torsdag 14 maj 2009

Ska jag betala för andra?

Ibland undrar jag varför jag ska betala mer för att andra fuskar med skatten, inte betalar TV-avgift eller jobbar men ändå tar ut a-kassa eller socialbidrag. Är det så att jag bara är så förbaskat korkad som inte gör likadant. Att jag skriver om detta just nu är att det finns en web-enkät på DN om det är så att man har TV och betalar avgift eller om man inte betalar. Och det är en förhållandevis stor andel som inte betalar avgift. Anledningen till enkäten är diskussionen om hur det blir med TV-avgift när SVT kommer att sända direkt på nätet. Och visst kan detta med TV-avgift diskuteras om det ska gå via skattsedeln eller vara kvar som avgift men så länge som den finns så är det rimligt att de som utnyttjar tjänsterna betalar.

TV-avgiften kanske inte är det största problemet när det gäller fusk. Betydligt allvarligare är det när det handlar om att fuska med skatt eller bidrag. De som låter bli att betala skatt eller fuskar med bidrag tror jag inte förstår att det är andra som drabbas. Att de som betalar och gör rätt för sig får betala för dem som fuskar. Alla ropar efter välfärd och en bra skola och en bra omsorg. Men hur skulle det bli med den om ingen betalade skatt. Det kanske är så att man redan i skolan ska få lära sig sammanhangen. Att om ingen betalar skatt så kan ingen heller gå i skolan till exempel. Möjligen i privatskolor där föräldrar betalar höga terminsavgifter men hur skulle det då gå med alla andra som inte har råd. Skulle utbildning bara vara förbehållet de rika.

Även om jag som liberal tycker att det är viktigt att det finns valfrihet för den enskilda människan så måste det också finnas ett gemensamt ansvar för vissa områden. Skolan är ett sådant och där har liberaler en historia eftersom det var liberaler som införde den allmänna folkskolan 1842. Jag tror som sagt på individen och att denna kan bestämma själv och ta eget ansvar men de som har svårare av någon anledning måste få hjälp och stöd så att det kan ta ansvar efter sin förmåga. Att göra allt åt någon annan tjänar ingen på.

Hoppsan här blev det visst lite ideologisk filosofi på morgonkulan. När jag egentligen redan skulle vara i full gång med kvinnors företagande.

4 kommentarer:

Johannes Nilsson sa...

Din jävla fuskliberal! Tvångsavgift på datorer för att finansiera stats-tv-sändingar som jag inte bett om, det har du inget problem med? Hört talas om "kommunism"? Vet du vad ordet betyder?
Du och ditt parti är ett uselt jävla skämt.

Anonym sa...

Hela systemet med tv avgift är förlegat i och med den digitala utvecklingen. Sätt avgiften på skattsedeln (kan det vara 0,2% av Sveriges befolkning som ej har radio eller tv) eller så betalar man för de kanaler man vill ha genom att använda ett digitalkort samt mottagare. Men som styrande i Sverige så vill man ha kvar detta system det genererar pengar till statskassan som inte enbart går för att driva SVT. Jämför bara systemet med alla avgifter som vi bilägare betalar där merparten av pengarna går till sånt som ej har med biltrafik att göra.
/Anders

Anonym sa...

Leverans utan föregående beställning anses som en av de otillbörliga affärsmetoder som är förbjudna inom hela EU.
(källa: http://europa.eu/scadplus/leg/sv/lvb/l32011.htm)
Finns det något att tillägga?

Anne-Marie Ekström sa...

Jag har inte med ett ord sagt att det är ok med avgift på datorn. Det jag skrev var att så länge som det finns TV-avgift förväntar jag mig att alla betalar den som har TV. SEdan kan även jag tycka att det är förlegat med TV-avgift.