söndag 20 juni 2010

Kontraster och entreprenörer

Dagen efter. Det stora bröllopet. Jag måste erkänna att jag tittade rätt mycket på TV. Under tiden jag gjorde annat. Vädret inbjöd inte precis till utevistelse. Och även den mest inbitne republikan kan inte ha missat att det handlade om äkta och varm kärlek. Hur många vågar erkänna sin kärlek till en människa så öppet som prins (numera) Daniel gjorde. Och på ett sådant sätt också. Hans sätt att växla mellan engelska och svenska imponerade. Utan manus. Kunde nog inte hjälpa en tår. Daniel är ju också en förebild för entreprenörer och företagare. Det får inte glömmas bort(Aftonbladet, DN, SvD)

Men snart återgår medias rubriker till mer normala. Även om det kommer att bli mycket politik den närmaste tiden. Det är ju val om några månader.

Om man tittar på första sidan på DN.se idag så har kronprinsessbröllopet redan hamnat en bit ner på sidan. I stället handlar det om ett ämne som är nästan så långt från kungliga bröllop man kan komma. Om ensamkommande flyktingbarn. Det är unga män (oftast) som har tagit sig över halva jordklotet för att slippa rekryteras till soldater eller för att alla deras nära har försvunnit på ett eller annat sätt. För många kan det ha tagit ett halvår att ta sig till Europa från Afghanistan, Somalia eller något annat land där det är krig.

När de väl kommit till Sverige så klarar de sig ofta väldigt bra enligt forskning. Blir etablerade och bidrar till det svenska samhället. Har man lyckats ta sig över halva jordklotet har man nog en viss initiativförmåga. Även dessa unga män kan man säga vara entreprenörer (DN) Och svenskarna är mer villiga att ta emot ensamkommande flyktingbarn. (DN). I veckan beslutade också Borås stad att ta sin del av ansvaret. Tillsammans med övriga kommuner i Sjuhärad. Jag tror att det är viktigt att flera kommuner samarbetar. Det kan vara svårt för små kommuner att klara av att ha en bra mottagningsorganisation själva.


 


 

19 kommentarer:

Affe sa...

"Och svenskarna är mer villiga att ta emot ensamkommande flyktingbarn."

Tror du att de som svarade i undersökningen är medvetna om hur ett typiskt ensamkommande flyktingbarn ser ut?

Ercan Sahin från vårdföretaget som beställde undersökningen tror inte det. Så här svarar han på frågan: "Är det de (killar som är 14–17 år gamla) som svensken ser framför sig när det handlar om flyktingbarn?

– Nej, det är det inte. Vi märker det när vi ska placera barnen. Många värdfamiljer ser en flicka framför sig som är i tolvårsåldern, säger Ercan Sahin.

Ändå gör dom en undersökning utan att först upplysa om verkligheten.

Och du Anne-Marie sväljer det med hull och hår.

Anonym sa...

Som man frågar får man svar. Att det väller inte tusentals skäggbarn som vi skattebetalare för evig framtid har att försörja är nog inget som gemene man är speciellt pigg på.

Anonym sa...

Ingen på DN som ifrågasätter en utredning som gjorts av det företag som tjänar pengar på flyktingarna?

Anonym sa...

Ann-Marie som politiker känner du säkert till att en asylsökande som uppsöker läkare eller tandläkare bara behöver betala 50kr per besök oavsett vilken behandlingen sedan blir.

Hur tror du då att jag känner mig som just tagit ett lån på 22.000 kronor för att få en ny tand?!
Jo,det känns som att få en spark i magen kan jag upplysa dig om.

Anonym sa...

Hur naiv får man egentligen vara som politiker? Artikeln i DN är ju ren propaganda. I verkligheten så vill ju många kommuner inte alls ta emot dessa så kallade "barn". Det är ju av det skälet som Billström hotat med tvångslagstiftning för kommuner att ta emot flyktingbarn. Positiva jojo..... Det här landet börjar likna nordkorea.

Anonym sa...

Jag skulle gärna vilja se en undersökning som visar att dessa presumtiva forskare har bidragit med något positivt i samhället efter det att de är färdigutbildade finns det några sådana??????

En annan anonym sa...

Anonym skrev

"Hur tror du då att jag känner mig som just tagit ett lån på 22.000 kronor för att få en ny tand?!"

Ähum, ungefär likadant som när en (svensk) person under 20 får det alldeles gratis. Vi kanske ska ta bort den förmånen för våra unga också, så att DU inte känner att just DU drabbas av att andra får det liiiiite bättre än just DU?

Tur att det finns politiker som inte är lika egoistiska som DU.

Anonym sa...

Vem ska betala för andras barn? De är dessutom ynglingar strax under 20 år! Om något år är de de som våldtar hedermördar själ och ljuger!

Anonym sa...

Ja Aleris tar hand om "barnen" för ca 700.000 per "barn" och år. Ta fram miniräknaren och räkna.
"Kommunen betalar inget utan det gör staten".... Ok det betyder alla skattebetalare....
Till detta tillkommer alla övriga samhällskostnader.
När sedan PUT är klart så "hittas" släkten i det gamla landet och alla får komma hit som anhöriga.
Hur naiva ska vi fortsätta vara egentligen.
Vill man verkligen veta vad folket tycker så passa på på valdagen och låt oss fylla i våra åsikter.. Det jäser i folklagret.
Ge oss ett "riktigt" parti som kan diskutera dessa frågor på allvar utan att stämpla rasist på alla som har kritik.
SD är ju bara bortslängda röster som bara kan användas för att visa folkets förakt.

Anonym sa...

Denna förmån gäller ALLA asylsökande oavsett ålder!

Förklara för mig varför jag tvingas ta ett lån på 22.000 medans aylanten inte behöver det,han blir bjuden men inte jag. Sorry,jag kan inte bara skratta och tycka att detta är underbart.För min del innebär detta lån att jag får 600 kronor mindre i månaden att köpa mat till min familj på fem personer och det i många ,många år framåt.

En annan Anonym sa...

Väldigt grova förenklingar som är så vanliga bland SD folket - kanske är därför de tappar i populäritet?

Eftersom ytterlighet efter ytterlighet avväxlar varann är det svårt att ta "Anonym" på allvar.

PUT innebär inte att man automatiskt får över "hela släkten". Det gör det inte ens när PUT eskalerar till medborgareskap. Men, det finns mycket riktigt en sådan möjlighet, att en anhörig får söka efter PUT fast det ger ingen garanti för att så kan ske.

För att återknyta till tandläkaren som kostade Anonym 22.000 kr. Fram till 20 års ålder är det gratis för svenska ungdomar. Jag har ingen koll på vad en asyl-invandrare betalar, men jag kan skriva under på att studenter som väntar på PUT inte har denna förmån utan betalar fullt pris utan några subventioner alls (med andra ord MER än vad Anonym betalar). När en invandrare väl fått PUT betalar denne samma som Anonym.

Att Anonym sen har så krass ekonomi att 22.000 svider är bara att beklaga. Kan rekommendera några av våra grannländer för tandläkarvård där det kostar drygt en femtedel mot här.

Anonym sa...

Som heltidsarbetande kommunalanställd är låg lön min verklighet och gör mig i mitt tycke inte mindre värd än någon med högre lön.Många vill gärna uttala sig föraktfullt om just sådana lågavlönade som mig men asylsökande som i många fall kräver försörjning i generationer framåt det smäller högt det eller hur!!!

Anonym sa...

Citat Ekström: "Det är unga män (oftast) som har tagit sig över halva jordklotet för att slippa rekryteras till soldater eller för att alla deras nära har försvunnit på ett eller annat sätt."

Det hedrar dig att du tror alla om gott ! Men finns det inte gränser för politikers godtrogenhet ?
Tror du inte att det berättas för släkt och vänner i gamla hemlandet vilken historia som rör politikertanter i Sverige mest ?
Jag såg på TV ett program om ensamkommande i Malmö där fullvuxna män berättade för reportern att "på natten tänker jag på min mamma och gråter".
Föreståndarinnan för hemmet stod vid sidan om och bekräftade med tårar i ögonen att "man blir så rörd ! "

Vi hade ju containerflyktingarna för en tid sedan, som i pressen visades vid flitigt mobilande.
När det visade sig att de inte tillbringat tre veckor inlåsta i en container avtog pressens intresse rätt så plötsligt.
Jag väntar nu på "Jag tillbringade tre veckor i ett lastbilsdäck. Oj, jag är alldeles yr !"

Citat Ekström: "För många kan det ha tagit ett halvår att ta sig till Europa från Afghanistan, Somalia eller något annat land där det är krig. När de väl kommit till Sverige så klarar de sig ofta väldigt bra enligt forskning. Blir etablerade och bidrar till det svenska samhället."

Vad visar detta ? Att skolsystemet i nämnda länder är vida överlägset det svenska ? Att dessa länder är Hi-Tech-länder med massor av värdefulla uppfinningar ?
Använder du själv datorer eller program härifrån ?
Eller tillför de Sverige "nya och spännande maträtter" ?
Varför ger detta inte utslag i antalet arbetsplatser ? Varför är det bra för Sverige att en kebabbutik öppnar när samtidigt en korvkiosk stängs ?
Citat Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström:
"Inga nya jobb netto har kommit till sedan 1950-talet i privat sektor, totalt sett har inga nya jobb skapats på 20 år i Sverige."
Sedan 1990 har Sveriges folkmängd ökat med 750.000 personer ! Utan att ETT enda jobb skapats !
Eller förklarar vi Urban på gammalt hederligt svenskt vis för främlingsfientlig ?

Jag betonar: Jag känner sympati för de ensamkommande. I deras situation skulle jag göra detsamma. Söka mig till ett Kalle-Anka-land på andra sidan jordklotet där det bara gällde att presentera en någorlunda trovärdig historia för att få fritt uppehälle och samtliga korrekta politikers stöd.

Jag hänvisar återigen till Merit Wagers migga:
"Och själv har jag i år haft 35 ansökningar på mitt bord, som sökte på anknytning till sju ”ensamkommande barn” som så sent som i höstas när de fick PUT inte hade en enda släkting i livet."

Apropå Merit ja. Jag trodde du skulle kommentera ? Men icke !

Tjalle

Anne-Marie Ekström sa...

Tack för alla kommentarer. Jag tycker inte heller att det är ok att det inte finns tandvårdsförsäkring. Oavsett vem man är ska man inte behöva ruinera sig för att få sina tänder lagade. Tjalle. Förlåt att jag inte svarat. Du har till skillnad mot många andra en sansad ton när du skriver. Visst kan det finnas de som inte säger hela sanningen. Men jag tror inte att någon ger sig iväg på en så lång strapats för att leva på bidrag. Tvärtom behövs det både initiativförmåga och överlevnadsinstinkt. Vi kommer att behöva fler som jobbar i framtiden. Det är viktigt att de som kommer hit slussas ut i samhället på ett bra sätt. Då är de som kommer en resurs. Det handlar inte bara om de ensamkommande barnen. Jag tycker inte man behöver ställa grupper mot varandra. Jag tror mer på att öka kakan som ska fördelas genom ökat företagande.

Peter H. sa...

Om man nu flyr fran krig och vill bort fran det , varfor inte FORSTA land dar det ar fred??????
Na,genom hela Europa anda upp till lilla Sverige????
Det finns ju faktiskt en anledning till att andra Europeiska lander idag satter stopp for dessa sk. flyktingar - de visar ju gang pa gang att de vill till ett land dar man lever flott pa staten - och inte endast fly fran ond brad dod.
Blaogda Svenskar.

Johan sa...

Ann-Marie, jag brukar då och då försöka förklara hur det låter när mina kollegor diskuterar i personalrummet. Vi arbetar inom LSS och äldreomsorgen, många av kollegorna är födda utomlands, men tonen i kommentarerna här är betydligt mera sansad än vad jag är van att höra från vanliga skattebetalande lågstatusväljare.

Jag tror att du, och många med dig, tappat kontakten med denna grupp väljare. Och kanske med den arbetarklassmoral som betonar både rättvisa och solidaritet med den egna gruppen.

Men det är ett problem när andra människor inte är solidariska tillbaka - det leder lätt till ett djupt känt förakt. Det skattefinansierade stödet till "flyktingar" och deras anhöriga skär säkert inte dig i ögonen lika mycket som på dem som har daglig kontakt med de ekonomiska flyktingarna - t.ex. därför att vi bor i samma hyreshus, och som efter skatt har ungefär samma ekonomiska standard. ...med den skillnaden att somligas inkomst är arbetsfri.

Jag skulle önska både dig, personligen, och ditt parti god lycka i valet. Men inte förrän ni funderat lite mera på varför ni möter väljare vars ton inte är så sansad som ni hade önskat.

Peter sa...

Sverige ska vara bäst på att ta emot utlänningar, för då är du något.
"för att slippa rekryteras till soldater eller för att alla deras nära har försvunnit på ett eller annat sätt. "
Jag känner en familj som tagit emot två afghanska killar. De fördes bort av sin släkt, utan att veta varför eller vart. De mår inte bra idag. Ankarbarn kallar jag dem, snart kommer släkten som ska bidragsförsörjas de också.
Sluta vara så naiv, Anne-Marie. Världen är inte som den du blickar ut från ditt köksfönster.
Ca 60 000 kr per månad kostar varje "flyktingbarn" - du får gärna bekosta med dina egna pensionspengar, för jag vill verkligen inte att mina skattepengar ska slösas bor i hiskeliga vårdkostnader för att du och ditt FP ska "må bra".

Anonym sa...

Du Anne-Marie och alla andra i den 7-ka klövern som sitter i riksdag och regering är tjuvar och bedragare,men större sådana än alla dessa ankarbarn tillsammans.
Ni ljuger för och stjäl från de svenska skattebetalarna,och sedan ger ni bort VÅRA pengar (och ni får berömmet för att ni är sådana goda människor.Har ni inte det minsta skam i kroppen,att vara god på någon annans bekostnad!!!???) till alla dessa parasiter (som naturligtvis tar emot det som bjuds,jag hatar inte dem lika mycket som jag hatar er!!!) utan att de behöver prestera något.
De blir belönade för att de gör det enda parasiter är bra på,nämligen att föröka sig.
Det kanske behövs sharialagar i Sverige.
Småtjuvar förlorar sina händer.
Och stora tjuvar som ni skall förlora era huvuden!!!

Anonym sa...

"Så har jag då blivit eder ovän därigenom att jag säger eder sanningen!" (Gal. 4: 16).