måndag 19 april 2010

Ett humant och människovärdigt mottagande

Hoppsan vad tiden springer. Snart dags att åka till verkstaden för att byta däck. Lite sent visserligen men nu blir det gjort. Sedan är det informationsmöte för förvaltningarna i Borås om integrationsprogrammet som är ute på remiss. Tanken är att vi ska presentera hur vi tänkt och att det ska finnas möjlighet att ställa frågor.

Har precis också skickat iväg ett svar på Johan Fricks debattartikel i BT idag där han påstår att folkpartiets förslag om krav på kunskaper i svenska språket skulle vara främlingsfientligt och skulle dessutom bidra till att främja sverigedemokraternas främlingsfientlighet. Jag förstår inte riktigt hur han får till det men att de som ska välja dem som ska stifta våra lagar kan lite svenska och kan hänga med hjälpligt i valdebatter och diskussioner tycker inte jag är fel. Risken finns ju annars att man kan bli rejält lurad och välja "fel" personer som inte alls har samma värderingar som en själv. Folkpartiet välkomnar mångfald. Det berikar. Men de som kommer hit ska också få ett värdigt mottagande och insikt om hur samhället fungerar och att alla ska följa svenska lagar tror jag inte många säger emot. Och att lära sig svenska språket för att lättare komma ut på arbetsmarknaden är väl en nödvändighet.

Samtidigt, som man ser dem som kommer hit som en resurs, som kommer att behövas i en framtid är det också viktigt att även övriga Europa tar emot sin del av de flyktingar som flyr undan krig och annan förföljelse.

Men det är viktigt att dessa länder då har ett humant och människovärdigt mottagande vilket inte alltid är fallet ute i Europa. Där har EU-kommissionären Cecilia Malmström (FP) ett viktigt jobb att genomföra. I en debattartikel i DN idag tar Cecilia upp denna fråga. Liksom hon också framhåller en rad andra viktiga aspekter på grundläggande rättigheter och hur enskilda människors integritetskrav ska tas till vara samtidigt som man måste bekämpa den internationella brottsligheten med terrorhot och människohandel. En balansgång som inte är lätt men som jag är övertygad om att Cecilia kommer att fixa galant.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Så länge övriga länder i Europa inte har människovärdiga förhållanden för flyktingarna, så är det Sveriges skyldighet, i humanitetens namn, att låta de flyktingar som reser vidare till Sverige från länder de blivit registrerade i att få stanna här.
Vi är ett rikt och välmående land som kan ta emot mångfalt fler flyktingar. De är en stor resurs för vårt land och vi ska vara tacksamma för att vi får förmånen att ta emot dem.
All den kunskap de sitter inne med ska vi svenskar tacksamt ta till oss, inte minst den fina gamla kultur de för med sig och som är en positiv upplevelse för oss.
Jag ser fram mot en gemensam invandringspolitik i EU-länderna. Den kan innebära att hela Europa kan enas och gemensamt bli samförståndets och humanitetens världsdel. Alla jordens folk är våra systrar och bröder och ska ges rätten att välja var de önskar att leva sina liv!

bloggare på icedaniel.se sa...

Skulle EU införa en gemensam flykting politik skulle det komma betydligt mindre flyktingar till Sverige. Sverige tar i särklass emot flest till vår befolknings yta. Det kan jämföra med EU-landet Bulgarien som tar emot ca 1000 asylsökande.