söndag 19 april 2009

Söndagskvällssummering

Så är det då dags att summera den gångna veckan och ladda för den kommande. Som lär inledas med besök i Herrljunga för att träffa företagsamma kvinnor. Sedan blir det i och för sig ytterligare en visit i Herrljunga men bara som mellanstation i väntan på tåg till Stockholm och Coompanions årsmöte i dagarna två. Sedan ska jag hinna med Göteborg och projektledarmöte också på torsdag. Det blir en hektisk vecka. Hur jag ska hinna allt som är inbokat på fredag och lördag är väl en gåta. Men det brukar gå om jag bara tar en sak i taget.

Idag har jag till exempel gjort något jag aldrig gjort förut. Ledet en gudstjänst. Det är inte lika allvarligt som det låter. Jag är ju ambassadör för Hässleholmen och i det uppdraget ingår att en gång hålla i en gudstjänst under lite annorlunda former än vanligt. Kyrkan är delaktig i VI-Hässleholmen som startade som ett projekt men som nu är en permanent verksamhet. På VI-kontoret kan medborgarna få hjälp både med praktiska saker som att ta kopior och få gemenskap över en kopp kaffe. Det finns ytterligare en hel del verksamhet för att skapa möten och då talar vi om möten av människor från hela världen. För Hässleholmen är ett mångkulturellt område.

Min uppgift var att dels tala själv och se till att andra som ville tala fick tala under ordet fritt. Temat var VI är vär(l)den. Syftar både på det mångkulturella men också på alla människors lika värde oavsett vem man är och varifrån man kommer. Det handlade om hur vi tar emot flyktingar och Srebrenica, något som jag alltid talar om om jag får möjlighet eftersom mina besök där finns för alltid inpräntade i mig. (Mer om mina besök i Bosnien finns att läsa på min hemsida här) Jag talade också om hur viktigt det är att inte döma eller bedöma människor för snabbt när man inte har alla fakta. Jag vet att jag själv missbrukar det ibland när jag kommenterar händelser och människor på bloggen. Ibland kanske man ska tänka efter före. Men det är också viktigt att berömma. Beröm får människor att växa.

Växer gör mina barnbarn också. Igår under min uppsikt sa det minsta barnbarnet massor av ord som han inte sagt tidigare. Stolt mormor kan man väl säga.

Dags att börja planera för den kommande veckan. Det gäller att vara välplanerad med så mycket på gång. Jag får ju inte heller glömma valet till Europaparlamentet. Måste väl börja dela ut alla mina visitkort jag skaffat.

Inga kommentarer: