onsdag 23 juni 2010

Inhumant utan dess like

Kan inte låta bli att skriva om ensamkommande flyktingbarn igen. Den här gången handlar det om en 14-årig flicka från Somalia som väntar barn. Hon kom till Sverige efter att först ha hamnat i Italien. Där blev hon utslängd på gatan enligt uppgift efter en tid på flyktingförläggning. En flicka som på så sätt hamnar på gatan blir också "tillgänglig" för dem som har dåliga avsikter. Och hon blev således gravid.

Nu ska hon skickas tillbaka till Italien som var det land där hon först kom till Europa allt enligt reglerna. I Italien fick hon inte själv ens tak över huvudet. Hur ska det gå när hon kommer tillbaka och ska föda ett barn.

Visst tycker jag att alla länder i Europa ska ta emot flyktingar. Det ska inte bara vara några få länder som gör det. Men det måste också finnas gemensamma regler hur man tar emot dem som kommer på ett värdigt och humant sätt. Det är faktiskt människor som flyr från krig. Italien visar mer och mer tendenser på att behandla flyktingar illa. Mölndals kommun har skrivit om ytterligare 12 fall där barnen behandlats illa.

Barn är barn oavsett varifrån de kommer. Och vi har skrivit på att vi ska följa barnkonventionen. I asyllagstiftningen står det att man ska ta hänsyn till barnets bästa. Hur kan det då vara möjligt att skicka iväg en gravid 14-åring till ett land där hon riskerar att fara illa och inte få det stöd hon behöver. Hon är 14 år och väntar barn.

Migrationsministern säger att det vore fel att inte avvisa ensamkommande barn till länder som inte sköter sina åtaganden. (SVT) Men tänk det tycker jag. Att medvetet skicka barn till sådana länder är ett brott mot barnkonventionen. Tyvärr är inte barnkonventionen svensk lag så den kan "trollas bort" närhelst det passar egna syften. Men barnkonventionen gäller alla barn oavsett varifrån de kommer. Det är verkligen dags att göra barnkonventionen till svensk lag. Så migrationsministern kan sluta leka med barns liv. För det är precis vad han gör. Bara för att länder inte lever upp till det de ska, ska inte oskyldiga behöva lida för det. Och det finns utrymme för att gå ifrån reglerna. Tala om för länderna som missköter sig måste gå att göras på annat sätt utan att offra människor.

Att utvisa en 14-årig gravid flicka som känner att hon funnit lite ro är inte värdigt ett land som Sverige. Det är inhumant utan dess like.

7 kommentarer:

Anonym sa...

De andra EU-länderna har ju också godkänt reglerna. Man ska stanna i det första landet man kommer till, och där behandlas på rätt sätt.

Man måste göra hårdare påtryckningar så att alla länder följer regelverket, där ligger tydligen problemet. Om Sverige tar emot asylsökande p.g.a. att de behandlas undermåligt i t.ex. Italien, då borde man kunna begära att Italien också får betala räkningen för varje sådant fall. Det skulle då gälla kostnaderna inte bara för den asylsökande framöver utan också för ev. anhöriginvandring. Med sådana krav på ersättning skulle det kanske bli fart på upprustning av de olika ländernas standard på flyktingmottagning, och det skulle inte heller drabba de ankommande.

Anonym sa...

"Det är verkligen dags att göra barnkonventionen till svensk lag."
Och vad ändrar det ?
Citerar från Merit Wagers blogg:
"Det var inte Förenta Nationernas generalförsamlings ambition och första prioritet med Barnkonventionen att alla barn därmed skulle ha rätt att bo i rika länder, eller i Sverige specifikt. Hade detta varit ens en halvt indirekt uttalad teori hade inte ett enda rikt land skrivit på, och definitivt inte Sverige. Grundambitionen är istället att varje land ska göra det så bra som möjligt för barnen av det egna medborgarskapet."

Varje land alltså ! Således även länder med "riktiga kulturer" ! Som man dock ser sig nödgad att fly ifrån ???

Här handlar det om ett 14-årigt barn som först tog sig från Somalia till Italien där hon träffade en somalier bosatt i Sverige, blev med barn med honom varpå han försvann och hon tog sig till Sverige där hon "fick bostad och pengar av Migrationsverket".
Det ringer ingen liten klocka hos dig ? Inte minsta klingeling ?
Sverige du kära Kalle-Anka-land ?
Ser nu att jag härmed djupt förolämpar Kalle och ber därför denne om ursäkt.

Ser också att du envist glömmer att svara om just Merits blogg ?
Hur ska jag tyda det ?

@Anonym 00.19:
Du skojar ?

Men trots det:
Vänligen
Tjalle

Anne-Marie Ekström sa...

Tjalle. Varför skulle vad en person skriver på sin blogg vara sanning? Då skulle du ju "köpa" vad jag skriver också.
Även migrationsministern håller med om att Italien har ett dåligt mottagande. Men han vill skicka en 14-årig flicka som blivit gravid tillbaka dit. Tänk dig 14 år. Somalia är ett land som är i upplösning. BArnkonventionen gäller alla barn. Självklart ska varje land soim skrivit på den se till att den följs. Oavsett var barnet kommer irån. Dessutom är flickan nu i Sverige. Att migrationsministern är iskall är en sak men inte trodde jag trots allt att du var det Tjalle.
Vänligen
am

Anonym sa...

Men snälla goa (?) Anne-Marie !

Det finns miljontals nödlidande barn som inte har möjligheter att ta sig till Sverige.
Varför bryr vi oss inte om dessa ?
Är vi alla iskalla ?

Flickan lämnade Somalia som 12-åring (!!!) för att hennes mor inte klarade försörjningen.
Men kunde på något sätt finansiera en resa för säkert flera 10-tusentals kronor ??? Kunde fixa resedokument ?
Och trodde att hon som 12-åring kunde få ett jobb i Italien och på så sätt försörja familjen i hemlandet ?
Grandiost !

Citat från Rapport:
"Hon åkte ensam från krigets Somalia till Italien för att söka jobb - och för att försörja sin mamma och sina sex småsyskon."
"Hon träffade en somalisk kille som var bosatt i Sverige".

Oh boy !
Ingen blir misstrogen ?
Utom de iskalla !

Merit ?
Hon kör alltså omväxlande kolumner i SvD och osanningar på sin egen blogg ?
Tror du verkligen det ?

Vänligen
Tjalle (iskall ?)

Pelle i London sa...

MAken till idioti och kortsiktighet nar det kommer till politiker och flyktingmottagning far man leta efter.
Saken ar ju den att andra Europeiska lander beslutat att lagga sina sinande pengar pa landets egen befolkning INNAN man tar hand om resten av varlden.
I Sverige daremot uppfor sig de styrande som i en diktatur dar man genast forsoker tysta alla som har en motsatt syn till den av etablissemanget vedertagna flyktingpolitiken.
Man behover ju inte vara av hogre intelligens for att rakna ut att det kostar mer an det smakar nar det kommer till flyktingmottagning - aven om de styrande gor sitt basta med standiga statistik logner for att bevisa motsatsen.
Konstigt nog fungerar Sverige i total motsats till andra andra Europeiska lander dar de sager att flyktingmottagning kostar landet MER and det ger tillbaka inom overskadlig tid.

Anne-Marie Ekström sa...

Visst finns det människor, även svenskar, som ljuger. Det kommer det alltid att finnas. Men ibland ljuger man för att man inte vet bättre. För att man är rädd att inte bli trodd.
Sverige lever i en värld som blir allt mindre. Det måste vi förhålla oss till. Om människor far illa på grund av krig eller svält (två saker som ofta hör ihop) så kommer man på alla sätt försöka att ta sig ur dett. En självbevarelsedrift. alla som kommer hit har inte skäl för att få stanna. Men det finns också de som inte blir trodda för att det de berättar, när de väl vågar berätta det, är så osannolikt i våra öron att vi inte tror att det kan vara sant. I somalia rekryteras barn till soldater t ex. Om jag vore mamma skulle jag nog göra vad jag kunde för att slippa se min tolvåring skjuta andra människor. Försök att se lite längre än hur det ser ut i Sverige. Jag är innerligt tacksam att jag är född i Sverige. Kan gå ut i skogen och njuta av våren. Har rätt att säga vad jag tycker utan att någon sätter mig i fängelse.Det finns en hel del mer att göra. Men låt oss börja där. Tjalle. Försök förstå att det är en 14-åring det handlar om. Som blivit gravid. Hon behöver allt stöd hon kan få. Klart killen ska ta sitt ansvar också. Men om man kommer från ett land i kaos kanske man inte vet vad som är rätt eller fel.
Jag vill också ha ett asylsystem som funkar. Men än så länge är det inte rättssäkert. Den dagen det är det så ska jag sluta kritisera.
Trevlig midsommar förresten Tjalle

Anonym sa...

Citat DN:
"Hon har berättat att hon bodde på flyktingförvar i Italien, men det stängdes plötsligt efter tre månader...
Flickan har berättat att hon bodde på gatan i två år innan hon träffade en somalier från Sverige.
Men, enligt fjortonåringen, slutade mannen svara i sin mobiltelefon och försvann kort efter att hon blivit gravid.
I november tog hon till sig Sverige. Enligt egen uppgift för att leta rätt på mannen."

Tre månader på förvar, sedan två år på gatan och sedan totalt x månader med somaliern från Sverige. Därefter, i november 2009, till Sverige.
November 2009 minus tre månader minus två år minus x månader gör cirka juni 2007 ? Alltså för tre år sedan. Då var flickan 11 år ??
(Om x = två månader, som väl får anses vara ett konservativt värde för en (då) 13-årig flicka ???)

Och nu skriver du:
"Barnet är planerat att födas i augusti."
Om födseln är i augusti så bör föräldrarna varit kärvänliga mot varandra nio månader tidigare, alltså i ... november året innan.
Sedan gick allt väldans fort. Mannen slutade svara i telefon och försvann och flickan tog sig till Sverige.
Allt inom några dagar, utan vidare betänketid eller planering, för redan i samma månad tog hon sig ju till Sverige.

Jag inser att livet i hemlandet, trots kulturens alla fördelar, är väldans hårt.
Flickan har min sympati och beundran, puh ! Med elva år resa ut i världen för att försörja mor och sex syskon i hemlandet, aj-aj !
Jag tycker dock att det är lite sorgligt att bara för att jag är lite skeptisk mot historiens alla märkvärdigheter så är jag "iskall".
Och betonar också att historien KAN stämma trots nämnda märkvärdigheter. Men ska den inte prövas ?
Varför har vi då prövningar på Migrationsverket ? På avdelningen "Blunda och Bevilja" !

Trevlig midsommar tillbaka !

Tjalle