fredag 17 juli 2009

Mänskliga rättigheter igen

Tänkte egentligen inte skriva något idag utan sätta igång med skåpröj direkt. Har jag väl fastnat framför datorn är det svårt att komma därifrån. Men kan alltså inte låta bli att skriva några rader även om det delvis är lite upprepning från igår. Det handlar om mänskliga rättigheter.

Idag har Bengt Westerberg, ordförande i Svenska Röda Korset och Wolfgang Kopetzky, RödaKorsets EU-kontor, en debattartikel i SvD. Jag håller med om det som står i artikeln helt och hållet. Det är viktigt att man skapar en gemensam human asyl- och flyktingpolitik i Europa där de som söker skydd får ett värdigt mottagande och en rättssäker asylprövning. Det är viktigt att man har gemensamma regler men så länge inte detta gäller så ska inte asylsökande skickas tillbaka till länder som bryter mot de mänskliga rättigheterna. Länder som är med i den Europeiska unionen borde dock värna mänskliga rättigheter. Där finns mycket att göra för vår parlamentariker i Europaparlamentet.

Men det som är allra viktigast är att det finns lagliga vägar in i Europa. Med dagens regler så blir det genom att förlita sig på smugglare som man kan ta sig till Europa. Det är oacceptabelt. Genom att vara positiv till arbetskraftsinvandring så öppnas en laglig väg. Men de som verkligen behöver skydd måste också kunna ta sig till Europa. Lika lite som jag vill ha tullmurar vill jag ha murar för människor.

Även ledaren i SvD kommenterar asylpolitiken. Där framhålls fallet med mannen i Uppsala som har tre identiteter som ett avskräckande exempel. Och jag håller med. Så ska det inte vara. Nu kan jag inte alla detaljer i det fallet men någonstans har den svenska asylprövningen brustit. Det är dock rätt många år sedan efter vad jag förstår. Och det kanske faktiskt är så att mannen hade skäl till uppehållstillstånd.

Nu är asylprövningen mer rättssäker även om det fortfarande finns brister och då tror jag inte att det är att för många får uppehållstillstånd utan tvärtom. Fast jag brukar framhålla att om jag skulle fatta beslut skulle jag vara mer försiktig i ett fall där allt stämmer helt och hållet. Och alla skäl tas fram från början. Och pass och identitetspapper är helt ok. För den som flyr för sitt liv är rädd för myndigheter och vågar inte säga allt från början och kan inte heller gå in till polismyndigheten och be att få ett pass "för polisen förföljer mig".

Jag blir lite irriterad när man i ledarartikeln låter påskina att det finns många som är lycksökare och saknar asylskäl som kommer hit. Det ger de främlingsfientliga vatten på sin kvarn. Visst finns det lycksökare och sådana som kommer hit med brottsliga avsikter. Det kan man inte förneka. Men de allra flesta som kommer hit gör det för att de fruktar sina liv på grund av krig eller annan förföljelse.

En hel del återvänder också när de inte får uppehållstillstånd. De som väljer att inte återvända gör det för att de verkligen är rädda för att återvända. De väljer i stället ett liv utanför samhället som gömda där de är beroende av andra människors välvilja. Att de inte får uppehållstillstånd kan bero på att de inte blivit trodda. Deras historia är så osannolik så den kan bara inte vara sann. De kanske inte heller vågat berätta allt från början. De är rädda för myndigheter över huvud taget. De kan ha fått en dålig tolk. Eller de kan ha fått ett ombud som bara är ute efter pengarna och inte gör sitt yttersta. Det finns många skäl till att det kan bli fel.

Men det är som sagt viktigt att de som kommer hit får ett värdigt mottagande och får en möjlighet att arbeta så fort som möjligt. De som lyckas ta sig ända hit har initiativförmåga och den måste tas till vara. Inte tryckas ner i lång sysslolös väntan på flyktingförläggning som tidigare varit fallet.

Lång passiv väntan har säkert bidragit till att det finns problem med arbetslöshet och utanförskap idag bland många flyktingar. Även om det är viktigt att framhålla att de allra flesta arbetar och bidrar till den svenska välfärden. Utan dem så skulle Sverige stanna. Många kommer välutbildade och har inte kostat det svenska samhället många kronor i utbildning. Om några år kommer vi att behöva ännu fler på grund av att Sveriges befolkning ser ut som den gör med alltfler som ska tas om hand av allt färre. Något som sverigedemokraterna lätt glömmer i sin argumentation. Eller förnekar. Eller tror att svenskfödda ska producera fler barn.

Idag har DN en artikel om att sd med några få ytterligare röster i en valkrets skulle få ett mandat i riksdagen enligt Synovates opinionsundersökning. Jag hoppas verkligen de inte lyckas komma in i riksdagen. Ett parti som bygger sin politik på främlingsrädsla och populism har inte där att göra. Det som är intressant är att sd inte har ett enda förslag på hur de människor som lever i utanförskap ska komma in i samhället. Deras lösning är assimilation, vilket jag inte tror på, men inte ett ord om hur det ska gå till. Människor måste få ha kvar sin egen identitet men självklart ska svenska lagar följas. Men mänskliga rättigheter ska gälla alla.

Förutom främlingsfientlighet står ju sd också för intolerans. Bland annat handlar det om intolerans mot homosexuella. Där finns det ju tyvärr hela stater i Europa som tycker som de. Litauens förbud att tala positivt om homosexuella är ett i raden av sådana yttringar.

Men även den engelska kyrkan har gett sig in i debatten om homosexuella ska få gifta sig i den svenska kyrkan eller inte. I ett brev till den svenska ärkebiskopen har den engelska kyrkans representanter påtalat att det är problematiskt att svenska kyrkan erkänner vigsel av samkönade par. (SvD). Lyckliga blir då naturligtvis de som motverkar hbt-rättigheter inom Svenska kyrkan och skriver därför ett debattinlägg som handlar om att svenska kyrkan blir isolerad från andra kyrkor. För mig är det självklart att man ska ha rätt att älska den man vill och även få det befäst genom en vigsel i kyrkan om man vill det. Läs gärna Karin Långström Vinges, präst i svenska kyrkan, blogginlägg om detta.

Om någon orkat läsa så här lång så önskar jag honom eller henne en solig och varm dag. Jag tänker i alla fall njuta av solen. Skåpen får vänta.

10 kommentarer:

Anders @ ungsvensk.se sa...

Hur kan man ha så motbjudande politiska åsikter som du? Förresten, Anne-Marie, hur många SD-mandat tror du att det blir i Borås 2010? Fem eller tio stycken?

Anonym sa...

Nu är det inte så att engelska kyrkan "gett sig in i debatten", svenska kyrkan har ett avtal med engelska kyrkan att inte ändra sådant som man är överens om, som exempelvis äktenskapsfrågan, utan i dessa frågor gemensamt ta ställning.

OCH finns inget förslag om äktenskap för alla, att alla som älskar varandra ska kunna ingå äktenskap.....det riksdagen beslutat är att det ska vara förbehållet vissa sexuella relationer, homo och hetro par.

Olbap sa...

SDs argument är baserade på hur Sverige ser ut och hur en allt större andel svenskar känner inför islamiseringen av Sverige, svåra ”argument” att tala emot…. Baksidan av islamiseringen är det allt fler svenskar som får uppleva i eget kött. Dags för 7 nyanser av rött i riksdagen att inse hur verkligheten ser ut, och agera, annars kommer de att fortsätta förblöda röster.
Europa och Sverige är trött, urless på denna formliga invasion av muslimer till Europa. Islam är en ideologi av hat, som precis som nazism och kommunism vill erövra hela jorden. Islam och muslimer drivas av hat mot alla kuffar (icke-muslimer). Tiden arbetar emot islams duktiga och användbara idioter i Europa, ju mer ni ”marknasför” muslimer, desto fler icke-muslimer sätter sig in i hur islam verkligen fungerar (som i mitt fall, jag har läst både koranen och satt mig in i Haditherna), och ett motstånd börjar sakta byggas upp. Islam må vara innanför ”Wiens murar” nu, men det betyder inte att de inte kan kastas ut, tillbaka till arabien, det område ur vilket deras ”profet” som brann av hat mot judar, kristna, buddister, hinduer, etc, kom. Islam orsakar död, lidande och terrorism vartän de kommer till på jorden. Hinduer, kristna, judar, buddister, sikher, alla har vi fått lida i händerna på islam. När ska ni 7 nyanser av rött i riksdagen inse det? SD kommer in i riksdagen 2010 - för att stanna.

HDR-fotografen sa...

Ännu en anledning att gå ur svenska kyrkan.

Anne-Marie Ekström sa...

Tack och lov får jag ha vilka åsikter jag vill och jag får till och med tala om vilka de är. Sedan kan en del tycka att de är motbjudande och får tala om det. Det är yttrandefrihet och demokrati. Jag kan inte fösrstå vad det är som är så motbjudande i tolerans och att se till alla människors lika värde.
till Nineve. Jag kanske uttryckte mig lite vårdslöst men jag syftade såklart på samkönade par.

Stig sa...

"Jag kan inte förstå vad det är som är så motbjudande i tolerans och att se till alla människors lika värde."
Inför GUD ja! Men en i verkligheten graderas människovärdet i utbildning, karriär, inkomst, förmögenhhet, ens politiska maktposition och om man har "rumsrena" åsikter, korrekt kopierade från PK-media och Riksdags-7-klövern.
Alla folkslag har kanske ett lika värde men inte alla kulturer.
Visst är det vackert med tolerans och "lika värde" men då ska man själv bemötas med en gnutta tolerans vilket knappast är fallet med de hundratusentals islamister som invaderar Europa och vårt lilla aningslösa land som sluppit krig i 250 år, på gott och ont... Eller alla "kulturberikande" gruppvåldtäckter, överfall och rån som ökat kollosalt sedan början på 90-talet (och som alltid varit typsikt för invasionsarméer i konventionella krig.)
Att inbjuda till detta gentemot folk som föraktar frihet och demokrati med en banal föreställning om att även de är toleranta och anser att alla har ett lika värde, det är en oanständig offermentalitet. Och det är det som är motbjudande, inte toleransen i sig.

Stig sa...

”Genom att vara positiv till arbetskraftsinvandring så öppnas en laglig väg.”
Genom att vara negativ till fortsatt massinvandring kan man kanske fixa bostäder utan kackerlackor och jobb för alla de invandrare och invandrargäng som stått utanför arbetsmarknaden i åratal och decennier.

” Att de inte får uppehållstillstånd kan bero på att de inte blivit trodda. Deras historia är så osannolik så den kan bara inte vara sann. De kanske inte heller vågat berätta allt från början. De är rädda för myndigheter över huvud taget. De kan ha fått en dålig tolk. Eller de kan ha fått ett ombud som bara är ute efter pengarna och inte gör sitt yttersta.”
Säkert kan det vara så men det är ju fullständigt meningslöst att spekulera i sådana här teorier om vissa individuella fall när du inte har en enda siffra på hur vanligt det är. Däremot så är du helt övertygad om att det bara måste finnas ”ett fåtal som är lycksökare och saknar asylskäl” för att vore det i realiteten fler så gav denna verklighet de främlingsfientliga vatten på sin kvarn. Det är som att säga att brottsligheten MÅSTE anses vara låg annars får de som vill ha fler poliser och hårdare straff vatten på sin kvarn.

”Om några år kommer vi att behöva ännu fler (invandrare) på grund av att Sveriges befolkning ser ut som den gör med alltfler som ska tas om hand av allt färre.”
Men dom finns ju redan här. De bor i Rosengård, Bersjön, Angered, Rinkeby, Tensta, Södertälje… Många av dom kanske vill sadla om från ungdomskriminalitet till ett riktigt jobb om de får chansen. Ett annat ord för arbetskraftsinvandring är lönedumpning och det passar säkert Allianspartierna bra…

” Det som är intressant är att sd inte har ett enda förslag på hur de människor som lever i utanförskap ska komma in i samhället.”
Det som är ännu mer intressant är att inget av riksdagspartierna heller har haft ett enda fungerande förslag på hur de ska komma in i samhället och de har haft ca 15 år på sig!!!

” Förutom främlingsfientlighet står ju sd också för intolerans”.
Javisst och är det inte på tiden? På tiden att inte längre tolerera en totalt misslyckad immigrationspolitik och brottslighet som har fördubblats sedan 1985 (per capita), skadegörelse som stigit från 18 000 fall år 2000 till ca 60 000 fall år 2008 för att bara ta ett par exempel. Att vara intolerant mot världens mesigaste straffsatser i ett av världens mest kriminellt belastade länder per invånare är en sund intolerans som dessutom sprider sig bland hela befolkningen.

Eftersom vi har religionsfrihet så skall innehållet i religionerna respekteras annars är det ingen reell religionsfrihet och präster som inte vill viga homosexuella par och motsätter sig kvinnliga präster har sina religiösa skäl att tänka så. Man får förmoda att de hämtar inspirationen i bibeln…
Men så kommer då ateistiska politiker och PK-tyckare i medierna och lägger sig i religiösa angelägenheter. Det är både patetiskt och komiskt. Däremot är muslimernas homofobi och kvinnoförtryck och islamisternas religiösa intolerans ingenting du och andra självutnämnda antirasiser blir särskilt upprörda över. Deras religionsfrihet är viktigare än de kristnas.
Men för all del, njut av solen ty sommaren är kort.

Anonym sa...

Fantastiskt bra skrivet av Stig. Sparas!

Anonym sa...

Quote:

-många flyktingar. Även om det är viktigt att framhålla att de allra flesta arbetar och bidrar till den svenska välfärden. Utan dem så skulle Sverige stanna. Många kommer välutbildade och har inte kostat det svenska samhället många kronor i utbildning. Om några år kommer vi att behöva ännu fler på grund av att Sveriges befolkning ser ut som den gör.

End quote.

Är det verkligen så?

Anonym sa...

Anders @ ungsvensk.se:

Lol, tror du att SD skulle kunna ta 5 - 10 mandat i Borås?

snarare 2-3, men det är illa nog.