onsdag 29 juli 2009

Förtryck måste motarbetas på många fronter

Så småningom blev det sol även denna dag och jag har kunnat sitta ute i Baden-Baden stolen i solen. Jag har dock varit något nyttig eftersom jag läst lite skrifter om integration som jag bar hem från Almedalen på Gotland. Främst en skrift som visar på lyckade exempel runt om i Sveriges land och som kan vara tips till vårt eget integrationsarbete i Borås. Som måste intensifieras i höst.

Även om krafter som inte vill ha fler invandrare till Sverige skriker högt som aldrig det så kommer det ändå att finnas människor som kommer att fly från krig och förtryck och då måste vi kunna ta emot dessa på ett värdigt och konstruktivt sätt.

Det kommer alltid att finnas kvinnor som förtycks både av sina "egna" män och av samhället. Och det finns en lag som ger kvinnor rätt att räknas som flykting om de förföljs och riskerar livet just på grund av att de är kvinnor. Tyvärr verkar det som om Migrationsverket glömt bort den lagen.

Ett exempel finns i SvD idag på hur kvinnor förtrycks ute i världen. Kvinnor i Sudan bar byxor vilket ansågs som oanständig klädsel. För detta ska de straffas med mellan tio och fyrtio piskrapp. I detta fall var det en "mindre" förseelse som inte straffas med döden men det finns fall där kvinnor eller flickor våldtagits och döms till döden för detta.

Andra som flyr för att de riskerar livet är homosexuella i till exempel Iran. Aktualiserat bland annat i ett seminarium som anordnades av fp i Stockholm igår. Även här är Migrationsverket sparsamt med att ge uppehållstillstånd för de som flyr på grund av sexuell läggning. När lagen genomfördes talades det så vackert om hur bra allt skulle bli av dåvarande regeringens företrädare men verkligheten verkar ha blivit en annan.

Även om vi i Sverige inte nått ända fram inom varken jämställdhetsområdet eller när det gäller hbt-personers rättigheter så har vi ändå kommit långt jämfört med vad som sker på vissa håll ute i världen.

Vi måste alla tillsammans fortsätta att jobba både för jämställdhet och tolerans i Sverige men också göra det vi kan i de globala organisationer Sverige är med i som FN, EU mfl. Men det vi kan börja med är att se till att de som flytt hit för att de förföljs på grund av kön eller sexuell läggning får en fristad här i Sverige.

Liksom andra som har flytt från krig och annan förföljelse. Självklart ska vi göra detta tillsammans med övriga EU-länder. Även Obama har tagit upp frågan om att kvinnor som flyr undan förtryck borde få asyl. (DN)

1 kommentar:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.