måndag 28 mars 2011

Låt skolan vara både skola och samlingsplats

Kan inte låta bli att skriva några kommentarer kring skolflytten på Norrby. (BT, BT, Radio Sjuhärad)

Norrby är ett område med många barn med invandrarföräldrar. Självklart är det inte bra med en skola där nästan alla barn har ett annat modersmål än svenska. Och den förflyttning som gjorts med de äldre barnen har slagit väl ut. Efter vad jag hört i alla fall.

Jag har inte alla detaljer och jag vet att pengarna inte räcker till i  skolan.  Men samtidigt är det barn som behöver mycket stöd och visst är det så att de lärare som jobbar på en skola med många invandrarelever blir specialiserade och vet vad barnen behöver. Eftersom jag känner några lärare har jag förstått att de varit helt utan vetskap om vad som planeras. De ställdes bara inför fullbordat faktum. Hade det inte varit klokt att ta med lärarna i planeringen som känner barnen. Har det gjorts någon konsekvensanalys ur barnperspektiv. Borås är årets ungdomskommun och barn och unga ska ha möjlighet till inflytande. Barnkonventionen ska alltid finnas med i alla frågor. Men särskilt i dem som rör barn. Kanske dags att införa en barnombudsman som verkligen bevakar detta.

Man kan också fråga sig varför man inte behåller en nyrenoverad skola och lägger ner en sliten skola i stället. Är det kanske för att det är lättare att flytta barn med föräldrar som i många fall inte har så starka röster.

Jag tror förutom att man kör över barn och föräldrar som redan har det kämpigt så borde man i stället se till att skolorna i s k utsatta områden blir de allra bästa så att andra lockas dit. Det finns t o m med i det framtagna integrationsprogrammet. Skolorna ska stimuleras så att de får en särprägel så att elever från hela kommunen vill komma dit. Sedan tror jag att det är helt fel att lägga ned skolan i ett område som man i övrigt säger sig vilja rusta upp och göra attraktivt. Gör i stället skolan till en samlingsplats där kunskap och bildning står i högsätet. Utnyttja skolan även på icke skoltid.

I integrationsprogrammet står också om dialog och inflytande för medborgarna. Sedan vet jag att man av olika skäl, pengarna styr rätt mycket, måste sätta ned foten. Men som gjorts i det här fallet att köra över både lärare, barn och föräldrar är inte ok. Även om man ska spara pengar kan det göras på ett ansvarsfullt sätt.

Jag tror att det är viktigt att upprusta både Hässleholmen och Norrby med både fler företag och andra samlingsplatser. Gör det attraktivt för andra Boråsare att besöka dessa områden. Jag har tidigare skrivit om skulpturvandring på Hässleholmen. Det är ett exempel. Som kan avslutas med en kopp kaffe i ett bokcafé som drivs som ett socialt företag. (Om nu bara reglerna funkar så att man kan starta sociala företag)

Nu dags för en tidig kväll för att kurera halsen och förhoppningsvis vakna pigg och utvilad i morgon. Även om jag inte har jätteont eller mår superdåligt så blir jag trött.

Jag har inte tid att bli sjuk nu.  Om några dagar ska jag åka på Coompanion Sveriges årsmöte och det är mycket som ska vara fixat innan dess. Till helgen blir det utbildning inför valet och årsmöte med länsförbundet. Nästa vecka blir det Stockholm igen med Medborgardialog på tisdagen och Skatteverket på onsdagen. Och konferens om grön integration på torsdag. Ett gediget schema.

Innan dess är det dock Stadsbiblioteket i morgon med Alice Bah Kuhnke. Coompanion är medarrangör. Ska bli intressant.

1 kommentar:

Goran Azitki sa...

Ta in fler invandrare så slipper svenskarna föda egna bar, då kan de jobba istället.
Jag menar allvar. För det är väl bättra att folk jobbar, så kan invandrarna som ofta har svårt att få jobb, då kan de skaffa barn. Som lär sig svenska och som sedan hjälper sina föräldrar.