onsdag 6 oktober 2010

Yttrandefrihet och rädsla

Igår kväll träffade jag en gammal vän från Bosnien. Hon kom hit 1992 precis i början av kriget i Bosnien med hemska minnen av nära och kära som dödats. Hon har som de allra flesta av de bosnier som flydde hit, bort från kulsprutor och bomber, etablerat sig i det svenska samhället. Trots alla hemska minnen.

Hon grät när hon talade om sverigedemokraternas uttåg ur kyrkan igår. Hon undrade vilka människor är det som gör så. Hon erkände att hon är rädd och hon är inte den enda invandrare som har blivit rädda på grund av sverigedemokraternas framgång. Jag har träffat på flera.

Jag undrar också. Vilka människor är det som har rätt att sätta skräck i vanliga hederliga medborgare i Sverige? Jag är för det fria ordet och yttrandefrihet. Så länge som det inte skadar någon annan. Men när människor blir rädda, har inte gränsen för yttrandefrihet nåtts?

Jimmie Åkesson säger att SD inte har någon tur med biskoparna. (SvD) Inte för jag vet vad han tror kyrkan står för. Men för mig har kyrkan en roll att predika alla människors lika värde och kärleksbudskapet. Att man ska älska sin nästa såsom sig själv. Åkesson borde kanske också läsa händelsen om den barmhärtige samariten i Bibeln. Politik eller inte. Det är värderingar som kyrkan står för. I de flesta fall i alla fall.

Men oavsett åsikt så borde man vara så pass vuxen när man ska vara med och fatta beslut om Sveriges lagar att man har vett att sitta kvar när man befinner sig i ett sådant sammanhang som en gudstjänst innan riksdagens öppnande. Har man kritik kan den komma efteråt. Det hela är så mycket mer märkligt när SD så aktivt förespråkar skolavslutningar i kyrkan. Fast då handlar det förstås inte om ställningstaganden utan bara om nationalromantik.

Det är bra att många säger ifrån att det inte är acceptabelt och barnsligt att lämna kyrkan. (SvD)

Jag kan hålla med om att man egentligen inte ska hålla demonstrationer mot ett parti. Men när åsikterna hos partiets medlemmar sätter skräck i medborgarna så måste man säga ifrån på något sätt.

Fast det är bättre att manifestera för något i stället för emot. En manifestation för mångfald och alla människors lika värde vore på sin plats.

Människor som bor och lever i vårt land ska inte behöva känna sig rädda.

9 kommentarer:

Kalle sa...

Er politik med massinvandring satter skrack i mig - eller raknas inte det???
JAg lamnade landet Sverige o Malmo eftersom det inte langre gick att bo dar, familjen var skrackslagen att ens promenera pa gatorna sa fort det blivit morkt - de "nya" svenskarna kom da ut och satt skrack i stan.

Men tydligen raknas inte var skrack

Det ar inte konstigt att SD ar starka i invandrartata omraden - sager inte detta dig nagot?

Det ar latt for dig o andra politiker att snacka sig varma om invandring nar ni sjalv sitter i fina omraden langt fran ghettona.

Din erfarenhet betr. invandring kommer ju endast fran att tala med nagra invandrare, snacka om att ha daligt pa fotterna.

Flytta du in i Rosengard eller nagot annat ghetto sa skall vi fraga dig igen om ett ar vad du tycker.

Innan du talar mer om SD o invadring borde du ta reda pa lite riktig FAKTA.

Jag rostade inte pa SD, men nasta gang sa.

Jonas B. sa...

FAKTA

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/tystad-debatt-skapar-sds-framgang_5455875.svd

Anne-Marie Ekström sa...

För det första är jag så trött på ordet massinvandring. Det är ingen massinvandring. Det är idag ytterst få som får uppehållstillstånd som kommer hit som asylsökande och de har antingen flyktingstatus eller är skyddsbehövande på grund av flykt från krig.
Sedan kan jag väl berätta att jag har träffat massor av människor från andra länder. Jag besöker ofta utbildningar där invandrare går. Har varit ambassadör för ett det man kallar utanförskapsområde i Borås. Så jag vet vad jag talar om. Visst finns det problem men de är till för att lösas. SD har inte ett enda förslag på hur man ska lösa den arbetslöshet som finns. Hur man ska komma till rätta med boendesegregering.
Även om jag råkar bo i ett radhus som jag hyr så bor jag på själva utanförskapsområdet och går ofta dit med mina barnbarn för att leka på två fantastiska lekplatser.
Så jag har faktiskt lite på fötterna.

Anonym sa...

anne-marie du har helt rätt de e ytterst få som kommer hit som är asylsökande av dom 92 000 som fick stanna förra året va runt 5000 asylsökande,, resten va anhöriga

så nästan 100 000 fick stanna i landet ,, DE är massinvandring,,

PK sa...

LAt oss istallet for typiskt politiskt satt ljuga ta fram lite fakta.

Forst lat oss ta Biskopens tal:

"Här räcker det inte att vi ger några hundra människor mandat att föra vår talan. Här har vi ett gemensamt uppdrag. Och om någon tystnar eller tystas i kampen för människovärde, måste vi se till att också stenarna ropar. Vi gör det med Guds hjälp."

Man behover inte speciellt mycket hjarna for att se att det var speciellt riktat mot SD och ett mer odemokratiskt budskap far man leta efter. --- "om någon tystnar eller tystas i kampen för människovärde"-- om ni politiker varit demokratiska skulle ni protesterat mot biskopens stridsrop och valdsivran, vilket det ar.

Nar det kommer till asylarenden gillar du att ta upp att endast 1/3 blir beviljade asyl - vilket ar sant. Du missar dock att papeka att +95% av de som far avslag ALDRIG avvisas och fortfarande lever i SVerige, de borde tas med i statistiken.

Jag brukade jobba just med denna "statistik" och det gjorde mig illamaende nar vi fick order om att frisera siffrorna. Du ser, med statistik kan man bevisa precis vad som helst.

Ni politiker ar valdigt val medvetna om detta och det gor er till odemokratiska lognare nar ni kommer med era siffror. Jag skulle tro att SD siffror ligger narmare sanningen an de officiella.

Sa om ni nu skall diskutera och vill gora nagot at problemen borja da med att tala sanning sjalv.

Anne-Marie Ekström sa...

Om någon friserat migrationsverkets siffror kan inte jag ta ansvar för men om vi håller oss till de som kom förra året så är ca 17000 från EES-länder inkl nordbor, 13000 studerande, 21000 arbetskraftsinvandrare, "kärleksinvandrare"plus lite besök, adoptivbarn mm. Ca 10000 fick uppehållstillstånd som asylsökande, antingen med det som kallas flyktingskäl eller som skyddsbehövande eller kvotflykting. Det är enbart ett fåtal som fått stanna i övrigt. Till det kommer ca 9000 anhöriga. Och det är väl rimligt att make/maka och barn får sammanstråla med sina familjer. Det är inte så att hela släkten har rätt att komma.

PK sa...

Som den politiker du ar snackar du runt fragan igen utan att svara

HUR MANGA AV DE SOM FICK AVSLAG PA SIN ASYLANSOKAN AVVISADES/UTVISADES UR SVERIGE?

Svaret ar att +95% fortfarande ar i Sverige. Vi har namligen sjalv avvisning i landet, sedan overklagar man vitt o brett osv, osv. O ni politiker har ju sett till att de skall ha sjukvard, ga i skola och ha all hjalp aven nar de ar har olagligt.

Ta en titt pa polisens statistik betr verkstallighet av avvisningar.
Ta nu den statistiken o kor mot ej beviljade asylarenden -- oj oj oj vad det haltar.

Nar polisen faktiskt forsoker avvisa nagon blir det ett jakla liv pa tidningar, politiker o allskons foreningar.

Farbaskad logn och doljande av siffror ar vad du ar bra pa.

JohannaV sa...

"Jag undrar också. Vilka människor är det som har rätt att sätta skräck i vanliga hederliga medborgare i Sverige? "

Precis. På pricken. Och därför är jag sverigedemokrat.

Jakob sa...

forts.
I EU ar det BARA Sverige som fortfarande tror att invandring ar bra for ekonomin - alla andra lander begransar nu invandring och sanker kvoterna - sa ar alla andra lander rasister?
De ar mer klarsynta och smartare an Sverige - skattepengar skall i FORSTA hand ta hand om de egna medborgarnas behov, blir det nagot OVER sa kan man hjalpa till INTE annars.

Skall man se pa fakta sa maste ju svenska politiker vara enormt korkade och blaogda, faktiskt inkompetenta - men som de uppblasta besserwissers ni ar sa tror ni val att hela europa ar en hog rasister som gor fel medan ni ar mansklighetens ljus och samvete.