tisdag 25 maj 2010

Valfrihet måste finnas kvar

Jag gillar sol men ibland gör regn det lättare att sitta inne och jobba. Och det måste bli databas. En del i alla fall. Annars börjar det kännas som om det skulle vara val på gång. Har gjort snabbvisitkort. Via VistaPrint som har ett fascinerande beställningssystem. Från början är allt gratis. Men när man kommit till slutet med allt extra man vill ha så kostar det ändå en del. I och för sig en rimlig kostnad. Egentligen är det ett bra system. Du betalar bara för det just du vill ha. Vill jag ha en annan mall än någon av dem som finns, så kan jag få det. Men det kostar. Vill jag ha glättig framsida så kan jag få det också. Men det kostar extra. Vill jag ha leverans på tre dagar så kan jag få det. Men det kostar extra. Det enda som jag kanske vänder mig emot är att man säger att det är gratis. Inget är helt gratis.

Men det är det här som är valfrihet. Jag väljer själv vilken nivå jag vill lägga mig på. Helt rimligt. Lika rimligt är det med annat i samhället. Jag ska ha större utrymme att själv välja vad jag vill lägga mina pengar på. Det offentliga ska inte subventionera allt. Självklart ska vi ha en gemensamt finansierad skola och omsorg och vård. Plus en del annat som hör till det gemensamma. Människor som behöver stöd och hjälp för att ta sig ur en svår situation ska självklart också få det. Men lite mer av egen valfrihet måste det finnas utrymme för. De skattesänkningar som alliansregeringen gjort ger möjlighet till detta. Sedan är det förstås oerhört viktigt att till exempel pensionärer får ta del av skattesänkningar. Regeringen har redan gjort en del för de pensionärer som har det sämst men självklart är pensionärer en prioriterad grupp vid fortsatta skattesänkningar.

Om de rödgröna däremot kommer till makten blir det mindre utrymme för egna val. Med skattehöjningar och minskad valfrihet i övrigt. Vänstern delar in befolkningen i två grupper. De fattiga och de rika och de rika ska ge till de fattiga. Omfördelning av en konstant kaka. Någon tanke på att kakan skulle kunna öka finns inte. Som gör att alla får mer. Och att människor är olika och har, får ha, olika önskemål om vad man vill lägga sina pengar på finns inte enligt vänstersidan. Och att valfrihet inom det offentliga stimulerar till bättre effektivitet bortser man ifrån på den kanten.

Jag tänker i alla fall jobba för att alliansregeringen får sitta kvar, med ett starkare folkparti förstås. Där utbildning och risktagande lönar sig och där medborgarna mer får göra egna val i stället för att politikerna gör valen.

Inga kommentarer: