tisdag 8 november 2011

Kontraster

Vaknade till en underbar morgon. Med solen som gick upp mellan husen. Dagen fortsatte sedan med kurs där jag fick använda mig avIMG_1066 en Smartboard. En sådan där som man kan peka på och så händer det saker i datorn. I morgon får jag använda den igen. Lycka. Är jag datanörd eller?

Det finns en annan sida av morgondagen . I morgon är det också den 9 november, den dag som den så kallade Kristallnatten ägde rum i Tyskland 1938. Under natten krossades fönster till judiska affärer och många judar dödades och fördes bort till koncentrationsläger.

Det är viktigt att inte glömma. Många sa att detta får inte hända igen. Men det har hänt. Rwanda, Bosnien m fl.

Risken finns att det händer igen om vi inte ser upp. Idag växer rasism och främlingsrädsla. Den växer ur egoistiskt tänkande och tänkande i snäva cirklar. Och rädsla för det som är främmande.

Även om vi har det förhållandevis bra i Sverige så ser vi ändå först till det egna när de ekonomiska ramarna snävas in. Och ser till de egna behoven först. Det är lätt att hitta en syndabock då. De som kommer från andra länder och andra kulturer ligger närmast till. Man känner dem inte och “så är de lite annorlunda”.

Man glömmer konjunkturer och annat som kanske är den verkliga orsaken.

Vi alla har en skyldighet att gripa in när vi ser att det går åt fel håll. När människor diskrimineras och förföljs för sin bakgrunds skull. Vi kan inte bara stå vid sidan och titta på. Då blir vi medskyldiga, om det som hände i Tyskland 1938 skulle hända här och nu.

Inga kommentarer: