tisdag 29 juni 2010

Handlar mest om barn

Idag har nog varit årets varmaste dag. Hittills. Borås stad passade på att fylla 389 år idag. Något som varje år firas med tårta och utseende av ambassadör. Borås nye ambassadör är verkligen en värdig ambassadör som fört namnet Borås långt utanför Sveriges gränser. Och hjälpt många kvinnor i Afrika vid Garissajsukhuset i Kenya. Carl Axel Ekman heter han och mer om hans arbete finns att läsa på Borås tidning. Det brukar alltid vara smått slagsmål om att stå längst fram vid tårtborden. Jag brukar hålla mig i bakgrunden. Tårtorna brukar räcka ändå. Men i år var det barnbarnet som bestämde var vi skulle stå. Alltså längst fram vid bordet. Tyckte det var lite pinsamt.

Efter tårtkalaset begav vi oss till Navet, barnbarnet och jag. Vi var tämligen ensamma där men det var lugnt och svalt och vi fick massor av hjälp och information. Navet är öppet för allmänheten under lov och helger. Ett fantastiskt centrum för teknik för unga.

Efter besök på en större Hamburgerkedja blev det jordgubbar på altanen. En riktigt härlig dag alltså.

Inte så mycket har dock blivit gjort av allt det andra som jag borde göra. Snart bär det iväg till Almedalen och jag är rätt inblandad i ett seminarium där som Liberala företagare ordnar. Redan på måndag och handlar om ungdomsarbetslöshet och om det finns andra alternativ än anställning. Företagande till exempel. Sent påkommet seminarium, men nog så viktigt. Har bara börjat skumma Almedalsprogrammet i övrigt. Men det finns massor så jag förstår inte hur jag ska hinna med allt som jag vill gå på. Det är nackdelen att vara engagerad i många områden. Och varmt kommer det nog att bli. Men det är väl bara som det ska vara.

Innan avresan så är det barnbarn som gäller plus lite annat. På torsdag är det den första sommartorsdagen i Borås och idolvinnaren uppträder. Det är ett ypperligt tillfälle att visa upp att Folkpartiet finns när massor av människor är samlade. Ett bra ämne för kvällen är nog barnkonventionen som svensk lag. På torsdag är det 31 år sedan barnagan förbjöds i Sverige. Förra året när det var 30 år uppmärksammades detta. Det blir en bra och viktig tradition att varje år den 1:a juli påminna om att vi inte får slå barn genom att bära något vitt. En manifestation man också kan göra hemma. Jag har så svårt att förstå att någon tycker att det är ok att slå ett barn som inte kan försvara sig när man inte kan tänka sig att göra detsamma mot en vuxen person . Barn gör dessutom som vuxna gör. Slår vuxna så slår också barn.

Alliansregeringen har i dagarna lagt en proposition till riksdagen om att skärpa barns rättigheter. Där finns med att man ska se över hur barnkonventionen följs och att man ska satsa på att informera föräldrar om barns rättigheter och på att utbilda personer som kommer i kontakt med barn hur man kan se om ett barn far illa. Det är en bit på väg men för att säkra att barns rättigheter blir tillgodosedda bör barnkonventionen göras till svensk lag så inte andra lagar blir de som gäller i stället. Och inte de som handlar om barns rättigheter.

Nu får det bli sängen. I morgon är en ny dag.

Läs också Agneta Berliners blogg om barn

Inga kommentarer: