söndag 23 augusti 2009

Opinion och kammaråklagare

Solen skiner och det ser ut att bli en fin sensommarsöndag. För sommar är det fortfarande även om luften var kall och hade viss föraning av höst i sig när tidningarna hämtades i brevlådan i morse. Nu har jag förresten lärt mig att skaka ut tvestjärtarna innan jag tar in tidningen/arna.

Vilka tidningar jag har i pappersvariant varierar lite. Jag brukar nappa på olika erbjudanden. Just nu är det BT, förstås, och DI på vardagarna och GP på söndagarna. Resten finns ju på nätet. Både nyheter jag vill läsa och dem som jag lika gärna kunde vara utan.

Som till exempel dagens opinionsundersökning. (SvD, DN, GP)Den är inte så värst rolig läsning. Oppositionen leder igen över alliansen, SD är över fyra-procent spärren och tyvärr har folkpartiet gått tillbaka till 6 -träsket. Men det är ett år kvar till valet och mycket hinner att hända under det året. För det är ju ändå valresultatet den 19 september 2010 som gäller. Det gäller för alliansen och framförallt folkpartiet, som jag ju självklart vill ska få större inflytande än 6 %, att förvalta dessa dagar väl. Både på lokal- och riksnivå. Där måste bland annat den tvärpolitiska grupp som jag själv leder, som ska förbättra integrationen i Borås och minska främlingsfientligheten, ta ett rejält grepp för att komma fram till ett resultat. Mycket händer i Borås för att få fler människor i arbete men det behöver göras mer. I övrigt är mycket på gång i Borås men det finns inget som inte kan blir bättre.

Inte blir jag heller gladare av att lyssna på kammaråklagare Hillegren i TV4. Även om han håller med om att det var olyckligt val att kalla det en ordningsförseelse när en kvinna säger nej och mannen "kör" ändå, så kan jag inte annat än att tolka hans inställning till att en när det gäller våldtäkt så måste det vara fysiskt våld inblandat. Han verkar ha svårt att inse att någon deltar passivt på grund av rädsla för just fysiskt våld. Och han anser att om "mot förmodan" någon skulle kunna lyckas lagföras om det förekommit samlag utan samtycke, men inte förekommit våld skulle en sådan gärning ha ett lägre straff. När han säger "mot förmodan" så innebär det att han redan från grunden har gjort klart att det nästan inte går att bevisa att någon våldtäkt ägt rum, om det inte skett något fysiskt våld. Alltså är det ingen idé att anmäla en sådan händelse. Här finns inspelningen med honom. (TV4) Han kräver mer balans i debatten. Jag håller med. Detta är ingen lätt fråga. Det finns de som bluffar och ingen ska bli oskyldigt dömd. Och det är svårt att bevisa något som inte lämnar några fysiska spår. De psykiska såren är inte så lätt att påvisa. Men då är det desto viktigare att de som ska avgöra om sådana finns verkligen gör sitt yttersta för att vända på varje sten. Om det är som Hillegren säger att fler åklagare har samma åsikt som han är det verkligen illavarslande. Det skulle innebära att kvinnor som dag efter dag eller natt efter natt påtvingas att ha samlag men inte vågar säga nej för risken att bli slagen inte har en chans att få upprättelse. Och förövaren kan fortsätta att plåga kvinnan. Att bara lämna mannen kanske inte heller är en möjlighet. Det kan finnas barn med i bilden till exempel. Har möjligen att anmälningarna om våldtäkt är så olika i landet, att göra med hur välvilligt personerna inom rättsväsendet ställer sig till att försöka få fram bevis. (DN) En aspekt som lyfts fram i DN-artikeln är att det kan vara lättare på mindre orter än i större städer. Det tror jag också. På mindre orter har man mer koll på varandra. På gott och ont.

Medans jag skrivit har moln kommit upp på himlen men jag får väl gå ut och blåsa bort dem. Fast det finns en del inomhusjobb att göra så det får väl gå ändå.

Inga kommentarer: