fredag 31 juli 2009

Allt kan inte vara fritt

Idag inbjuder inte vädret till några längre skogspromenader. För att tala klartext. Det är inomhusväder. Fast jag måste väl ut förr eller senare och göra några inköp.

Till dess tvättar jag och surfar runt lite. Och hittar en hel del intressanta saker. Som att redan om 20 år ska vi kunna få fakta genom ren tankekraft. Olika forskare spår att så småningom kommer datorerna och internet att ta över. "Vi kommer att vara Internet." Så småningom kommer vi inte att kunna ha några hemligheter och våra tankar blir öppna och läsbara. Detta finns att läsa i en artikel i DN. Det är en hemsk spådom om framtiden. Det finns alla skäl i världen att jobba för att detta inte blir verklighet.

Idag lever vi med Internet. Väldigt många i alla fall, fast långt ifrån alla. Låt oss se till att det förblir så. Att det fortfarande är människorna som har kontrollen över datorerna. Att Internet är ett hjälpmedel för att få kunskap och information. Genom olika sociala sajter som facebook och genom bloggning mm kan vi dela med oss av oss själva det vi vill dela med oss av och kanske hålla kontakt med vänner och bekanta. Det är oerhört viktigt att vi verkligen tänker på vad vi vill att andra ska veta om oss. Inte bara just för stunden utan även i framtiden.

När det gäller diskussionerna om integritet så har de hamnat snett på något vis. För mycket om ett helt fritt internet och för lite om den personliga integriteten. Och i en värld där internationell kriminalitet blir allt skickligare att gå före när det gäller den tekniska utvecklingen så är det inte heller lätt att sätta gränser för var den personliga integriteten går före stoppandet av knark- och människosmuggling och ren terrorverksamhet. Men debatten måste hållas öppen och levande.

Den personliga integriteten måste värnas men då gäller det inte bara FRA-spaning, Ipred eller sparande av vilka du ringt till eller skickat mejl till utan också hur vi behandlar varandra på Internet. Det ska inte vara fritt att skriva vad som helst om någon annan på Internet. Ett exempel som jag reagerat på starkt var när FRA-debatten rasade som värst så lade en bloggare som var motståndare till FRA ut en lista på personer som blivit förfördelade på något sätt. Det är möjligt att han kontaktat alla på listan innan den lades ut och i så fall var det ok, men jag tvivlar på det. Det är inte ok att lägga ut en lista på namn eller en bild på människor som inte gett sin tillåtelse. Inte heller stjäla en text eller bild från någons hemsida eller blogg. Sedan måste man hitta en annan lösning när det gäller att värna upphovsrätten än att privata aktörer ska leka polis. Men de som skriver eller ger ut musik måste självklart få betalt för det de gör. De som skriver deckare måste också betala för hyra och mat. Såklart måste man betala också för böcker man konsumerar precis som man måste betala för maten man äter. (Om man inte är specialist på gratisätande förstås) Tar man mat på ICA så blir man åtalad för stöld. Det är samma sak med att ladda ner musik och böcker utan att betala, om det inte är så att den som är upphovet till verket tillåter det förstås. De, som jag, som köper musik och böcker är de som får betala. Mer än vad jag kanske behövt om alla betalat.

Då kommer jag osökt in på nästa ämne. Som också är oerhört upprörande. Att så många som 15 % i åldern 15-29 år tycker att det är ok att sjukskriva sig fast man är frisk. Bland de något äldre upp till 49 år är det "bara" 6 %. Fast man i artikeln i DN talar om detta i termer av fusk så är det faktiskt ren stöld. Stöld både från arbetsgivaren och från våra gemensamma välfärdspengar. Dessutom förlorar man ju själv på det ekonomiskt. Jag tycker inte att det behövs någon undersökning om varför attityden till fusk ändras med åldern. Här gäller det i stället att upplysa om att det inte är ok att sjukskriva sig trots att man är frisk. De som fuskar stjäl ju från sina medmänniskor. Arbetskamraterna får jobba mer när någon är sjuk och/eller arbetsgivaren får anställa vikarie. Med ökade kostnader kanske en löneökning blir lägre. För alla.

Liksom allt som finns på internet inte kan vara fritt så kan inte heller det vara fritt upp till var och en att bestämma själv att idag stannar jag hemma och låtsas vara sjuk.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Varför anser du att dessa sjukskrivningar är fel när våra politiker kan skinna folket på pengar och samtidigt avlöna sig själv fritt i tusentals kronor vid varenda löneökning och inte i några ynka procent.Börja med att dra i rätt ände så kanske problemen löser sig med tiden.

Smulan

Blogge Bloggelito sa...

Det är förvisso ok att lägga ut en lista på namn eller en bild på människor som inte gett sin tillåtelse; lagen säger så, och måste säga så om yttrande- och informationsfrihet ska ha någon mening.

Vidare: tar man mat på Ica finns inte maten kvar. Tar man ett digitalt objekt finns objektet emellertid fortfarande kvar – man kan ta det hur många gånger som helst utan att det försvinner. Låtar är reklamobjekt för artistens konserter, och det är därför naturligt att de är gratis. Detta är inget nytt, eftersom de allra flesta artister gör förlust på skivproduktion och förtjänar sitt levebröd kontinuerligt genom att spela för publik.

Anonym sa...

Jag skulle inte kunna tänka mig att sjukskriva mig när jag är frisk. Men låt säga att jag gjorde det en dag, hur förhåller jag mig då till den som röker och sedan sjukskriver sig flera dagar?

Brunettdave sa...

Hej! Skulle vilja kommentera den första delen av ditt inlägg. Jag vill göra människor medvetna om vad vi gör på Internet och hur det påverkar oss, så jag lämnar det politiska utanför det här.
Jag tycker det är bra att folk intresserar sig för vad Internet är och kommer att vara i framtiden. På så sätt kan vi tillsammans göra oss medvetna om vad vi faktiskt gör på nätet. Det är lätt hänt att bara följa med i utvecklingen utan att stanna upp och tänka efter.

john sa...

Glöm internet för ett tag. Säg att jag lånar en USB-sticka av en kompis för att han har några viktiga dokument att ge mig. Jag kopierar hela stickan för enkelhetens skull och plötsligt har jag 15GB "illegal" musik samt dokumenten. Är jag en brottsling nu? Har jag stulit "mat"?

Samma problematik kan appliceras på internet. Isf är alla internetanvändare potentiella skurkar.