tisdag 10 mars 2009

Lite av varje en tisdagsmorgon

Det blev en oerhört intensiv dag igår. Från det ena till det andra. Så lite trött är jag idag. Igår blev jag anställd för första gången sedan jag vet inte när. På halvtid som projektledare för projektet QVIM som är ett projekt som ska stimulera kvinnors företagande. Det var första mötet med nya styrelsen i tennisklubben. Så det tog lite tid. Och vi började inte förrän åtta, på kvällen alltså. Ett av ärendena var en ansökan om pengar från Sparbanksstiftelsen. Det känns väl inte så roligt att komma hem och läsa att ändrade ägarförhållanden på Swedbank kan innebära att pengarna i stiftelserna försvinner eller minskar. (DN) Enligt dagens Borås tidning kommer utdelning av pengar till föreningslivet att minska men inte försvinna helt. Få se om det blir någon krona som faller ner på Sandareds tennisklubb.

Till något helt annat.

EU-kommissionen har föreslagit att kvinnor som fött barn har rätt att ta ut 18 veckors föräldraledighet. Jag tycker inte EU har med föräldralagstiftningen att göra. Det är en nationell angelägenhet. Men…

Att påstå att det skulle försämra männens situation i Sverige håller jag inte med om. Inte om förslaget är som det beskrivs i media, men det beskrivs väldigt luddigt så det kan ju finnas andra villkor som inte kommer fram. Någon kan kanske förtydliga. Vi har en fantastisk föräldraförsäkring som vi ska vara glada och stolta över. Vi har morötter för att fördela den jämnt mellan föräldrarna, jämställdhetsbonusen (som för övrigt är en uppfinning från folkpartiet liberalerna) . Folkpartiet föreslår också att den kan fördubblas. Men vad jag förstår så finns det inget i EU-förslaget som skulle hindra att vi både har kvar och förbättrar jämställdhetsbonus och rätten till att dela föräldraförsäkringen. Det som föreslås, enligt SvD och DN i alla fall är att kvinnor ska ha rätt att ta ut 18 veckors ledighet, varav 6 direkt efter födseln. Det sistnämnda ett krav. Och vi har ju en betydligt längre föräldraledighet så den tiden ryms ju inom denna. Jag kan inte se att det skulle stänga ute männen i Sverige. Däremot ger den kvinnor i länder som har betydligt sämre förmåner när det gäller föräldraledighet en förbättring. Sedan kan man tycka att männens möjligheter att vara hemma med sina barn också borde förbättras i övriga Europa men man får ta en sak i taget. Fast som sagt den här frågan borde nog inte EU läggas sig i över huvud taget.

Inga kommentarer: