söndag 27 juni 2010

Är rödgrönas Europapolitik förankrad?

Mycket intressant händer när de rödgröna ska hitta fram till en gemensam politik. Idag skriver DN att V och MP nu accepterar en mer positiv hållning mot EU i överstatlig riktning. V och MP accepterar en gemensam flyktingpolitik och ett ökat försvarssamarbete. Detta presenteras i en rapport som de rödgrönas utrikespolitiska grupp tagit fram. Som nu ska skickas till partiledarna.

Undrar just vad gräsrötterna tycker om detta. Kommer månne Lennart Andréasson, lokal vänsterpartist i Borås, att sluta beskylla EU för allt som han inte tycker är bra. Om jag känner honom rätt så tror jag inte att han ställer upp på en positiv syn på EU. Men undrens tid är inte förbi. Kanske kan få ett utlåtande.

Det finns dock en brasklapp. Det fastställs att partierna fortsatt har "olika syn på EU". Även om miljöpartiet numera vill vara kvar så vill Vänsterpartiet fortfarande gå ur enligt sitt partiprogram. Ska bli spännande att se hur detta utvecklar sig. Hela dokumentet finns här. (DN)

Det bästa är förstås att vi inte behöver pröva på de rödgrönas EU-politik utan att alliansen får nytt förtroende den 19 september. Med ett starkt folkparti som tror på ett gemensamt Europa, för fredens och tillväxtens skull. Och med en gemensam valuta.

Andra bloggar om detta Sörliden, Mark Klamberg, Carl B Hamilton, Rasmus (liberal)

Inga kommentarer: