tisdag 5 oktober 2010

Riksdagsöppnandet

Nu är det över. Riksdagens öppnande alltså. Regeringsförklaringen är uppläst. Rätt identisk med Alliansens valmanifest. Tur att statsministern hoppade några meningar i alla fall. Det blev en tillräckligt lång uppläsning ändå. Desto snabbare rabblade han de nya ministrarna.

Diskussionen har ju varit huruvida de mindre partierna skulle få lika många ministerposter som tidigare. Så blev det. Kompromissen blev att det blev två ytterligare statsråd i regeringen. (DN, SvD)

Det är glädjande att Folkpartiet behåller sina frågor även om integrationsfrågorna delas upp på två departement. Detta är helt rätt. Det som är viktigast för en bra integration är arbete och språk/utbildning. Så det är klockrent att Erik Ullenhag tar hand om arbetsmarknadsfrågorna i Arbetsmarknadsdepartementet som integrationsminister och Nyamko Sabuni utbildningsfrågorna i Utbildningsdepartementet.

Att det numera finns en minister som är enbart integrationsminister visar att integrationsfrågorna blivit än mer viktiga i samband med att SD kommit in i riksdagen. (DN) Det ska bli spännande att följa sverigedemokraternas framfart i riksdagsarbetet. Redan andra dagen utmärkte de sig genom att lämna gudstjänsten som hålls innan Riksdagens öppnande i affekt, för att den som predikade pratade om alla människors lika värde. De satt dock kvar i plenisalen både när kungen talade om tolerans och statsministern om alla människors lika värde. (DN, SvD). Lite intressant var det också att lyssna till SD:s vice partiledare vid utfrågningen efter riksdagens öppnande. Han hade väl inte så mycket att komma med men det var ändå ett sansat framträdande. Och även om jag inte gillar SD:s åsikter och kanske inte vill ha dess företrädare som bästa vänner så tycker jag inte att det är ok att inte vilja äta i samma matsal som sverigedemokraterna eller vilja sitta bredvid i kammaren. Trots allt finns det medborgare som tycker att de ska finnas i Riksdagen.

Nu är det dags för lokalpolitik. Nu får frosseriet i Riksdagsöppnandet vara över för den här gången. Till möte med länsförbundet.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det var inte för att de predikade allas lika värde som SD lämnade, utan för att biskopen hyllade gårdagens demonstrationer.

Anne-Marie Ekström sa...

Oavsett om man inte gillar det man hör ska man inte i ett sådant sammanhang resa sig upp och gå. Kyrkans roll är att predika alla människors lika värde.

JohannaV sa...

Jag tycker fortfarande att det var fel av mitt parti SD att lämna kyrkan.

Men jag tycker inte att det var en lika ohygglig handling som biskopens som aktivt valde att förolämpa SD-ledamöterna genom att framhäva de demonstranter (som är en säkerhetsrisk just mot SD) som ett föredöme.

Och jag tycker att A-M Ekström deltar i mobben mot SD genom att låtsas som att SD reagerade på något annat i predikan än biskopens hyllande av våldsdemonstranter.