tisdag 10 juni 2008

På kurs mot Åland

Hemma igen efter två dagars kurs i Stockholm och på Ålandsbåten. Som tur var blåste det inte lika mycket som det gör här just nu. Ett resultat av blåsten var att jag fick hämta mitt skadade parasoll hos grannen. Jag hade glömt att fälla ner det. Men det välbehövliga regnet lyser med sin frånvaro.

Det har varit två dagar fulla av diskussioner kring kooperativ och social ekonomi. Och sociala företag tillsammans med andra förtroendevalda inom Coompanion.

Social ekonomi kan definieras så här –

"Den sociala ekonomin utgörs av verksamheter som primärt har samhälleliga ändamål, bygger på demokratiska värderingar och är organisatoriskt fristående från den offentliga sektorn. Verksamheten bedrivs huvudsakligen i föreningar, kooperativ och stiftelser och har allmännytta eller medlemsnytta - inte vinstintresse - som främsta drivkraft."

Den som vill läsa mer om social ekonomi kan göra det här (Västra Götalandsregionen). Till den sociala ekonomin räknas ideella föreningar, till exempel idrottsföreningar men också människor som kanske inte alltid platsar i det vanliga arbetslivet. Men som hittat sin roll i ett socialt företag. Den sociala ekonomin gör onekligen en stor samhällsinsats. Något som samhället och de som styr i samhället måste inse och därför stötta dessa insatser.

Men kurser tröttar.

Inga kommentarer: