fredag 25 juni 2010

Midsommarblandning

Midsommarafton börjar med sol på en blå himmel. Ovanligt eller inte men härligt i alla fall. Egentligen galet att sitta inne och skriva. Tyvärr finns det ingen bra solskärm för datorn som gör att man kan sitta ute och skriva. Får väl uppfinna en själv.

Men några rader kring dagens rubriker tänkte jag ändå skriva. Glad blir jag när jag läser att kommissionär Cecilia Malmström har uttalat sig om den gravida 14-åriga flickan som ska utvisas. Hon påtalar det jag redan visste, att det går att göra undantag när det gäller Dublinkonventionen. Det vill säga den konvention som säger att asylprövning ska göras i det EU-land som man kommer till först. Särskilt viktigt när det gäller barn. Och det finns tre länder som inte har bra mottagning av asylsökande. Malta och Grekland är känt sedan länge. Men även Italien har blivit sämre. Bra att Cecilia Malmström jobbar med dessa frågor. (DN) Jag har tidigare skrivit om den 14-åriga flickan. Och fått många kommentarer. En del gör mig riktigt beklämd. Som tur är finns det också medmänskliga kommentarer. Här och här är de tidigare inläggen. Hoppas att det löser sig för flickan.

En annan aktuell fråga idag är att alliansregeringens förtroende är rekordstort enligt en opinionsmätning från Skop. 64 % tycker att regeringen gör ett bra jobb och bara 28 % tror att de rödgröna skulle vara bättre. (DN) Det verkar inte som om de rödgröna helt och fullt har koll på vad medborgarna tycker om regeringen. Visserligen deltar bara ett urval i opinionsundersökningar men det är ändå rätt tydliga siffror. Så de rödgröna kanske skulle vara lite mindre kritiska till regeringens politik och se till vad som verkligen gjorts.

Bland annat kritiserar idag Claes Borgström, socialdemokraternas talesman i jämställdhetsfrågor, alliansregeringen för att inte gjort något när det gäller jämställdhet. (SvD)

Jag kan hålla med om att det fortfarande finns en del kvar att göra när det gäller jämställdhet men att den nuvarande regeringen med Nyamko Sabuni(FP) i spetsen inte skulle gjort något är inte sant.

Tvärtom. Från 2007-2010 har regeringen genomfört en rad reformer inom jämställdhetsområdet. Det handlar om att motverka mäns våld mot kvinnor, jämställdhetsbonus när föräldrar delar föräldraledigheten, satsa på kvinnors företagande och mycket mer. Allt för att ge kvinnor mer makt och mer inflytande. Genom att låta andra utförare tillhandahålla offentliga tjänster får kvinnor (tyvärr är det fortfarande flest kvinnor på de offentliga arbetsplatserna) fler arbetsgivare att välja mellan. Konkurrens om arbetskraft ger högre löner. Dessutom ges möjligheten för fler kvinnor att starta företag. Hushållsnära tjänster, som de rödgröna vill ta bort, har gett både fler arbetstillfällen för kvinnor och även de fler möjligheter för kvinnor att starta företag. Har idag en debattartikel i Borås tidning. Ej utlagd på nätet men finns på min hemsida.

De förslag Borgström kommer med handlar om att se över diskrimineringslagen och oftare lönekartläggning. Lönerna blir inte mer jämställda för att de kartläggs. Det gäller att se till att fler kvinnor blir chefer, att kvinnor får fler arbetsgivare att välja mellan, att fler kvinnor startar företag. Och att kvinnor får mer tid genom hjälp med hushållsnära tjänster och att männen stimuleras att vara hemma genom föräldrabonus. Vad regeringen gjort inom jämställdheten kan läsas här.

Nu går jag ut i solen.

Fler bloggar Per Altenberg
Lars Persson, Maria Bergström

Inga kommentarer: