onsdag 28 april 2010

De rödgröna med spenderbyxorna på

Det börjar hetta till i den svenska politiken. De två sidorna börjar spänna fjädrarna. Nästa vecka kommer de rödgrönas gemensamma budget. Ska bli spännande att se hur mycket man lyckats komma överens om eller om det blir fler folkomröstningar som får avgöra när de inte kan enas. En del har redan läckt ut.

Infrastruktursatsningar vida överstigande alliansens förslag kom igår. Idag kom löften om 12 mdr till kommunerna. (SvD) Alliansregeringen tog bort extra satsningar på kommunerna eftersom det ekonomiska läget för kommunerna har förbättrats. Men är beredd att satsa om det behövs. De rödgröna har verkligen spenderbyxorna på. Läs gärna ledarsidan på SvD som har en bra analys om lånade pengar och springnotor.

Några finansieringskällor har nämnts. Till infrastruktursatsningarna ska det lånas och tas ut en kilometerskatt på lastbilar. En kilometerskatt som utretts tidigare och som befunnits vara krånglig med höga administrationskostnader. Och således ytterligare pålaga på småföretagare. Idag kommer också ett löfte att återinföra någon form av förmögenhetsskatt men hur den ska se ut vet de inte. Det kan bli på konsumtion eller på kapital. Låter onekligen som mer krångel och risk för att kapital försvinner från Sverige. (SvD, Aftonbladet)

Som sagt det blir en spännande tid framöver. Med löften från båda sidor. Men jag hoppas verkligen att det slutar med en alliansseger den 19 september. Självklart med ett starkare folkparti. De socialliberala värderingarna är de som alltid håller i längden i motsats till kollektivism och socialism. Tron på individen och individens kraft tillsammans med solidaritet och medmänsklighet skapra ett bra samhälle att leva i där människorna växer.

Fler som bloggat om detta. Per Altenberg, Linnéa Darell, Pär Johnson

Inga kommentarer: