lördag 11 juli 2009

Minnesdag för offren i Srebrenica

Idag är dagen då offren från massakern i Srebrenica hedras och de som man hittat sedan förra året i massgravar begravs. (SvD, DN)

1995 fördes cirka 8000 män bort från Srebrenica och mördades i skogarna däromkring. Medan FN tittade på. Jag har varit i Srebrenica två gånger för några år sedan och på minnesplatsen där de offer som hittas begravs. Jag har åkt på vägar till byar som är helt gömda under uppväxt grönska men som ingen kan beträda eftersom det fortfarande är fullt med minor i marken. Jag har träffat människor som förlorat en far eller make eller bror. Människor vars enda viktigaste samtalsämne är om just min anhörig ska hittas. Jag kommer aldrig att glömma det jag sett och upplevt. Och hoppas att detta inte händer igen.

Jag sänder min tanke till alla de som idag sörjer och särskilt till de människor jag lärt känna och tycka om.

Orden på minnesstenen som finns på minnesplatsen tala för sig själva.

Mer om mina resor till Borsnien finns på min folkpartihemsida.

6 kommentarer:

Mikael sa...

Och vi i Sverige skickade tillbaka folk dit på löpande band. Fy fan, om ren svenska ursäktas.

Anne-Marie Ekström sa...

Jag försökte göra vad jag kunde. det var bland annat därför jag också åkte dit för att se verkligheten.

Aida sa...

Det är första gången jag är inne på denna blogg och jag måste bara säga att jag är imponerad av att du (men även DN) uppmärksammar denna sorgens och skammens dag inte enbart för Bosnien utan även Europa.
Jag är själv bosnier som flytt undan kriget för 16 år sedan. Även jag har mist familjemedlemmar på samma vis som i Srebrenica och att leva med en sådan sorg är obeskrivligt.
Det är viktigt att svenskar förstår anledningen till att vi bosnier är här, det gällde antingen liv eller död. Än idag är mitt hemland i dåligt skick framförallt politiskt vilket jag förmodar att även du märkt av efter dina besök vilket gör det omöjligt att återvända.
Jag ville bara tacka dig och liksinnade som minns denna dag, som påverkat tusentals liv och som symboliserar det som pågick i Bosnien 1992-95.

Anonym sa...

Samma skit fast i mycket större proportioner kommer vi tyvärr att få se i framtiden överallt i Europa.


Islamiseringen är av ondo, därför kan oskyldiga muslimer drabbas av sådant fruktansvärt :(

/O

Anders sa...

Det är bra att offren hedras och dessa mord fördöms.
Ibland glömmer vi dock bort den historia som leder till dessa fruktansvärda handlingar.
Om du frågar en serb som minns andra världskriget så får vi säkert påminnas om alla de Bosnien-muslimer som FRIVILLIGT deltog i Waffen SS och mördade serber. Inga av dessa serbiska offer hedras idag däremot. Vi tenderar till att bara minnas den senaste oförrätten närmast vår nutid när vi står på den massmedialt styrda läktaren och betraktar vår omvärld.

Dessvärre så glömmer inte folk så snabbt som vi kanske hade trott och hoppats, se bara på hur lätt mördaren Hitler fick ta makten i ett av Frankrike förnedrat och bankrutt Tyskland (läs på om fredsfördraget i Versailles 1918).

Idag står vi i Sverige med en förvirrad, inkonsekvent och illa anpassad invandrings-& flyktingpolitik som i finanskrisens bogvatten ökar främlingsfientligheten. Inte undra på att partier som Sverigedemokraterna får ta plats och blir populära av de som söker syndabockar bland våra medborgare.

I Balkan upprepades mönstret som bara verkar vara tydligt för vissa av oss, i synnerhet bland de som inte nöjer sig med att utgå ifrån att massakrar utgår från slumpmässig ondska utan skäl och agenda.

Oförrätter från historien kommer tillbaka för att bita oss i rumpan om vi inte tar hand om dem på ett bra sätt för alla parter inblandade.
Allt annat leder till lust för hämnd som när vi inte kan förlåta eskalerar bortom det mänskliga och ofrånkomligt leder till att vår annars så sunda värdegrund drunknar i hat.

Anonym sa...

När ska vi hedra de serbiska civila som mördats av "bosnier", albanska terrorister och NATO ??!!