lördag 14 maj 2011

I morgon är det val

I morgon är det dags. En kort och intensiv valrörelse är till ända. Jag har besökt över tusen brevlådor och tillbringat många timmar vid valstugan. Inte konstigt att benen känns lite trötta. Den här veckan har jag dessutom haft kurs i två dagar. Jag håller alltid alla kurser stående och gående. Kortet efter sista “brevlådetrampet”. Sandaredsparkens tillkomst har jag på sätt och vis varit inam sandaredsparkenblandad i.

Valrörelsen har som sagt varit kort och intensiv. Först senaste veckan har det hettat till med debatt om vem som ska utföra vården. Vänstersidan har gått ut och påstått på sina affischer att om man väljer något av allianspartierna så måste man betala för vården. Inte sant.

En annan fråga som har blivit aktuell är om det ska kosta lika mycket att åka mellan två hållplatser i Borås som att åka mellan Borås och Uddevalla. Vem ska betala det kalaset?

Tyvärr används ofta överord i debatten. Både muntligt och på nätet. Nyss fick jag en kommentar på face-book där det stod “hata alliansen – rösta rött”. Efter att jag påtalat styrkan av ordet “hata” fick jag en ursäkt. Men det är så lätt att använda starka ord som hata, katastrof och fler starka ord i en betydelse som ligger långt ifrån det man egentligen menar. Jag tror att vi måste börja fundera hur vi använder en del ord.

I Sverige har vi rätt att tycka och tänka vad vi vill. Och också uttrycka våra åsikter. Det innebär också att vi måste ha respekt för att andra tycker annorlunda än vi själva. Utan att använda överord eller hota eller skada. Alla vet att jag inte gillar det sverigedemokraternas åsikter men för den skull accepterar jag inte att man kastar sten och stör deras möten. Ord ska bemötas med ord.

Efter en mycket intensiv vår blir nu tillvaron lite lugnare. Tror jag i alla fall. Men man vet aldrig. Nästa vecka är i alla fall intecknad med lite av varje. Framförallt måste jag få huset beboeligt igen. Just nu finns det flygblad över hela huset. Likaså osorterade papper och kläder. Valrörelse rör till det hemma. Mer än vanligt.

Men nu blir det Eurovisionsschlager. 

Inga kommentarer: