lördag 16 maj 2009

EP-kampanjen drar vidare

Igår Ulricehamn, idag Dalsjöfors, kanske en vända på stan och vem vet kanske också ett stopp utanför Borås Arena. Det känns som om kampanjen börjar komma igång inför valet till Europaparlamentet. Det är bara några dagar kvar tills valet börjar. För på onsdag den 20 maj börjar förtidsröstningen. Många jag mött vet inte om att det går att börja rösta i förtid. De tror att bara för att posten lagt ner sina kontor så finns det inte heller förtidsröstning. Dags för en upplysningskampanj. Både från de politiska partiernas sida och från medias sida.

Igår presenterades också Företagarnas undersökning om hur välviljan till företagande finns hos kandidaterna till Europaparlamentet. Även om jag hade fått en föraning om det så blev jag glad att jag hamnade på nionde plats bland alla kandidater från samtliga partier. Och främst i Folkpartiet Liberalerna tillsammans med Marit Paulsen och Lars Tysklind. Sägas kan att det var många folkpartister som hamnade högt på listan. Folkpartiet är ett parti som värnar företagande och entreprenörskap.


Idag presenteras en opinionsundersökning. Enligt denna skulle piratpartiet komma in i Europaparlamentet medan sd inte skulle göra det. Det är lika illa vilket av dessa partier som kommer in. Även om sd försöker dölja sina egentliga åsikter, genom att man säger sig värna de gamla till exempel, så har man ett enda budskap. Man gillar inte invandrare och vill gå ur EU, vilket man inte beslutar om i EU. Samma sak med piratpartiet. De är också ett enfrågeparti. Integritetsfrågor och fildelning. Hur de tänker ställa sig i andra frågor berättar de inte. Integritetsfrågorna är viktiga och i många delar håller jag med. Det är alldeles för mycket "storebror ser dig". Jag tycker att det är rättsväsendet som ska jaga och döma bovar, inte enskilda företag. Jag skräms av alla föremål som flyger i luften och som jag inte vet om och har fullständig koll på mig. Men jag värnar upphovsrätten. Något som någon gjort för att kunna försörja sig på måste han eller hon kunna bestämma själv över. Och jag är inte ensam inom Folkpartiet att tycka så. Så varför rösta på ett parti som bara har en fråga på agendan när man kan rösta på ett parti som även ser till helheten.


Nu måste jag skynda. Dalsjöfors väntar. Och först måste jag hämta ballonger.


Kom ihåg att gå in på folkpartiets kampanjsida.

12 kommentarer:

HDR-fotografen sa...

Anser du att jag ska ha betalt för mina bilder 70 år efter min egen död? Hur tänker du då?

Personligen offrar jag gärna stora delar av upphovsrätten om jag kan motarbeta att företag utan domstols inblandning kan stänga ned internetanvändare. Jag vill heller inte att tullen ska snoka igenom min dator enbart för att upphovslobbyn anser det. Och till sist tycker jag det är sjuka samhällen som övervakar skogar, t.ex. Storbritannien, och Sverige är på väg dit.

Anonym sa...

Folkpartiet är en del av problemet. De har hjälpt till att skapa den senaste tidens kontrollsamhälle och bestulit människor deras rättigheter bit för bit.

Det byggs idag en infrastruktur i Sverige som uppmanar till missbruk och massavlyssning. Till slut kommer detta att utnytjas av någon. Det är inte ett samhälle någon vill leva i.

Anonym sa...

Piratpartiet är inte ett enfrågeparti.

Läs och lär: http://www.piratpartiet.se/principer

Hanse, (PP)

Louise sa...

Hej Anne-Marie!

Du skriver: "Men jag värnar upphovsrätten. Något som någon gjort för att kunna försörja sig på måste han eller hon kunna bestämma själv över. Och jag är inte ensam inom Folkpartiet att tycka så"

Det är ytterst problematiskt att värna om dagens hårda upphovsrätt i en värld där allt kan kopieras mot en kostnad på noll kronor. När du surfar in på en hemsida så kopierar du den rakt ner till din dator. När du skickar ett sms till en vän kopieras ettor och nollorna från din telefon till en annan. Digitalkommunikation innebär kopiering.

Fildelning är sunt, och det pressar tekniken framåt. Sverige är ett land många ser upp till. Detta är värt att försvara.

Anonym sa...

Men folk får inte "bestämma själva" över något immateriellt verk bara för att de har skapat det. Folk får kopiera av sina kompisar och familjemedlemmar. Det finns gott om undantag för t.ex. satir och citaträtt. Och efter en bestämd tidsperiod så försvinner kopierings- och spridningsmonopolet helt och hållet.

Vad är det som säger att just de gränserna och undantagen är satta i sten?

Anders H sa...

Menar du verkligen vad du säger om att piratpartiet är "lika illa" som sverigedemokraterna? Att imaterialrättsreform och starkare privatliv är lika dåligt (alternativt lika bra, eftersom du själv säger dig vara för ett starkare privatliv) som att importera Danmarks invandringspolitik, stoppa EUs utvidgning, och förespråka "svensk" kultur som den enda sanna i Sverige?

I sådana fall är ju det rätt uppseendeväckande och något som du verkligen borde informera dina väljare om.

Anonym sa...

"Och jag är inte ensam inom Folkpartiet att tycka så. Så varför rösta på ett parti som bara har en fråga på agendan när man kan rösta på ett parti som även ser till helheten."

För att ni pissar bort integritetsfrågorna för kompromisser som är värdelösa från ett demokratiskt perspektiv, samtidigt som allt fler totalitära lagändringar genomförs i rekordfart, därför.

Du säger mycket, men alla existerande partier i riksdagen har redan visat i handling hur de tänker. Därför växer Piratpartiet och därför är allt ni säger meningslöst.

Anonym sa...

Sverigedemokraterna och piratpartiet "lika illa". Oj. Jag hoppas du är tydlig med den här åsikten så folk vet var du står i frågan om alla människors lika värde.

Anne-Marie Ekström sa...

Det jag menar är att jag inte tycker om enfrågepartier oavsett vad de står för. Jag kan hålla med om att jag uttryckte mig oklart. Självklart förespråkar jag alla människors lika värde.

HDR-fotografen sa...

Piratpartiet finns för att bland annat du och ditt parti någonstans har misslyckats i politiken.

Du har fortfarande inte svarat om du tycker det är rimligt med en upphovsrätt på 70 år efter döden.

Anne-Marie Ekström sa...

Tyvärr är det så att Folkpartiet Liberalerna inte styr ensamma. Ibland blir kompromisser inte bra. Folkpartiet är mycket tydliga med att man värnar den personliga integriteten. Sedan kanske vi inte alltid vill gå lika långt som piratpartiet vill och släppa allt fritt. Skydd mot upphovsrätt är viktigt. Det handlar inte bara om fildelning utan också om varumärkesskydd och patent. Något som man kanske lagt ner åratal av forskning på ska inte bara kunna norpas av någon annan bara så där.
Sedan håller jag med om att skydd 70 år efter döden är absurt. Och att stänga av fildelare från Internet är Folkpartiet helt emot.

HDR-fotografen sa...

"Sedan kanske vi inte alltid vill gå lika långt som piratpartiet vill och släppa allt fritt."

Det är inte vad Piratpartiet förespråkar heller. Då skulle jag inte som fotograf rösta på det.

"Något som man kanske lagt ner åratal av forskning på ska inte bara kunna norpas av någon annan bara så där."

Fotografi med verkshöjd motiv ko, 70 år efter döden, patent för vaccin mot AIDS, 20 år. Känns som något gick snett i planeringen.