måndag 12 april 2010

Utbildningsdepartementet levererar igen

Ännu en leverans av vallöften presenteras idag när utbildningsministern och övriga allianspartiledare skriver på DN-debatt att det nu kommer att införas lärarlegitimation. Och att endast lärare med legitimation ska kunna få fasta tjänster. (SvD, Aftonbladet)

En väl fungerande skola med välutbildade lärare är det mest grundläggande för framtiden. Förmedlas inte kunskap till det växande släktet kommer vi att bli en nation som går bakåt i stället för att vara med och konkurrera på en global marknad. Lärarlegitimation tillsammans med en förändrad lärarutbildning där förhoppningsvis de som ska lära barn läsa får lära sig hur de ska gå till väga för att kunna göra (vilket inte är fallet idag) detta kommer att skapa en bra förutsättning för skolan i framtiden. En ny skollag bidrar också till detta. Man kan inte säga annat än att det folkpartiledda utbildningsdepartementet med Jan Björklund i spetsen verkligen har levererat det man sagt att man ska leverera. För den skull får man inte glömma bort att det görs ett bra jobb i skolan redan idag av många duktiga och kompetenta lärare.

Beskedet verkar också ha mottagits väl också av sossarna även om det muttras om att det var de som förberett det och att det kommer för sent. Surt sa räven… . (DN)

Hur de övriga partierna i den rödgröna oppositionen ställer sig har jag inte sett ännu.

Andra som bloggat om detta.

Lotta Edholm
Runo Johansson
Tommy Rydfeldt
Pär Gustafsson

1 kommentar:

Nkari sa...

Det enda lärarlegitimationer kommer göra är att kosta i byrokrati, lärare blir inte bättre för att de får en legitimation, lärare blir bättre när de börjar brinna för det de undervisar.

Men det är ju fint att införa något som kostar väldigt lite o sen när man blir kritiserad så säger man att man visst satsar på skolan, titta.. lärarlegitimation.

Kanske det ENDA positiva med en legitimation är att yrken med legitimation tenderar att ha högre lön än de utan. Men för att verkligen göra skillnad i skolan är att höja lönerna för de lärare som är behöriga, helst med en 5-10 000 kr per månad. DÅ kanske vi kan locka de som faktiskt brinner för sina ämnen istället för att de går till näringslivet där de får betydligt mer betalt.