torsdag 17 november 2011

Inför dag två av budgetfullmäktige

Idag är det dags för andra dagen av budgetfullmäktige i Borås. Hade kanske trott att vi skulle kommit längre igår. Risken finns att vi inte klarar förra årets tid, 17 timmar. Men vem vet. Ibland går sådant fort som man tror tar lång tid.

Man kan tycka att diskussionen ska fokuseras på det som händer i Borås och hur vi vill ha det där. Men det som händer i omvärlden påverkar i stor utsträckning. Även om alternativa utförare inom de offentliga verksamheterna alltid diskuteras i Borås så har särskilt fokus i år hamnat på Carema även om äldreomsorgen ännu inte diskuterats. De rödgröna i Borås, i synnerhet de röda är emot allt vad alternativ heter.

Vad jag kan minnas så brukar äldreomsorgen bli rätt bortglömd på våra budgetfullmäktigen. I år lär den väl bli framlyft. På grund av att ett företag misskött sig. Och då efter vad jag kan förstå inte i Borås.

Självklart är det inte acceptabelt att det går till som det beskrivs i media. Och det måste åtgärdas. Men debatten måste vara nyanserad. Jag tycker att vinstpengarna ska stanna i landet men jag har ingen åsikt om det är så att en alternativ utförare kan driva ett äldreboende med god kvalitet till lägre kostnad än vad den kommunala verksamheten kan göra. Bara för att kommunen driver verksamheten behöver det inte betyda att allt är bra. Det finns vanvård även på kommunala äldreboenden.

Att det finns alternativa utförare, bidrar till att de som idag jobbar inom äldreomsorgen har fler arbetsgivare att välja på. Vilket också kan medföra lönekonkurrens. Och därmed högre löner inom ett typiskt kvinnoyrke.

Ska bli spännande att se hur debatten kommer att gå. Själv sparar jag mig till några anföranden kring alternativ sysselsättning för långtidsarbetslösa och funktionsnedsatta, dvs Socialt företagande, och Medborgardialog.

För övrigt kommer jag att koncentrera mig på att flytta böcker när kortväxta ska tala i talarstolen och stänga av och på fläkten. När twitterflödet börjar ana suckar kring värmen i fullmäktigesalen så rycker jag in.

Här kan man följa dagens förhandlingar via BT eller direkt på denna länk.

Inga kommentarer: