnor inte tvingas dölja sitt ansikte, att kvinnor får gifta sig av fri kärlek och inte av tvång, att män och kvinnor bada tillsammans i badhus, att kvinnors och mäns vittnesmål väger lika tungt i en domstol, att söner och döttrar ärver hälften var, att det är legalt att vara öppet homosexuell, demokrati. Här är ett axplock att svensk eller för den delen västerländsk kultur för den del. Berätta nu gärna för mig vad arabisk och muslimsk kultur är för något. Den kultur som du så gärna vill att ska vara en del av den svenska kulturen.

Patrik, Ängelholm sa...

Jag kan inte låta bli att kommentera den första kommentaren här av "Anonym".

Länklistekompositören påstår sig kämpa för Sverige och det svenska, men inkluderar svensk- och demokratifientliga sajter som nynazistiska Info14 och Radio Islam (!).

Tänk er tidningsrubrikerna om de länkarna lagts upp på en sverigedemokratisk blogg...

Annars glädjande med så många kloka kommentarer här. De flesta av dem utklassar enligt min uppfattning inlägget som sådant :)

Peter Andersson sa...

Ann-Marie, du gled undan frågan precis som jag trodde. Läs mitt inlägg igen.
Är det förnuftigt enligt dig att lägga dessa enorma summor på en 18-årig yngling som kommer till Sverige, när samma summa pengar kan rädda livet på 100.000-tals undernärda barn i deras eget närområde?
Svara bara på frågan!!! Ja eller nej.

(Du kontrar nu säkert med att ynglingen redan har anlänt till Sverige. Ok, vi köper det, men då måste vi i fortsättningen sända ut signalen i världen att Sverige inte tar emot kreti och pleti. Vi har ju haft flera mord begångna av kriminella invandrare från Afrika och Mellanöstern den senaste tiden. Hade ni i 7-klövern fört en annorlunda migrationspolitik där brottsbakgrund och värderingar kollades upp kunde dessa mördade kvinnor ha levt idag. Du, Ann-Marie är alltså i förlängningen medskyldig till att dessa kvinnor har fått sätta livet till).

Julia sa...

För övrigt rekommenderar jag det här klippet på youtube, det är en man vid namn Roy Beck som förklarar hur många som faktiskt lever i fattigdom ute i världen, och hur vi bäst hjälper dem. Han beskriver ur ett amerikanskt perspektiv, men det gäller även i Sverige.

http://www.youtube.com/watch?v=LPjzfGChGlE

Tack för ordet.

Anne-Marie Ekström sa...

För det första vill jag bara säga att jag gillar inte äggkastning. Trodde jag klargjort det. Men jag har inte heller samma åsikter som SD har.
Sedan så tycker jag också att det är viktigt att hjälpa människor i deras hemland eller i näraliggande länder. Tyvärr så funkar inte det i många fall. Sedan har jag aldrig sagt att inte svensk värdegrund ska gälla med jämställdhet mm ska gälla. Ibland undrar jag hur SD själva har det med jämställdheten.
Sedan undrar jag vad svenskhet är. Så länge som man följer svenska lagar och regler bryr jag mig inte om hur människor lever sina liv. Jag älskar mitt land men samtidigt är jag ödmjuk inför att jag får bo i ett så fantastiskt land med en sådan natur. Därför vill jag också dela med mig. Och vi lever i en värld som krymper.

Anonym sa...

"Så länge som man följer svenska lagar och regler bryr jag mig inte om hur människor lever sina liv."

Det anser du, men jag fick inget svar på denna ! -- Anonym frågade 10 april 2011 17:56

Anne-Marie Ekström, anser du att människor som befinner sig illegalt i landet, ska erhålla gratis sjukvård och även kunna starta företag?

Det vågar inte fega politiker svara på idag!

Skånedemokraten sa...

Anne-Marie. Vad har du emot dialog. Varför svarar du inte på frågan om vad arabisk och muslimsk kultur är för något. Den kultur som du så gärna vill att ska vara en del av den svenska mångkulturen.

Skånedemokraten sa...

Anne-Marie du undrar vad svenskhet är. Det ska jag gladeligen berätta för dig. Svenskhet innebär, likvärdig rösträtt för män och kvinnor, att kvinnor får framför motorfordon på våra vägar, att kvinnor inte tvingas dölja sitt ansikte, att kvinnor får gifta sig av fri kärlek och inte av tvång, att män och kvinnor bada tillsammans i badhus, att kvinnors och mäns vittnesmål väger lika tungt i en domstol, att söner och döttrar ärver hälften var, att det är legalt att vara öppet homosexuell, demokrati. Här är ett axplock att svensk eller för den delen västerländsk kultur för den del. Berätta nu gärna för mig vad arabisk och muslimsk kultur är för något. Den kultur som du så gärna vill att ska vara en del av den svenska kulturen.