fredag 30 april 2010

Matematiksatsning, läkemedel och lite till

Egentligen deklarationsdags. E-deklaration förstås. Sparar mycket pengar åt staten. Enligt Skatteverket kan 99% deklarera digitalt. Men först lite blogg.

Börjar med gårdagens kommundelsnämnd i Brämhult som blev en positiv tillställning. Inga hårda ord eller voteringar. Däremot beröm från de som håller koll på hur äldreomsorgen sköts, MAS (medicinskt ansvarig sjuksköterska i kommunen) och MAR(Medicinskt ansvarig rehabiliteringspersonal). I synnerhet för att kommundelen tagit tag i detta med läkemedelshantering. Läkemedelsanvändningen har sjunkit och färre använder lugnande medel. Och många fått ett bättre liv. Detta genom ett medvetet arbete. Lite kul eftersom arbetet kom igång efter att jag ställt en fråga till de ansvariga som blev en väckarklocka.

Positivt är också att kommundelen sökt pengar från Skolverket för utveckling av matematikundervisningen och fått det. Drygt en miljon kronor av totalt 144 mkr. Läs mer på Skolverket. Pengarna kommer från regeringens, med utbildningsminister Jan Björklund (FP) i spetsen, satsning på att förbättra matematikundervisningen. Detta på grund av att resultaten i matematik och naturvetenskap sjunkit de senaste åren. Detta är ett exempel på att regeringen satsar pengar på kommunerna. I och med att det är öronmärkta pengar riskerar de inte att hamna i något "svart hål" utan kommer dem som kan använda dem på rätt sätt till del. Kul att se resultat av regeringens, läs Folkpartiets, skolpolitik på lokal nivå.

Erfarenheterna från satsningen i Brämhult kommer självklart även övriga Borås till del. Kommundelen är otroligt duktig på att söka pengar från andra håll. Hoppas att den kunskapen inte försvinner när kommunen förhoppningsvis får en annan organisation.

Ytterligare ett positivt inslag var besöket från en elev från Fjärdingskolan och hans mentor som tillsammans med projektledare informerade om projektet Näktergalen som bygger på att elever i grundskolan (8-12 år) har en mentor som studerar vid Högskolan i Borås. Innebär att studenterna, många kommer från andra platser runt om i Sverige, får kontakt med en grundskoleelev och hans eller hennes familj och eleven får ytterligare en vuxenkontakt som kan fungera som förebild. Mer om Näktergalen finns att läsa här.

Inga kommentarer: