måndag 16 maj 2011

Dagen efter

Så var då valet över. Inte blev det någon klarare majoritet i regionen och valdeltagandet blev bara 43%. Det känns så där. Att inte fler människor tycker att det är viktigt att gå och rösta och välja dem som de vill ska företräda dem i mycket viktiga frågor som sjukvård och kollektivtrafik. Och tillväxt i den region man själv bor i.

Själva valresultatet är väl inte heller särskilt positivt (men det kunde varit värre). Att SD, ett parti som står för intolerans och nationalism, går framåt visar att de andra partierna misslyckats att tala om den värdegrund som är grundläggande för Sverige. Att respektera alla människors lika värde och värna mänskliga rättigheter.

Här finns mycket att göra för alla. Både politiker och andra idéburna organisationer. Men även media måste ta sitt ansvar och tala positivt om allt positivt som till exempel görs för att få fler människor i arbete. Självklart ska verkligheten inte skönmålas men den behöver inte heller svartmålas. Svartmålning ger alla dem som inte tror på ett samhälle med mångfald stöd för sådana åsikter.

Även om nu socialdemokraterna ökat jämfört med höstens val så är det ändå ett dåligt resultat. Det får inte glömmas bort. Det som är sorgligt är att s kanske fått en del av sina röster genom att gå ut och skrämma människor med att vården kommer att kosta pengar om allianspartierna vinner. Själv träffade jag en person som på fullt allvar trodde att hon skulle förlora jobbet vid en allianspartiseger. Skrämselpropaganda.

Partierna kunde säkert gjort en hel del mer. Men det är inte lätt, särskilt för mindre partier, att få ut information. Ekonomin tillåter inte utskick till alla hushåll och de flesta medlemmar har jobb att sköta på dagarna. Dela ut material i brevlådor får göras på kvällar och helger.

Men också media hade kunnat bidra betydligt mer. I stället för att skriva om hur lågt valdeltagandet kommer att bli (riskerar att bli ett budskap som uppfyller sig självt) borde mer utrymme getts för mer debatt om sakfrågor. Debattsidorna borde varit fyllda med debattartiklar om regionfrågor veckan innan valet.

Nu kvarstår den slutliga sammanräkningen med räkning av personröster. Och så förhandlingar om vem som skIMG_0455a bilda “regering” och fördelning av poster i nämnder.

Själv kommer jag ägna mig åt arbete och andra frågor. Den kommande veckan innehåller en del intressanta inslag men det återkommer jag till.

Men börjar med att få till någon motion till Folkpartiets landsmöte i höst. Ska vara inne senast 17 idag.

Och tänker njuta av försommaren. Men maskrosorna måste bort och gräset klippas.

2 kommentarer:

peter W sa...

Det ar ett val, sa att SD gar frammat betyder att ni inte ar att lita pa och INTE foretrader vad vanliga manniskor tycker.
Att folk inte vill ga o valja beror ju pa att dagens politiker alla ar desamma, INGEN lyssnar pa sina valjare, ni etablerade partier ar alla slavar under samma mantra, ta in mer manniskor sa gar sverige battre - ingen tror pa detta langre och folk har trottnat pa era obevisade logner.

Skånedemokraten sa...

Anne-Marie du skriver: att SD, ett parti som står för intolerans och nationalism. Är det fel med nationalism och i så fall på vilket sätt. Du borde hata Norge med tanke på 17:e maj. Precisera varför Sd står för intolerans. Sd vill ha en reglerad invandring, är det detta du menar med intolerans? I så fall är hela Eu intolerant. Anne-Marie, du som verka vilja ha fri invandring anser du att Sverige kan ta emot hur många immigranter som helst varje år?