lördag 11 april 2009

Funderingar en påskafton

Så var det då påskafton. Solen skiner idag igen. Härligt. Hemsidan har fått lite av kampanjstatus över sig. Det är ju val till Europaparlamentet om knappt två månader. 7 juni är det dags.

Det finns några mer "måsten" innan jag har hunnit ikapp mig själv. Deklaration till exempel. Får väl börja ta itu med den. Det är inte så många veckor kvar och det är bra att vara ute i tid. Så några timmar vid datorn och sedan ut i solen.

Det var länge sedan jag gjorde en "röj" bland dagens rubriker. Tiden räcker inte alltid till.

Får väl vänta tills jag blir pensionär. Fast det dröjer nog ett antal år. Det gäller att skramla ihop pensionspoäng så det blir någon pension. Det problemet har inte de chefer som SvD skriver om idag vars pensioner kommer att uppgå till mellan 5 och 10 miljoner per år, kanske mer. Visst jag missunnar inte personer som leder stora koncerner en bra lön och en bra pension, ansvar och lön ska hänga ihop, men det verkar som om det just nu inte finns några som helst proportioner.

När näringslivets toppar får sådana fantasisummor i bonusar och pensioner riskerar det att göra en negativ bild av näringslivet och företagande i allmänhet. Många tror att företagsledare är personer som alltid roffar åt sig och skor sig på andras bekostnad. Och det är bild som inte alls stämmer. De flesta företagare har ett slitigt jobb för att försöka få sina företag att gå runt. Med många arbetstimmar och lite lön för mödan. Och det är ju i småföretagen jobben finns i framtiden. Något som vi inte bara här i Sverige tror på utan något som talas om i hela Europa.

Till något annat. Så här i påsktider. Nu kan jag känna mig nyttig när jag äter mitt frukostägg. Varje dag året om. Livsmedelsverket (hur skulle vi klara oss utan alla dess fantastiska myndigheter) har konstaterat att äggen är nyttigare än man trott. (SvD) Men inte nog med det. Ägg är en klimatsmart föda också. (DN) Det har Institutet för livsmedel och bioteknik fastställt. Fast skillnaden mellan "vanliga" och ekologiska ägg är inte så stor. Som jag trott. Men jag håller nog fast vid de ekologiska i alla fall. Och hårdkokta ska de vara. Med mycket Kalles dillkaviar. Hur nyttig den senare är förtäljer inte historien.

Så till sist. Oppositionen ska bilda en arbetsgrupp som ska utforma en gemensam skolpolitik. (SvD) Vad gruppen ska göra har de rödgröna inte riktigt kommit fram till än. Ett förslag från mig är – hur framtidens skola ska se ut. Men med så vitt skilda uppfattningar om det mesta i skolan ska det bli intressant att se vad gruppen kommer fram till. Fast förhoppningsvis kommer det inte att spela någon roll vad resultatet blir. Jag hoppas verkligen att alliansen får förnyat förtroende. Fast med mer inflytande av folkpartiet liberalerna förstås.

Nu får jag nog ta tag i mina måsten.

3 kommentarer:

Karin sa...

Klimatsmart är att äta sojaproteinet som hönorna matas med, vilket odlas på skövlad regnskogsmark och sluta bidra till utfiskningen via fiskmjölet de också matas med. Tänk lite längre än näsan räcker.

Karin - igen. sa...

För att klargöra; hönan gör åt dubbelt så mycket föda som den ger uti form av ägg. Ät födan själv och det räcker dubbelt så länge. Jag tycker inte man ska stödja eller utöka regnskogsskövlingen för att få mer sojaproduktion, utan att man ska förhindra den genom att äta något som det bara krävs hälften så mycket av. DVS ät inga hönor och inga ägg om du på riktigt vill vara klimatsmart.

Anonym sa...

I nuläget har vi en katastrofalt tillspetsad motsaägelse mellan det allm änna ekonomiska intresset och det enskilda av det slag som kallas "fångens dilemma". Hushållenms pessimism djupnar på goda grunder och medför ett snabbt fall i konsumtionen, vilket drappar företagen med nedläggelser och än säömre utsikter som följd osv i en ond cirkel. Samtidigt går det upp för allt fler att den ingrodda föreställningen att vi lever i ett välfärdssamhälle med rejäla trygghetsnät helt enkelt är falsk. Den arbetslöse och den sjukskrivne finner att han får sin ersättning indragen vid minsta förevändning och därmed blir blåst på de pengar han inbetalat till försäkringssystemen, och spocialbidrag uteblit om man hare så mycket som en påse havregrynhemma. Det finns alltså numer ingenting som sytoppar fallet, om man råkar illa ut. Ungefär vilken helt normalt svensk kan i dagens läge snabbt störta ner från en normal och betryggande ekopnomi till ren fattigdomsmisär av det slag vi förknippar med tredje världen. Efterhand som detta går upp för allmänheten, reagerar denna rationellt med ett alltmer extremt sparande, vilket försträrker den onda cirkel jag talat om. Det är en katastrofsituation för svensk ekonomi. Jag förutsäger en brant kris för detaljhandeln.

I rådande läge är skattesänkningar rena giftet för ekonomin. De ger ingen stimulans, eftersom pengarna således går raka vägen till privat sparande, medan däremot de offentliga finanserna ytterligare försvagas med ytterligare nedskärningar och ytterligare fördjupad kris som följd. Anders Borg har rätt i att statens finanser bör vara i ordning, men då skall han dra konsekvenserna därav och mots'ätta sig skattesänkningar. Det gör han emellertid inte, varför? Därför att han är POLITIKER och således intellektuellt korrumperad; honom kan man inte lita på.