söndag 27 juni 2010

Vandring en turistpotential

Ännu en solig dag verkar det som. Idag tänker jag inte gå någon långvandring. Benen och fötterna är ganska möra efter gårdagens på delar av Hyssnaleden. Som tog ungefär fem timmar. Men härligt att gå i hagar och på skogsvägar i strålande sol. Även om tårna blev rätt trötta till slut. Kanske dags att skaffa nya vandringskängor inför en eventuell alpvandring.

Vårt gäng på åtta personer hade en rätt bra takt. Men jag hann ändå ta några bilder under vandringen. Mycket blommor i hagarna. Den kalla våren har gjort att blommorna slagit ut i "lagom takt". Förra året så här dags fanns knappt några blommor kvar. Och i skogen kunde vi konstatera att granarna verkligen skjutit långa nya skott i år. Men inga djur så långt ögat kunde nå. Med undantag av en liten groda som vi skrämde när vi kaffesugna och trötta slog oss ner på en äng för dagens andra fikarast.

En lite läskig episod var när vi träffade på en ganska ung kille sittandes invid vägen med ett gevär med kikarsikte. Han sköt på burkar påstod han. Men jag skulle nog inte låtit den killen ha ett gevär i handen.

Det är otroligt vad många fina vandringsleder det finns i Sjuhärad. Vårt vandringsgäng har provat en hel del av dem. Men det finns många kvar att utforska. Jag tror att just vandring kommer att bli allt mer vanligt. När fyrtiotalisterna inte orkar springa lopp längre kommer vandring och naturupplevelser bli ett alternativ. Det finns en stor turistpotential i detta. Att göra "paket" av detta med mat- och övernattningsmöjligheter tror jag kommer att bli attraktivt i framtiden. Redan idag börjar man tänka i "paket". Företag med olika inriktning går samman och marknadsför sig gemensamt. Inte bara kring vandring utan kring naturupplevelser och kultur över huvudtaget. Detta är en möjlighet att få en levande landsbygd. Kommunerna har också ett ansvar för att ge möjligheter till ett rikt friluftsliv genom att underhålla leder men också stötta byalag, hembygdsföreningar och andra organisationer som jobbar med detta.


Inga kommentarer: