söndag 3 april 2011

Rädda föreningslivet från moms

Föreningar har kommit och gått i mitt liv. Men det har alltid funnits någon form att ideellt engagemang i min tillvaro. En del brukar säga att man fått egenskaper med modersmjölken men jag har nog mer fått mitt ideella engagemang från min mormors mjölkkor. Eller mormor rättare sagt. Hon tog emot sommarbarn och barn från Finland underjag och annchristine kriget. När mina grannars hus brann ned så fick barnen bo hos henne. Hon sydde otaliga vackra dukar som sedan såldes på någon syföreningsauktion för pengar som gick till något välgörande ändamål. på bilden jag och en av mormors sommarbarn från Stockholm. Jag till vänster.

Ska väl också tillägga att även mina föräldrar var aktiva med ideellt arbete. Min pappa var mycket aktiv i både skytteförening och skidklubb. Ideellt arbete betyder oerhört mycket för Sverige. Någon ha räknat ut att ideellt arbete motsvarar cirka 300 000 arbetare per år.

Det är då för sorgligt, för att inte säga något ännu fulare, att EU trots Sveriges motstånd inte ger med sig och låter ideella föreningar behålla sin momsfrihet. Det ideella arbetet som finns i Sverige är speciellt. Många människor lägger ned många timmar av sin fritid på att få föreningar att gå runt. Står i kiosker vid matcher och säljer lotter. Att då dessutom kräva att det ska läggas moms på det som säljs skulle vara förödande. Redan idag finns det också alldeles för många regler att hålla reda på för kassörer i föreningar.

Föreningslivet fostrar många unga i både demokrati och delaktighet och att visa respekt för varandra. En del kanske hade hamnat fel i livet om inte föreningslivet gett mening och innehålla i livet.

Hoppas verkligen att regeringen fortsätter att slåss för momsfriheten. Det vore förödande för föreningslivet om man måste börja betala moms.

Det finns också ideella föreningar som säljer second hand. Med kläder och annat som människor skänkt gratis. Saker som redan någon har betalat full moms för. Det kan inte vara rätt att moms ska betalas på något som redan har beskattats. Momsen handlar ju om mervärdesskatt. Något som redan har använts har förmodligen inte fått något mervärde.

(DN, DN2, SvD, SvD2, BT, BT2)

Inga kommentarer: