måndag 23 mars 2009

Några korta rader

Det får bli några korta rader innan plikten kallar. Databasen ska levereras. Fast jag får nog ta med den till Stockholm och göra slutjusteringar där. I eftermiddag bär det nämligen av till skolriksdagen som varar i två dagar. Det är en rad spännande seminarier jag anmält mig till som handlar om nyanlända barn och entreprenörskap i skolan bland annat. Fast det är bäst att packa snöskorna. Det ska tydligen snöa igen. Och jag som trodde det var vår.

Men dessförinnan är det jobb. Först några nyhetskommentarer.

Plikt ja. Jag har lite svårt att förstå att majoriteten av svenskarna vill behålla värnplikten. (SvD) Hjältesoldaten i Ulla Billqvists sång Min Soldat från 40-talet lever tydligen kvar. Då behövdes han ute i skogarna vid gränsen. Men frågan är hur mycket en sådan soldat platsar i 2000-talets försvar. Att många unga män vill ha plikten kvar kanske bottnar i att de tror det är macho och manligt. (DN)Fast som det är idag när inte alla får plats och det råkar bli så att de som inte vill tvingas göra värnplikt och de som vill inte får det så är det något som måste ändras.

Dags att sätta igång.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det är inte macho och manligt, men snarare en personlighetsutveckling. Det omfattar även unga tjejer. Under min lumpartid lärde jag mig att arbeta i grupp, passa tider, ta stora ansvar, ha förtroende gentemot ledarna, osv...

Jag kan inte förstå mig på människor som fördömmer värnplikten. Istället hänger ungdomar numera på olika torg och åker runt med sin moped. Arbetsmarknaden erbjuder inga platser och har en hård konkurens. Jag tycker att du borde tänka om dina värderingar innan du skriver.

Anonym sa...

Vansinigt att ta bort värnplikten
det skulle vara medborgarplikt istället för alla tjejer och killar.miliär för en del sjukvård åldervård barn eller annan samhälsplikt. perfekt för ugndomar att komma ut i arbetslivet och få arbetserfarenhet.
Samhälet skulle få extra hjälp.
Och ugndomarna förhopningsvis skulle känna sammhörighet med samhället och få lära sig en del.

Anonym sa...

Ett yrkesförsvar innebär yrkessoldater. Vem eller vilka vill bli yrkessoldater?

Fröken Ekström skall inte uttala sig om yrkessoldater och jämförelsen med den värnpliktsarmé som hon har varit med och avvecklat. Det är uppenbart.