söndag 10 maj 2009

EU-kampanjen i full gång

Fast timmen är sen måste jag nog ändå skriva ner några rader på bloggen. Idag har den mesta delen av dagen gått åt till att städa upp gamla surdegar. Så någon Linnémarsch blev det inte. Den brukar jag annars inte missa. Men jag känner mig nöjd ändå med dagen. Det är gott att bli av med sådant som borde varit gjort för länge sedan. Eller åtminstone för några dagar sedan.

Lite har jag väl också hållit koll på Folkpartiets nya valsajt. Den är bra men det finns lite små barnsjukdomar som jag hoppas de fixar. Visten är att man ska komma till kampanjsajten när man knappar in sig på folkpartiet. Men det vore ju bra om de som vill gå in på min hemsida direkt kommer dit direkt och inte behöver leta sig fram. Så, just nu i alla fall, är direktadressen till min hemsida där jag presenterar vad jag vill göra i Europaparlamentet. www2.folkpartitet.se/ekstrom. Här finns länken till kampanjsajten.

Det finns en kampanjblogg som uppdateras från hela landet. Några inlägg från Sjuhärad finns där redan. Även om en bild på kampanjgänget har försvunnit.

Idag har Helena Bargholtz riksdagsledamot för Folkpartiet skrivet en debattartikel på politikerbloggen om sexköpslagen. Jag håller med henne fullständigt att det inte är på lika villkor för båda parter som en outbildad, fattig och ung kvinna som tvingats eller lurats till prostitution utnyttjas män. Jag håller inte med killarna i vårt ungdomsförbund, LUF att det är liberalt att tillåta sexköp. (BT)Visst kan det finnas några som gör det frivilligt men hur man än vänder och vrider på det så är det så att även om man säger att man gör det frivilligt så blir det aldrig på lika villkor. Och problemet är att om efterfrågan är större än utbudet så innebär det automatiskt att det finns grogrund för människohandel. Och jag tror inte att killarna från LUF, eller andra som förespråkar ett borttag av sexköpslagen tycker att det är något man vill ha. Men man måste se ett steg längre än näsan pekar. Även om det kan vara så att lagen behöver ses över.

Nu är det nog bäst att jag kastar mig i sängen. I morgon är en intensiv dag. Först jobb hela dagen sedan till Radio Sjuhärad för att delta i måndagsklubben och väl prata EP-val. Därefter medlemsmöte i tennisklubben. Sedan är jag nog rätt mör. Tror jag.

4 kommentarer:

Anonym sa...

"Killarna från luf" är en benämning för att försöka vinna politiska poäng i sakfrågan. Det finns många tjejer i luf som är emot sexköpslagen och som därtill kallar sig för feminister.

Att du inte gör en distinktion mellan människohandel och en som frivillgt säljer sexuella tjänster är inte att försöka för en nyanserad debatt.
Mitt tips är att läsa Isabella Lund och Petra Östergren (som båda är tjejer) och starkt argumenterar för lagens avskaffande.

Sexköpslagen handlar om en ren och skär symbolpolitik och tar inte hänsyn till vad de prostituerade faktiskt tycker. Notera att dem inte utgjorde en remissinstans när lagen tillkom.

Jag tycker det är konstigt hur en liberal företrädare vill använda sin privatmoral och implentera in den i statsapparaten och bygga lagar ut efter den.
Istället för att ge de protituerade samma rättigheter som alla andra som arbetar dvs rätt till sjuklön, a-kassa och en trygg arbetsplats.

Med vänliga hälsningar / Joakim Malmberg.

Anne-Marie Ekström sa...

Joakim. Jag vill inte ta några politisk poänger. Benämningen kanske var fel.Men jag har svårt att se hur man kan skilja på prostitution och människohandel. Utan att vara moraliserande kan jag inte heller se något positivt i att man säljer sin egen kropp. Ingen ska behöva sälja en del av sig själv. På något sätt är det förnedrande. Att sedan själva prostitutionen är förutsättning för människohandel är en annan aspekt. Jag accepterar att du har en annan åsikt än mig i just den här frågan men jag kommer aldrig att hålla med. Jag kan aldrig se att det är liberalt att sälja sig själv.

Gunilla Hellén sa...

Tack Ann-Marie, för ditt fina inlägg i debatten!

Precis som du skriver må det vara sant att några få prostituerade har valt det helt fritt och utan påtryckningar, tyvärr gäller inte detta alla prostituerade. Därför är det min mening att vissa måste stå tillbaka för att andra individer ska få möjlighet till ett fritt och människovärdigt liv.

Ingen ska behöva sälja sin kropp i det samhälle jag vill leva i. Ingen ska känna sig nödgad att göra det för att klara sin överlevnad. Med den arbetslinje som vi har och som vi liberaler tycker är bra, är det omöjligt att jämställa prostitution med andra yrken.

Prostitution är också förknippad med annan kriminalitet och att ta bort sexköpslagen skulle innebära att det är lättare för dem som vill att dölja kriminalitet av olika slag bakom täckmantel av laglig prostitution.

Så sexköpslagen är bra och vi bör absolut ha kvar den, av många anledningar.

Anonym sa...

"Men jag har svårt att se hur man kan skilja på prostitution och människohandel."

Själva symbolen för politisk trångsynthet?
Hur kan man inte göra en tydlig distinktion mellan frivillghet och rent slaveri? Hur kan man inte se skillanden mellan människor som luras och bedras och tvingas in i Europa och den som på frivillig grund säljer sexuella tjänster här i Sverige.

"Utan att vara moraliserande kan jag inte heller se något positivt i att man säljer sin egen kropp. Ingen ska behöva sälja en del av sig själv. På något sätt är det förnedrande."

Det är din privatmoral och ingen, absolut ingen, har som ambition att tvinga dig att sälja sexuella tjänster.
Att du däremot använder din egen moral för att bygga lagar och regler som inskränker andras friheter - är för mig som liberal - en gåta och ett mysterium.
Det är inte du som politiker som skall avgöra ifall den här sortens handlingar är förnedrande för en annan människa. Det är individen själv som skall avgöra och handla därefter.

Jag antar att du, liksom jag valde folkpartiet som ett parti som jobbar för individens frihet, för ett samhälle som river hinder och skapar förrutsättningar och som låter individen bestämma över sitt eget liv.
Om du delar min till synes korta beskrivning av liberalismen är din ståndpunkt i frågan ytterst märkligt - utifrån enklaste liberala ansats.

Gunilla skriver en intressant mening som jag delar: "Ingen ska behöva sälja sin kropp i det samhälle jag vill leva i."

Det håller jag med om, precis som ingen idag tvingas ta ett jobb som porrskådespelare tycker jag inte att man kan tvinga någon att sälja sexuella tjänster - eftersom - det ändå inte är vilket yrke som helst.
Att du senare tar det som en intäkt för att begränsa friheten för DEN SOM VILL sälja sexuella tjänster inte skall få göra det skrämmer mig.

Avslutningsvis tycker jag att diskussionen är intressant och något som inte borde tigas ned utan snarare föras upp på agendan i både FP och LUF Borås. Det här är förutom en sakpolitisk fråga också en fråga av ideologisk art där en diskussion vore nyttig.

/ Malmberg.