torsdag 24 juni 2010

Förståeligt att gravida 14-åringen rymde

Igår skrev jag om den somaliska flickan som ska avvisas till Italien. Hon är 14 år och gravid. Barnet är planerat att födas i augusti. Eftersom det första land inom EU flickan kom till var Italien så ska hon avvisas dit. Trots att hon blev utslängd på gatan från flyktingboendet som stängdes. Trots att migrationsministern är medveten om bristerna Italiens mottagande tycker han det är ok att skicka en 14-årig gravid flicka dit. För att statuera exempel. "Sydeuropa måste ta sitt ansvar." Oerhört cyniskt - för att inte säga iskallt resonemang. (DN)

Vi har skrivit under barnkonventionen. Den gäller alla barn. Oavsett varifrån de kommer. Igen dags att påpeka att barnkonventionen måste göras till svensk lag. Då kan inte någon migrationsminister eller Migrationsverk krypa bakom att det är annan svensk lag som gäller framför barnkonventionen.

Nu har flickan rymt. Det kan jag förstå. Rädslan för att skickas tillbaka till det helvete hon tydligen levde i nere i Italien blev för stor. Hoppas att hon ändå får hjälp av kloka humana människor när nu Sverige som land inte tar sitt ansvar och hjälper en mycket utsatt ung människa. (DN, SVT)

Jag håller visst med att alla länder inom EU ska ta sitt ansvar och ta emot flyktingar men så länge som vissa länder inte gör det med ett humant mottagande måste åtminstone de som tagit sig hit får en tillflyktsort här så länge som de har asylskäl. Och det tror jag den 14-åriga flickan har. Somalia är ett land i kaos.

21 kommentarer:

Jakob B. sa...

Ja, lat oss ta hand om hela varlden - vi har ju sa mycket pengar.
Nu ar det ju sa att det finns EU regler sa de maste man val folja. Det ar ju inte krig i Italien sa hon far ju bo i ett fredligt demokratiskt samhalle.
Men nej, staten skall betala allt for uppehalle och ta hand om alla sa att man kan bo och leva bra, sa da finns ju bara idioterna i Sverige kvar som tar hand om alla som kommer och dar man kan leva pa staten - aven om staten inte kan ta hand om de som redan bor i landet, de sjuka, de aldriga, se till att ha ordentliga skolor osv.

Peter A sa...

Ja så handlar man om man är en god människa Jakob. Då tar man hand om 14 åriga gravida barn. Du tillhör uppenbarligen inte den kategorin så du kan ställa dig där borta i hörnan med dom andra onda människorna.

Unknown sa...

Jättebra inlägg Anne-Marie.
Till Jakob, eftersom Sverige säljer vapen till utveckingsländer och blir rika på köpet så får man faktiskt ta emot flyktingar som flyr från dessa krig. Dessutom så har EU väldigt höga tullar som gör att de flesta inte kan livnära sig på jordbruk. Fattiga fiskare måste konkurera med Japanerna och andra europeiska länder som har sofistikerad utrustning och som tar all fisk. Fiskarna och bönderna måste söka sig till EU för . Det begriper du väl?

Peter sa...

Sa handlar man om man ar idiot och gar pa dessa snyfthistorier.
Om ni tar reda pa fakta sa ser ni att denna "stackars" lilla flicka stack till Italien for att tjana pengar och skicka till foraldrarna och alla syskonen..
Nu gar ju inte Italienarna pa dessa idiotiska historier om flykt och bara skanker dem pengar. Vill man det far man dra till Sverige dar manniskor blaogt ger dem allt de vill , dar alla skall vara sa humana och ta hand om alla. Tyvarr lyckas nu Sverige inte ens ta hand om sina egna sa gammla och sjuka ligger dar de ligger utan hjalp medans alla ar sa humana. De gammla skall inte fa dricka for mycket kaffe for det kostar pengar men 1.2 mille/ar pa en forljugen sk flykting ar OK.
Sa var ar alla ni goda manniskor nar det kommer till de som redan finns i landet och knappt kan overleva????

Anonym sa...

Hon har alltså mobilnumret till den "svenske" somaliern. Eftersom han gjorde ett barn som då var 13år gravid så har han brutit mot lagen i både Italien och Sverige. Att ta fast honom borde också vara prioriterat. Och kräv honom på underhåll till barnet.
Har ingen fått tag i mamman ännu? Hon borde ju veta att mostern som tog med sig hennes 12åriga barn till Italien är död och vara orolig och vilja få hem sin dotter?
Flickan har ju sagt att hon vet var hennes mor är. Kanske mamman vill få hjälp att få hem sin dotter?

Vit medelålders man sa...

Då tycker jag att du Anne-Marie Ekström skall åta dig att försörja flickan och dess barn tills dess hon kan försörja sig själv. Har hon inga asylskäl så har hon inte, menar jag. Att bli gravid är inte ens i närheten att vara humanitärt skäl.

Anonym sa...

Hur vet ni att hon är från Somalia?Hur vet ni åldern på kvinnan ?Någon skriver 12år någon annan 14år.Hon har inget ID så hon kan mycket väl vara 19år och komma från Danmark .Den svenska välfärden ska vara en global allemansrätt och innan alla kan ta del av den så är vi rasister mot dom som inte får del av vår välfärd.Svensson ska jobba tills han är 70år och betala världenshögsta skatter .Vem fråga om svensken vill att vår välfärd ska vara en global allemansrätt?

Anne-Marie Ekström sa...

Jag har aldrig sagt att vi ska ta hand om hela världen. Men de människor som tagit sig hit och far illa ska vi ta hand om. Visst är inte att bli gravid asylskäl. Men att komma från Somalia kan vara asylskäl. Jag förstår inte hur människor kan vara så fullständigt hjärtlösa att man inte ska hjälpa en flicka som råkat illa ut. Visst jag tycker också att det kan göras mer i Sverige för gamla också. Men låt oss se till så att vi kan göra det också. till sist. Vi lever i en värld som krymper allt mer. Det är lätt att förflytta sig till och med mellan olika kontinenter. vi kan inte isolera oss och tro att vi kommer att leva lyckliga i alla våra dagar om inte andra människor i andra delar av världen får en bättre tillvaro.

Blogo sa...

Rena snurren! Riksdagen är utsedd av folket för att fatta lagar som är till för att ta tillvara medborgarnas intressen. Här har vi nu en riksdagsaspirant som förordar att vi ska strunta i nuvarande lagar, och istället agera efter andra principer.

Vilka andra lagar får man bryta mot? Och vem ska avgöra vilka lagar det är OK att bryta mot?

Bäst är förstås att inte rösta på folk med så väldokumenterat dåligt omdöme som Anne-Marie.

Anonym sa...

@Anne-Marie Ekström: Det låter ju jättefint att hjälpa de som råkar illa ut, men varför ska vi bara hjälpa de som lyckats ta sig hit? I så fall agerar vi ju på precis det sätt som du vänder dig emot och låtsas inte om det som inte syns. Flickan borde precis som alla andra somalier hjälpas på plats genom att skicka fredsbevarande trupper och slopa importtullar, att alla somalier kommer hit är naturligtvis ingen lösning. Hur behjärtansvärt det än är så kommer det i längden bara förvärra situationen ifall vi tar hand om alla som lyckas ta sig hit eftersom det bara kommer att få fler att försöka och leda till ännu större misär i hemlandet.

Robert sa...

Släpp era kalla principer. Vissa kommentarer gör mig beklämd. Varför kan ni inte se människan? Den unga flickan som har det så mycket värre än vad vi har det. Idag är det midsommar. Bli kännande människor för en dag. Jag hoppas flickan får hjälp i Sverige.

Anonym sa...

Anne-Marie du leds av känslor och inte av fakta.
Här lever flickan på gatan i Italien och hux flux kan hon ta sig till Sverige. Det låter inte trovärdigt.

Fredrik Utgård sa...

Ärligt talat Anne-Marie, men nu får det vara nog.

1. Det är inte migrationsministern som beslutar om avvisningar. Han har alltså inte sagt att det är "OK" att skicka någon hit eller dit. Det är svenska mynidgheter och domstolar som tillämpar Dublinförordningen och det gör de självständigt. Om du inte begriper detta har du inget i riksdagen att göra. Jag tänker inte rösta på någon som inte fattar hur svensk myndighetsstyrning fungerar.

2. Du påstår att man inte skall kunna "gömma sig" om barnkonventionen skulle bli svensk lag. Låt mig då få påpeka att det är precis vad du själv gör, fast tvärtom. För du kan väl inte mena att bara det faktum att man är under 18 år (och därmed barn i lagens mening) skall vara tillräckligt för att automatiskt få uppehållstillstånd i Sverige? Uppenbarligen är det så du tänker dig att det skall fungera.

3. Tobias Billström har helt rätt i att påpeka hur länder som Malta, Grekland och Italien missköter sina mottagningssystem och därmed försöker undandra sig sitt gemensamma europeiska ansvar. För en folkpartist borde just detta vara ett skäl för att faktiskt stå upp för den politik som regeringen bedriver, men du är uppenbarligen inte intresserad av att få dem som gör ett dåligt jobb i södra Europa att bli bättre. Tvärtom är det ju just Dublinförordningen som tvingar fram ett bättre ansvarstagande, till skillnad från vad du och många kommentatorer här tycks tro.

Anne-Marie Ekström sa...

Ja. Jag leds av känslor. Det kanske är fler människor som borde göra det. Men jag bryr mig också om fakta. Jag vet att det inte är Tobias Billström som fattar beslut. Men jag vet också att man inte behöver följa dublinkonventionen till punkt och pricka. Det har till och med EU-kommissionären Cecilia Malmström sagt i dagens DN. VArför skulle inte migrationsministern också kunna säga så i stället för att bara prata om att sydeuropa måste ta sitt ansvar. Det ska de göra också. Den politiken ställer jag upp på till punkt och pricka. Men så länge som de inte har ett värdigt mottagande ska inte Sverige bidra till att barn utsätts för detta och far illa.
Det finns klart skrivet att man ska ta hänsyn till barns egna asylskäl och att barn ska höras. Det görs inte alltid. För att inte säga sällan.

Nisse i Hökarängen sa...

Låt oss göra en liten räkneövning. En normal graviditet räknas som 40 veckor från den första dagen på sista menstruationen. Enligt media är den somaliska flickan gravid i sjunde månaden och beräknas nedkomma i augusti. Sjunde månaden innebär att hon har åtminstone två månader kvar till beräknad nedkomst. Låt oss antaga att det rör sig om den 22:a augusti. Första dag för sista menstruation inföll då den 15:e november förra året. Befruktning bör då ha ägt rum någon gång runt den 29:e november. Första dagen att ens misstänka graviditet blir den 13:e december, på grund av utebliven menstruation. Men flickan kom till Sverige i november! Det är ju enkelt att konstatera att hon blåljuger, hon blev gravid efter ankomsten till Sverige. Att räkna ut den saken bör till och med en svensk journalist klara av. Det krävs inte precis någon högre matematik.

Kalle i London sa...

Re:Nisse i Hökarängen sa...

Det ar ju valkant bland smugglare och flyktingar att svenskarna ar sa korkade att drar man bara en snyfthistoria sa fixar sig allt.
Det ar ju inte forsta gangen som media drar upp flyktingars hemskheter som snart visar sig vara rena logner och fantasier. Att spela pa svagsinta manniskor typ Anne-Marie, som genast tycker att lagar och regler inte langre galler, ar praxis sa fort asylarendet gatt emot dem.
Det ar skrammande att vi har politiker som sa lite respekterar landets lagar och forordningar.

Anonym sa...

Tack för ett bra inlägg, Anne-Marie. Att en del personer vill debattera emot barnens rätt till trygghet är förvånande. Det gör mig beklämd. Låt dem inte ta din energi. /Anita.

Karl H. sa...

Re:Nisse i Hökarängen sa...

Det spelar ingen roll att flickan såg till att bli gravid efter att hon kom till Sverige. Anne-Marie Ekström har redan bestämt sig: graviditet + påstått minderårig + påstått somalier = asylskäl. Det är valår i år och för att knipa röster från vänsterblocket måste man vara generös med andra människors pengar.

Urban sa...

Det är ju helt horribelt att en person som kandiderar till riksdagen inte tycker att vi skall följa gällande lagar och regler.

Det skulle vara intressant att få veta om Anne-Marie är för helt fri invandring eller om invandringen skall regleras på något sätt och i så fall hur en reglering skall gå till?

Om det nu är så att det är flyktingsmugglare som tvingar flickan att resa runt i världen, tycker Anne-Marie att vi skall köpa de historier som flickan berättar och visa att vi acceptera smugglarnas verksamhet? Vilka signaler tror Anne-Marie att vi sänder till smugglarna?
Hur många fler barn tror Anne-Marie att smugglarna kommer att tvinga ut i världen om vi fortsätter att vara dumsnälla och
köpa de orimliga sagor som berättas för att få PUT i hela världens socialbyrå - Sverige?

Eller är det så att Anne-Marie inte tror att det finns några smugglare med i bilden utan flickan har möjlighet att själv finansiera sina resor runt om i världen?

Anonym sa...

Flickan ska tydligen föda barn i början av augusti. En normalgraviditet är 9 månader. Det är då rimligt att tro att hon blev gravid under senare hälften av november 2009 eller alldeles i början av december. Bloggaren har utvecklat teorin om när flickan blev gravid. http://www.metrobloggen.se/jsp/publi...cle=19.2073015

I AB http://www.aftonbladet.se/nyheter/ko...icle7366964.ab får vi veta att "hon under sommaren 2009 träffade en somalisk pojke bosatt i Sverige som var på besök i Italien. Hon blev gravid, den unge mannen övergav henne och åkte hem. Hon liftade till Sverige i november, för att leta efter pojken. Utan att veta hans fulla namn eller var han bor."

En alternativ teori om hur flickan lyckades ta sig till Sverige:

Hon får av den svensksomaliske pojken veta att Sverige är "bästa landet". Hon tänker då att detta är räddningen för henne och resten av klanen - mor och sex mindre syskon hemma i Somalia. Ett svenskt PUT och sen behöver ingen av dem fundera på att tjäna ihop pengar till brödfödan. Det gäller bara att ta sig dit. Hur? För hon lär ju inte ha haft några pengar att betala flyktingsmugglare.

Hon blev som sagt gravid precis i samma veva som hon lämnar Italien och anländer till Sverige. Är det helt orimligt att tro att hon som betalning för transporten utförde lite tjänster åt en eller flera smugglare? Det är osmakligt att tänka sig detta, men enligt mitt förmenande inte alls otroligt.

Om det skulle vara så vore det katastrof om hon fick stanna, för då kommer samma sak att hända igen, och igen........

Jag tror att hela den här sorgliga historien är regisserad, tyvärr.

Anonym sa...

Är det Folkpartiets linje att Sverige bara skall följa euregler när man tycker att det passar eller är detta exempel på sådant som du kommer att arbeta för om du kommer in i riksdagen?
Om du tror att människosmuggling är ett problem, hur skall man komma till rätta med det?

Vore inte det bästa för flickan att hon återförenades med sin familj?
Du tycker att det är hjärtlöst att inte hjälpa den stackars flickan som råkat illa ut, vad är det då som hindrar att du personligen hjälper flickan även om hon inte befinner sig i Sverige? Nu har du chansen Anne-Marie att visa att du inte är hjärtlös. Hjälp flickan att komma hem och ta ansvaret för hennes försörjning. Du kan redovisa här på bloggen hur mycket du skickar varje månad. För det är väl inte så att du bara vill göra goda gärningar med skattebetalarnas pengar?