söndag 15 juni 2008

Bryt utanförskapet och minska främlingsfientligheten

Idag är vädret som gjort för att sitta framför datorn. Tills jag sätter mig på tåget till Stockholm för att vara med på mötet om "urbant utvecklingsarbete". Urban utveckling är ett begrepp som inte säger så mycket för den som inte vet. Jag önskar att det skulle heta något annat som säger mer vad det handlar om. Att bryta utanförskapet. Att verka för att fler människor som idag lever på bidrag ska komma ut i arbete. Till gagn både för dem själva och för samhället. Frågorna drivs från Integrationsdepartementet med Nyamko Sabuni, folkpartist, i spetsen.

Borås stad är med i det urbana utvecklingsarbetet genom Hässleringen på Hässleholmen. Genom samverkan mellan olika aktörer som Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, kommunen med flera.

En hel del har gjorts och mycket mer är på gång. De olika insatserna har redan givit resultat på så sätt att fler människor kommit ut i arbete. Men mer måste göras. Alla människor, oavsett varifrån de kommer, måste få en chans att kunna försörja sig och på så sätt känna att de bidrar med något inte bara ligger andra till last. För de allra flesta vill klara sig själv. Folkpartiet har länge stridit för en annan integrationspolitik än den som rådde under den socialdemokratiska regeringens tidevarv. Nu blir den verklighet. Men det är långt kvar än Och som sagt mer måste göras.

Inte minst med tanke på dagens opinionsmätning. (DN, SvD) Där sd hamnar över riksdagsspärren. När människor lever i utanförskap och på bidrag (om dessa människor är invandrare) gror missnöjet bland medborgarna och främlingsfientliga idéer får fotfäste. För visst är sd ett främlingsfientligt parti. Även om partiet och dess företrädare försöker hitta på ett och annat förslag som gäller välfärden och som kanske många kan ställa upp bakom, så finns hela tiden undertonen med, att det är invandrarnas fel att inte allt är bra i Sverige. I i Sd:s olika program finns också insinuationer som att brottsligheten i landet beror på "massinvandringen". Byggnader som är främmande för västerländskt byggande får inte förekomma (typ moskéer) och mycket annat.

De människor som har lämnat sitt hemland har gjort det för att de känner sig förföljda på ett eller annat sätt. Och då ska vi ta emot dem på ett värdigt sätt. Där kan jag hålla med om att vi missat en del men är nu på rätt väg. Alla vill känna sig behövda och kunna bidra för att få självkänsla.

Hoppsan. Det blev en lång utläggning om brytande av utanförskapet. Folkpartiets siffror i mätningen är väl inte så mycket att orda om. Fortfarande alltför låga men ändå på väg åt rätt håll. Och fortfarande är fp tredje största parti.

28 kommentarer:

Anonym sa...

Missnöjet beror på att invandrarna inte klarar av att leva enligt svenska normer och lagar. Invandrare är överrepresenterade i btottsstatistiken. Med andra ord inte konstigt att Sd får mer stöd då vi importerar brottslighet.

Anonym sa...

Eller förvandla Sverige till en del av den tredje världen snarast möjligt.

Anonym sa...

Dessa sköna ord från de styrande.. Men ändå händer aldrig något! Ni har inte lyckats förbättra något när det gäller problemen med massinvandringen! Tur att det finns partier som tar problemen på alvar!

Anonym sa...

Sanningen är ju att det endast är 5% av alla asylsökanden som verkligen är flyktingar eller som behöver särskilda skyddsbehov.

Och numera ingår ju även den svenska blåljuspersonalen i denna grupp, ialf i Rosengård.

Anonym sa...

"Och då ska vi ta emot dem på ett värdigt sätt. Där kan jag hålla med om att vi missat en del men är nu på rätt väg"

Jaha, så det är svenskarnas fel att Fatima på Rosengård som gått 15 år på SFI och fött 5 ungar under tiden fortfarande inte talar begriplig svenska?
Inse att dessa "flyktingar" skrattar bakom ryggen åt alla godtrogna svenskar, samt sätter sig på första bästa plan till Bagdad så fort de fått PUT och livstidsförsörjningen är säkrad.

Landet som gud glömde sa...

95% av invandrarna från tredje världen har rivit sina id-handlingar, dvs är grovt kriminella.Det betyder att de ska ut härifrån, liksom deras avkommor.

Anonym sa...

Inte många som håller med dig, Anne-Marie ?

haha
Sent ska etablissemanget vakna...

Anonym sa...

"De människor som har lämnat sitt hemland har gjort det för att de känner sig förföljda på ett eller annat sätt"

Förföljda, av polisen måhända?

Men godtrogna svenskar är sannerligen lätta att lura.

Sverige - världens egna lilla goda samvete!

Anonym sa...

Det är bara att öppna ögonen kära Anne-Marie och inse att gemene man nu börjar få upp ögonen för hur länge och hur mycket de sittande regeringarna, tillsammans sedan 80-talet, degenererat Sverige i stort sett alla politiska avseenden.

4,2% ser jag som någonting i underkant med tanke på hur många man själv kommer i kontakt med, från alla samhällsskikt, som inte räds att rösta på SD och som äntligen genomskådar etablerade politikers smutskastning.

Dubbla värdet, 8,4% - ingen omöjlighet.

Alliansen kommer se sig tvingade att samarbeta med SD på samma sätt som Venstre i Danmark fått göra med DFP. Annars går stafettpinnen över till de röd-gröna. Och vilken skillnad skulle det bli? Troligtvis ingen eftersom ni har (in)fört samma osäkra politik när ni sett vad köttgrytorna i huvudstaden har att erbjuda.

/Jurist som röstar SD 2009/2010

Anonym sa...

Stackars du Marie!,du skriver så fin för att kunna bekräfta dig som politiker men du skulle aldrig i livet flyttar till Rosengård, Rinkeby eller hur?
Ta en sväng vid Drottningatan i Stkhlm (t.o.m utanför Riksdagshuset!)och se med egna ögon vilka är som lurar turisterna som kommer till Sverige och Polisen är helt maktlösa.

Anonym sa...

Och just det, om du råkat missa det:

Svenskarna ÄR trötta på invandringspolitiken.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Ni politiker är som alkoholister. När ni inte längre orkar med den verklighet ni skapat så super ni bara ner er ännu mer. Och tycker att alla är "elaka" som påpekar sanningen...

Anonym sa...

Hur vill du "minska främlingsfientligheten"?

Göra som i Belgien där man helt sonika förbjöd det s.k. "främlingsfientliga" partiet Vlaams Blok, när det blev för stort och inflytelserikt.

Vore nog riksdagspartiernas våtaste dröm att förbjuda SD.

Men, er dag kommer! Folk har sett igenom era lögner och er propaganda, folk har fått nog av den havererade invandringspolitiken. folk har fått nog med att det skall skrivas dem på näsan vad de skall tycka och tänka.

Diktaturen (s)verige går mot sitt slut.

Anonym sa...

Ja men så låt då Sd vara främlingsfientligt, jaha? Då är det konstaterat, bra. Sen då? Vad ska och vill de etablerade partierna göra för att minska vanligt folks oro och rädsla för den förda invandringspolitiken? Vasa? Som vanligt ingenting - bara babbel. Nu kommer verkligheten som en smäll i nyllet på politikerna. Men det är som vanligt: de fattar ingenting. Sd har just nu 32 procent i sympatier på svd.se - utmärkt!

Anonym sa...

Anne-Marie, du verkar ju så full av kunskap om de mångkulturella och dess potential, låt mig få fråga dig, är det så att du rapporterar direkt från det somaliska Rinkeby?

JS sa...

Alltid samma skitsnack oavsett vänster eller höger.
"Utanförskap", "stigmatisering" bla bla bla.
Folskler som ständigt ältas.
Verkligheten är kanske inte riktigt så politiskt korrekt.
Folk har genomskådat det där för länge sedan och tryckt på avstängningsknappen.
Frågan är väl vad ni politiker, journalister och andra numera avskydda "världsförbättrare" tror skall hända i framtiden.
Kanske bryr ni inte utan samlar ihop vad som behövs för en dräglig tillvaro på spanska solkusten.
Eller också kommer en tid när ni ställs till svars för era gärningar.
Vem vet.

Anonym sa...

O, så många hemska rasister som skriver här, tycker du inte Anne-Marie? Eller kan det vara människor som ser en riktig verklighet, möter en annan vardag än politiker som knappt ser över kanten på köttgrytan?

Anne-Marie Ekström sa...

det jag tycker allra sämst om är när någon generaliserar. Inte kan se nyanser utan bara ser svart eller vitt. I de här svaren kan jag väl genomgående säga att det handlar om att svartmåla alla dem som kommer från ett annat land än Sverige. Visst finns det de invandrare som inte följer lagar och normer men det finns det också svenskar som gör. Men precis som när det gäller svenskarna (förutom ett och annat svartarbete eller fusk på något annat sätt) så följer också de allra flesta invandrare lagar och regler.
När det gäller statistik och siffror kan man alltid hitta ett sätt som gagnar ens egna syften. Siffran om vilka som har asylskäl stämmer inte. Jag skulle kunna göra en lång utläggning om detta men avstår just nu. Att man inte har äkta handlingar när man kommer hit är väl inte så konstigt.
Om jag var förföljd av myndigheterna på grund av att jag inte tycker som dem. Inte kan jag då gå och be att få ett pass så jag kan fly ifrån dem.
Det som verkar vara så himla svårt för vissa att förstå att i alla länder får man inte säga vad man tycker. I många av länderna skulle ett parti som sd som tycker annorlunda verkligen vara förbjudet. Så är dock inte fallet i Sverige. Och jag hoppas det inte blir det heller. Att fritt kunna få uttrycka vad man tycker är en grundläggande demokratisk rättighet. Och det är väl något sd värnar åtminstone står det det på hemsidan. Då kan man också tycka att jag som inte tycker som sd kan bemötats på ett sakligt sätt och inte hotas med deportering och att min tid ska komma och så vidare.
Om jag ska respektera sd som parti så kräver jag respekt tillbaka.Både för mig och för mina vänner.
Förresten kan jag också meddela att gårdagens fotbollsmatch såg jag tillsammans med nästan bara invandrarkillar. Det gick hur bra som helst. Och de flesta hejade på Sverige.

Anonym sa...

Hur kan man bryta utanförskap när man importerar 98000 migranter (2007). Det rullar bara vidare och vidare varje år...........För dem som inte visste det så är mindre än 5% flyktingar. Källförteckning, migrationsverket.se

JS sa...

Exempel från verkligheten.

Nu tänker flyktingchefen
själv flytta till annat land:
http://www.hn.se/m_arkiv_sok.php?id=243060&avdelning_1=109&avdelning_2=167&page=4

Oroliga Skällingebor
låser dörren:
http://www.hn.se/m_arkiv_sok.php?id=275434&avdelning_1=109&avdelning_2=169&page=0

Anonym sa...

Anne-Marie, jag tycker du gör dig dummare än du behöver. Förklara t ex varför vi har berikats med nya "spännande" brott som gruppvåldtäkt och balkongkast med lite flicka de senaste åren. Förklara också varför gatuvåldet i Sthlm har ökat med 30% de senaste 3 åren.
När du ändå är igång, förklara för mig varför jag nästan enbart möter folk med utländsk härkomst i mitt arbete inom kriminalvården (besök Hall, Norrtälje, Salberga eller Kumla så får du se vad jag snackar om!)

Kan det vara att folk har fått nog och upplever en otrygghet i sin vardag på grund av invandrarrelaterad brottslighet?
Kan tala om för dig att min egen hustru och hennes vänninor knappt vågar sätta sin fot på stan ensamma av rädsla för sexuella trakasserier från invandrarmän av en eller annan art. Ska deras erfarenhetsbaserade oro inte tas på allvar, utan sopas undan som "rasism" och "generaliseringar"??

Anonym sa...

@Anne-Marie

"det jag tycker allra sämst om är när någon generaliserar. Inte kan se nyanser utan bara ser svart eller vitt."

Då borde du väl inte tycka om medierna och i stort sett alla etablerade politiker som märker SD som främlingsfientliga, högerextrema eller rasistiska?

"Siffran om vilka som har asylskäl stämmer inte. Jag skulle kunna göra en lång utläggning om detta men avstår just nu"

Siffrorna det talas om kommer direkt från Migrationsverket. Har du en annan källa så presentera den utan dröjsmål annars är du bara löjeväckande.

"Det som verkar vara så himla svårt för vissa att förstå att i alla länder får man inte säga vad man tycker. I många av länderna skulle ett parti som sd som tycker annorlunda verkligen vara förbjudet"

Du talar även om myndighetsförföljelse. Inte är det väl så att en som öppet sympatiserar med SD har företräde i de offentliga rummen? Att sen utländska partier värnar om den nationella identiteten och kulturen får anses vara legio överallt förutom i Sverige.

"Då kan man också tycka att jag som inte tycker som sd kan bemötats på ett sakligt sätt och inte hotas med deportering och att min tid ska komma och så vidare"

Du måste förstå att folks frustration är så stor så att den uppgår till osakliga argument. I en annan del av världen hade det blivit väpnad revolution. Sådan är inte svensken, du får nöja dig med osakliga argument och lite tandgnissel istället.

"Förresten kan jag också meddela att gårdagens fotbollsmatch såg jag tillsammans med nästan bara invandrarkillar. Det gick hur bra som helst. Och de flesta hejade på Sverige.
"

Gulligt. Men på vilket sätt förbättras invandringspolitiken?

Jag vet sa...

Brandkåren i Malmö vägrar nu att köra in i Rosengård utan poliseskort.

Det måste ju bero på att de få procent ickeinvandrare som bor där kastar sten.

För det kan ju inte bero på invandrarkillarna som är fullt upptagna med att titta på fotboll tillsammans med dig?

Anonym sa...

Anne-Marie måste väl ändå vara arketypen för den godhjärtade men ändå helt missledda medlemmen av PK-etablissemanget? Tycker ju rätt i alla frågor, och ändå så blir verkligheten så svår att konfrontera. Stackarna. Har aldrig fått lära sig de enkla lagarna om orsak och verkan, dvs många invandrare, fler problem för det mottagande samhället/kulturen, medan färre invandrare naturligtvis ger större chans till en lyckosam integration. Men det kanske är ett för komplext resonemang för liberalerna?

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Du talar om att fly från förföljelse undan myndigheter, och att använda förfalskade resehandlingar.

Varför frågar du dig inte hur det kommer sig att de flesta helt slänger sina pass då de kommit till Sverige, eller strax innan ankomsten?

Varför vill man fly just till Sverige från andra sidan jordklotet om man inte har känningar här?

Om folk bara vill fly finns det ju närliggande länder med liknande språk och kultur etc. Varför väljer man just Sverige?

Jo, pga alla BIDRAG, BIDRAG, BIDRAG som även ni "liberala" aldrig skulle komma på tanken att ta bort. Och pga att det är förhållandevis lätt att få asyl, PUT och numera även medborgarskap i snälldumma Sverige.

Ni politiker, och särskilt ditt eget svenskfientliga och frihetshatande parti (vi glömmer aldrig svenskhataren Bengt Westerbergs förakt för demokratin, när han lämnade soffan på valnatten 1991) har dragit ned Sverige i smutsen.

Hon framstår som en billig liten sköka som står med öppna armar och ben och tar emot allsköns drägg frpn hela världen och betalar deras uppehälle och öser gratispengar över dem, ger dem PUT och pass - utan minsta motprestation (utom möjligen att man lär sig språket), bara hon får umgås med dem.

Äckligt är vad det är!

Rösta in på äckelpartiet fp.

Anonym sa...

"De människor som har lämnat sitt hemland har gjort det för att de känner sig förföljda på ett eller annat sätt."

Dessa utgörs högst tio procent av massinvandringen till Sverige, och dessa vill sd ta emot. Läs på lite och tala sanning...