lördag 11 juli 2009

Fler unga liv får inte riskeras

Jag undrar hur många ungdomar som ska få riskera liv och hälsa innan partydrogerna GBL och butandiol blir klassade som narkotika.

Igen har två unga flickor blivit medvetslösa av GBL eller det redan narkotikaklassade medlet GHB. (SvD, DN) GBL och butandiol är numera klassade som hälsofarliga varor. Ett steg på vägen men inte tillräckligt. GBL och butandiol omvandlas i kroppen till GHB varför man inte kan avgöra vilket av ämnena som man tagit. Att ta ett hälsofarligt ämne är inte ett brott medan däremot det är brottsligt att ha nyttjat narkotika. Så även om man tagit GHB kan man inte sättas dit. Man kan bara säga att man tagit GBL. Om ett medel får samma effekt som ett narkotikaklassat medel så måste ju också detta klassas som narkotika.

Redan vid den här tiden sommaren 2004, alltså fem år sedan, ställde jag en fråga i riksdagen om vad den dåvarande regeringen tänkte göra för att klassa butandiol och GBL som narkotika. Då med anledning av ett aktuellt fall i Borås då polisen riskerade att behöva lämna tillbaka 40 liter butandiol som tagits i beslag av den som sålde av ämnet till ungdomar. Här finns frågan. Efter många turer och motioner blev ämnena klassade som hälsofarliga varor och den nuvarande regeringen fick ärva frågan. Jag vet inte exakt var den ligger nu men jag får väl be någon ta reda på det. Jag tror något är på gång men det har tagit alldeles för lång tid. Det måste gå att lösa vissa saker snabbare. När det gäller ungdomars liv.

Fast å andra sidan så löser inte en narkotikaklassning problemet. Problemet kvarstår. Varför ungdomar till varje pris måste berusa sig på droger.

Det behövs dels information om drogers verkan men framför allt att ungdomar får en meningsfylld tillvaro och en framtidstro. Där finns mycket att göra. Och det måste börjas redan innan ett barn är fött. Många gånger kan man se barn som riskerar att hamna i riskzonen redan innan födseln. Skola och förskola är viktiga. Alla barn måste bli sedda. Föräldrar måste ta sitt ansvar och fråga efter vad barnen gör. Listan är lång.

Men att klassa narkotika som narkotika är en viktig del i det hela. Även om det inte alltid är så lätt eftersom Butandiol och GBL används som rengöringsmedel och har alltså även ett helt legitimt användningsområde.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Alla ni politiker som arbetar med lagar mot droger och andra hälsofarliga produkter för att skydda sveriges befolkning är hycklare. Ni förbjuder vissa droger men tillåter andra såsom rökning, som ju för länge sen är bevisat livsfarligt och dödar mängder av människor! Det är fullständigt obegripligt att ni inte förbjuder cigaretter när ni förbjuder andra hälsofarliga varor. Förklara gärna detta för mej om du kan!

Kalle sa...

medicinskaartiklar:
Även om du har en viss poäng så är frågan om inte GHB/GBL skulle skörda fler liv än "kulturdroger" som tobak och alkohol om det användes i lika stor utsträckning.

Själv är jag för en mer nyanserad drogpolitik där man, istället för att bedriva propaganda mot alla droger som inte har nikotin eller etanol som en aktiv substans, går efter hur hälsofarliga olika substanser faktiskt är, vägledd av god forskning.

Magnus sa...

Kan du förklara hur du som liberalist kan vara för ytterligare inskränking av individens självbestämmande?

Varför får man själv bestämma om att nyttja alkohol och tobak, hoppa fallskärm, rida eller åka skidor/snowboard som vi alla vet är farligt?

Varför får man inte själv bestämma om vilka andra droger man nyttjar?

Anonym sa...

För att droger taxeras och regleras inte på samma sätt som dom ovan nämnda aktiviteter eller dom legala drogerna.

Det går jättebra för alla som har åldern inne att gå in på systemet och inhandla sprit till att supa ihjäl sig på, det handlar bara om pengar.
Att i Sverige prata om alkohol som en drog är ju direkt förbjudet också verkar det som, folk älskar ju att supa i det här skitlandet :)

Anonym sa...

GHB/GBL är uppenbarligen en svårhanterlig substans. Om det fanns andra lagliga alternativ skulle folk med stor sannolikhet söka sig till dessa istället, när de vill berusa sig.
I dagsläget är det i princip bara alkohol som är lagligt, vilket inte är tillräckligt eftersom ganska många helt enkelt inte gillar alkoholens effekter.

En enkel lösning vore att legalisera eller avkriminalisera bruk av cannabis. Ingen har någonsin dött av en överdos cannabis.

Anonym sa...

GBL kommer aldrig bli narkotika klassat då det används som rengöringsmedel i stor skala i Sverige. Det är det överlägset billigaste rengöringsmedlet, och det ööööverlägset mest naturvänliga sådant också.