fredag 18 juni 2010

Bra beslut igår

Jag har inte rymt. Men sedan jag kom hem från England i tisdags kväll har dagarna gått "i ett enda fläng" som de gjorde i för kungens lilla piga i sången.

Men nu är databasen levererad. De sista politiska mötena före sommaren avklarade. Nu kan valkampanjen starta. Men först några reflexioner kring den gångna veckan.

Börjar baklänges med gårdagens kommunfullmäktigemöte. Som blev tämligen långt. Ändå hann inte motionen om samhällsintroduktion till alla nyanlända behandlas. Trots att nästan alla var överens om nästan allt så blev diskussionerna långa. Sd var emot mottagande av ensamkommande flyktingbarn, promemoria om de nationella minoriteternas ställning i Borås stad och Centrum för flerspråkigt lärande. Övriga partier tyckte förslagen var bra.

Som vanligt kom en mängd lögner och felaktigheter om "massinvandring" och att "modersmålsundervisning påverkar inte hur man lär sig ett nytt språk". Jag kan förstå logiken i att sd säger nej till ensamkommande flyktingbarn med tanke på pratet om massinvandring. Men jag kan inte förstå hur man kan vara så känslokall att man inte kan se ungas behov av att fly från påtvingad krigstjänstgöring eller från annat våld. För att få en bättre framtid någon annanstans. Visst ska vi också hjälpa flyktingar i närområden. Men om också närområdena är krigshärdar eller har överfulla flyktingläger? Och nu står ungdomarna och knackar på dörren. Då måste vi se till att de får ett värdigt mottagande. Och det ena utesluter inte det andra.

Jag har lite svårare att se logiken i att man säger nej till förslag som syftar till att människor som bor eller kommer hit ska få lättare att komma in i samhället. Att se till att barn som kommer hit, så snabbt som möjligt kommer in i vanligt skolarbete och det svenska samhället måste väl ligga i allas intresse. Att effektivisera och samordna resurserna för detta. Vilket "Centrum för flerspråkigt lärande" kommer att bli. Med gemensamt mottagande av alla nyanlända barn för att inventera kunskaper och behov. Med samordning av modersmålslärare och kompetensutveckling av dessa så att undervisningen blir bra.

Under tiden fullmäktige höll på, röstade också riksdagen igenom ja till kärnkraft. Gamla kärnkraftverk får ersättas med nya. Ett för många välkommet beslut. Det är viktigt för att säkra vårt energibehov. Även om man också måste satsa på förnyelsebar energi och forskning kring nya energislag. Men majoriteten var knapp och många var inte särskilt glada. Ett citat från en miljöpartist på Twitter är inte särskilt trevligt. "Må alla som röstat ja brinna i en reaktor för all evighet. Djävla pack!" Upprörd kan man vara men lite bör man nog tänka sig för.

I onsdags besökte kommundelsnämnden i Brämhult vår nyaste nya förskola, byggd enligt konstens alla regler. Återkommer till den i ett särskilt inlägg.

Besöket i England och kooperationen där behöver också ett eget kapitel. Med bilder.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ensamkommande flyktingbarn ?

Citat från en "migga" hos Merit Wager:
" .... själv har jag i år haft 35 ansökningar på mitt bord, som sökte på anknytning till sju ”ensamkommande barn” som så sent som i höstas när de fick PUT inte hade en enda släkting i livet. Det var vad de sa då …"

Citat Anne-Marie: "Och nu står ungdomarna och knackar på dörren. Då måste vi se till att de får ett värdigt mottagande."

Sverige, du kära Kalle-Anka-land !

Hos min 84-åriga moster knackade det på dörren häromdagen. Det var kontrollbesök från Färdtjänst. Min moster berättade att hon försökte gå en runda om kvarteret varje dag.
"Då behöver du inte Färdtjänst längre !" förklarade den snälla tanten och meddelade att tjänsten moster fick vid 82 års ålder härmed var struken ....

Sverige är sååå rikt !

Tjalle

Anonym sa...

Merit Wager ?

Två alternativ:
1. Merit kör påhittade historier ?
Det borde någon journalist/politiker kunna påvisa. Och på så vis "få tyst" på henne. Men varför gör ingen det då ?
2. Merit kör sanna historier ?
Varför reagerar då ingen journalist/politiker ?

Vi har ett Migrationsverk som ska avgöra om flyktingars skyddsbehov är berättigade.
Där man ibland kommer fram till att den skyddssökande trots fantasifull berättelse inte har tillräckliga skäl att få asyl.
Varpå detta beslut kan överklagas.
En gång ? OK !
Men elva (!) gånger ???
http://meritwager.wordpress.com/2010/06/19/tolv-avslag-pa-ansokan-om-uppehallstillstand/
Och ingen ansvarig reagerar ?
Eller är detta påhittat ?

Oh Sverige, du kära Kalle-Anka-land !

Tjalle