söndag 13 november 2011

Söndagssammanfattning

Är det vinter nu? Vinterstudion har ju startat. Men det verkar som om snön är en bit bort. Men vem vet! Och lite längtar jag efter att åka skidor. Men snöskottningen kan kvitta.

Fullt upp är det i alla fall, med eller utan snö. I veckan är det IMG_1735budgetfullmäktige och det lär väl som vanligt ta några timmar. Hoppas det blir konstruktiva och sansade debatter. Mycket är det att läsa i alla fall. Se bilden. Som del av presidiet som ska hålla ordning på det hela är jag lite begränsad att delta i debatten. Några tycker att jag inte ska delta överhuvudtaget. Men något eller några inlägg tänker jag nog göra i alla fall. Skulle förvåna mig om jag inte pratar något om socialt företagande.

Men innan dess är det en kursdag och närmast på tur står att hälsa på barnbarn och sedan avsluta helgen med lite tennis. Får inte heller glömma betala skatten. Det är ju momsinbetalning den här månaden också.

Men lite kommentarer kring händelser den senaste veckan. Flyktingpolitiken fortsätter att visa sitt inhumana ansikte. Nu senast två ärenden som TV4 visat. Två föräldralösa barn som ska utvisas till Italien som var det första land de kom till. Och en 16-åring som ska avvisas till Azerbadijan ensam sedan hans mamma försvunnit. Jag har inte all bakgrund men oavsett denna så har vi ett ansvar när det handlar om barn. Det står uttryckligen i utlänningslagen att man ska se till barnens bästa. Att skicka iväg en 16-åring till ett land vars språk han inte kan och inte har någon anhörig är inte acceptabelt. Inte heller att rycka upp två småbarn som börjat anpassa sig i Sverige till ett förmodat liv på barnhem i Italien.

Det stora samtalsämnet på hemmaplan den här veckan är dock Carema och hur äldre behandlas på deras boenden. Jag som tror på att det är bra med alternativ och valfrihet blir ytterst beklämd när valfriheten missbrukas. Jag håller fullständigt med Peter Wolodarski i det han skriver i sin krönika i DN idag. Det är oacceptabelt det som hänt och det är bra att det kommit på bordet. Självklart är det viktigt att det diskuteras på ett sakligt sätt. Det måste komma fram att de allra flesta sköter sig. Och, även om det inte är ett försvar, så får man inte glömma att det finns vanvård även inom den kommunalt skötta äldreomsorgen. Det skulle vara väldigt tråkigt om det skedda skulle innebära förbud och inskränkningar i valfriheten och, som Wolodarski skriver, Lars Ohly stå som segrare. Valfrihet är bra både för dem som jobbar inom vården och för dem som ska omhändertas.

En av de stora nyheterna utrikes är Berlusconis avgång. Att döma av bilder från Italien var det många som var glada även om italienarna har förlåtit honom en mängd skandalhändelser. Blir spännande att se vad som händer i framtiden. (BT, SvD)  Läs också Stefan Eklunds, chefredaktör BT, krönika.

Det finns en hel del annat som inte blivit skrivet under veckan och det kommer att finnas massor som inte blir skrivet nästa vecka. Jobb och politik tar sin tid.

Inga kommentarer: